سرویس: استان ایلام
کد خبر: 59848
|
00:12 - 1403/03/26
نسخه چاپی

ایلام بیدار گزارش می‌دهد؛

آسیب‌های پرکردن اوقات فراغت با فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان

آسیب‌های پرکردن اوقات فراغت با فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان
پرکردن اوقات فراغت با فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان باعث می‌شود که نسل‌های آینده تا شاید نتوانند برای آینده و مهارت افزایی آماده باشند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، فصل تابستان برای نونهالان و نوجوانان و در واقع برای همه دانش‌آموزان یک‌فصل بسیار خاص بوده و تعطیلی سه‌ماهه در تابستان علت اصلی خاص بودن این فصل برای آن‌ها است.

 

البته فصل تابستان تنها برای کودکان و نوجوانان یک‌فصل خاص نبوده و برای خانواده‌ها نیز تابستان یک‌فصل مهم و پر دغدغه بوده و آن‌ها دغدغه‌های بسیاری در این فصل در ارتباط با اوقات فراغت فرزندان خود دارند.

 

با تعطیلی مدارس، دغدغه‌ اساسی خانواده‌ها این بوده که فرزندانشان از اوقات فراغت خود به بهترین شکل استفاده و بهره‌ ببرند. وسعی بر آن دارند با برنامه‌ریزی صحیح و اصولی اوقات فراغت فرزندانشان را تأمین نمایند .

 

بدیهی است همان گونه که استفاده صحیح از اوقات فراغت هم بر زندگی فرد و هم بر جامعه تأثیر مثبت خواهد داشت، استفاده نادرست از آن نیز در هر دو سطح یاد شده می‌تواند باعث بروز مشکلات و خسارات جبران‌ناپذیری شود، گرایش جوانان با اوقات فراغت زیاد و بدون برنامه به سمت دخانیات، بزه‌های اجتماعی، انحرافات اخلاقی، بداخلاقی و درگیری و... بسیار بیشتر از جوانی است که زمان خود را صرف ورزش، تفریح سالم و یا هر کار سودمند دیگری می‌کند، است.

 

شهروندان باید در نزدیکی محل سکونت خود به فضای مناسب مانند بوستان و اماکن ورزشی برای استراحت و تخلیه فشارهای روانی دسترسی داشته باشند؛ اما در سطح یک شهر 55 هزارنفری فقط کمتر از 4 بوستان مناسب و در دسترس وجود دارد که باتوجه‌به پراکندگی جمعیت دسترسی محلی برای همه افراد شهرستان به این فضاها مقدور نمی‌باشد.

 

باید اماکن ورزشی برای شادابی و سلامت جسمی و روحی در همه نقاط شهر و با امکانات مطلوب وجود داشته باشند تا شهروندان به‌ویژه جوانان در اوقات فراغت به ورزش‌های موردعلاقه دسترسی داشته باشند، باتوجه‌به وضعیت اقتصادی مردم این شهر، اختصاص اکثر زمینه‌ای فوتسال که این روزها ورزش موردعلاقه اکثریت قشر جوان و نوجوان است به بخش خصوصی برای افراد کم‌درآمد و فاقد بضاعت مناسب ورزش‌کردن را سخت کرده است. 

 

از سوی دیگر گرایش روزافزون به ارتباطات مجازی که جایگزین نامناسبی برای تخلیه هیجان و وقت‌گذرانی است، نوجوانان و جوانان را از دنیای واقعی به دنیای مجازی و هیجانی می‌کشاند، چراکه فرد در دنیای واقعی جایی برای تخلیه این هیجانات ندارد. 

 

اوقات فراغت، می‌تواند لحظات زیبا و زرّین زندگی هر جوان باشد که متفاوت از دیگر اوقات، سبب رضایتِ درونی و افزایش شادکامی او شود، فراغت، جوان را از تکرار و یکنواختی نجات می‌دهد و با جداشدن از روزمرگی، زمینه‌ساز سلامت او شده، خستگی‌های روحی، آسیب‌های روانی، افسردگی‌ها، غم‌ها، تلاطم‌ها و درگیری‌های متعدد و متفاوت جسم و جانش را برای دقایقی از او دور می‌کند.

 

برای اوقات فراغت باید از سوی مسئولین امر برنامه‌ریزی صحیح و اصولی انجام گیرد تا بتوان نیروها و هیجانات اضافی نوجوانان و جوانان را به فعالیت‌های مثبت و سازنده هدایت نمود، در غیر این صورت برای آنها پیامدهای منفی در پی دارد و لذا باید همه افراد جامعه اعم از والدین و مسئولین، نخبگان و اندیشمندان و... در این زمینه فعالیت کنند چرا که پیشگیری مهم‌تر از درمان است و هزینه پیشگیری هرچه سنگین‌ باشد هزینه درمان از آن به‌مراتب سنگین‌تر است.

 

محدود بودن زمینه‌های فعالیت اوقات فراغت 

 

سجاد زمانی یکی از جوانان چرداولی در خصوص زمینه‌های فعالیت اوقات فراغت در چرداول گفت: اوقات فراغت شامل برنامه‌های متنوعی از جمله: ورزش، مهارت‌آموزی برنامه‌های فرهنگی و... می‌شود که متأسفانه مسئولین شهرستانی این برنامه‌ها را محدود به معرفی یک مدرسه در هر شهر روستا برای انجام  چند فعالیت خاص کرده که تأثیر خاصی ایجاد برنامه دقیق، هدف‌دار و منسجم جهت آموزش به نوجوانان جوانان ندارد

 

این جوان چرداولی اضافه کرد: برنامه‌های اوقات فراغت باید فراگیر و شامل همه قشرهای جامعه باشد؛ اما در برنامه‌هایی اوقات فراغت این شهرستان بیشتر قشر نوجوان موردتوجه قرار گرفته و برنامه خاصی برای سایر اقشار ندارند

 

عدم اطلاع‌رسانی مناسب 

 

خانم صفری، یکی از والدین چرداولی با گلایه از عدم اطلاع‌رسانی مناسب به خبرنگار ایلام بیدار گفت: اداراتی که درگیر مسئله اوقات فراغت شهرستان هستند متأسفانه هیچ اطلاع‌رسانی خوبی در این زمینه انجام نداده بیش‌تر مردم شهرستان موضوع اوقات فراغت فرزندان خود را مجبورند با هزینه‌های اضافی حل کنند.

 

 

 

 

 

 

 

اوقات فراغت، فرصت یا تهدید

 

عباس قیطاسی  کارشناسان مسائل تربیتی در این باره معتقدند درصورتی‌که برای پرکردن اوقات فراغت برنامه‌ریزی نشود این ایام می‌تواند در شکوفایی استعدادها نقش مهمی داشته باشد و همچنین اگر نظارت کاملی بر روی دانش‌آموزان صورت نگیرد، این ایام می‌تواند به‌عنوان یک تهدید جدی تلقی شود همان‌طور که بسیاری از مشکلات و ناهنجاری‌ها از سوی برخی دانش‌آموزان در ایام تعطیل صورت می‌گیرد، و این نشان‌دهنده اهمیت ویژه این دوران است که توجه و برنامه‌ریزی خاصی را می‌طلبد.

 

به اعتقاد قیطاسی، کارشناس مسائل تربیتی، لحظه‌های فراغت برای جوانان هم می‌تواند سازنده و مفید باشد و هم مخرب و ویرانگر، به تعبیر دیگر فقدان هدف و بی‌برنامگی سبب پیدایش فراغت‌های بیمارگونه و انواع انحرافات و بزهکاری‌ها در جامعه می‌شود. بررسی نحوه گذراندن اوقات فراغت جوانان در سال‌های پیش در فصل تابستان نشان می‌دهد که در اغلب مناطق شهری به‌ویژه در شهرهای بزرگ، خیابان‌گردی و رفتن به پارک‌ها و مجموعه‌های تفریحی به‌عنوان یکی از راه‌های گذراندن اوقات فراغت است. در هر لحظه می‌توان انتظار داشت که هیجانات انباشته آنان تخلیه شده و زمینه بروز هرگونه حادثه یا فعالیت مهارنشدنی را فراهم آورد.

وی با اشاره به فعالیت ارگان‌های دولتی در این راستا گفت: متأسفانه برنامه‌های مسئولان شهرستان چرداول در پرکردن اوقات فراغت جوانان و نوجوانان بدون هیچ برنامه‌ریزی یا هدفی صورت‌گرفته و نتایج خاصی برای نوجوانان و جوانان در برنخواهد داشت.

 

زمینه‌های اوقات فراغت باید گسترش یابد

 

علی سعیدی کارشناس برنامه‌ریزی و رفاه گفت: در سال‌های اخیر اوقات فراغت، تفریح محسوب شده است، درصورتی‌که هم فرصت است و هم تهدید. درگذشته به هر نحوی تلاش می‌کردیم تعطیلات سپری شود. درصورتی‌که اوقات فراغت در تمام سال وجود دارد و متأسفانه سازمان‌های دولتی فعالیت‌هایشان را معطوف به پر کردن این اوقات می‌کنند. انواع بازی‌های الکترونیکی بچه‌ها را منزوی کرده و حتی شاهدیم که در کشورهای غربی در مورد چاقی ناشی از این بازی‌ها هشدار می‌دهند.

 

به گفته این کارشناس دولت‌های رفاهی دنیا در دهه‌های اخیر سعی در کاهش وظایف دیگر و تأکید بر پرداختن به مسائل کودکان دارند و به طور اخص در زمینه اوقات فراغت و مسائل فرهنگی که با رفتار مردم سروکار دارد وظایفشان را گسترده کرده‌اند.

 

 

 

 

 

 

 

ضرورت ایجاد فضاهای مناسب و سازنده

 

حسین ندیمی کارشناس مسائل اجتماعی و تربیتی در خصوص ایجاد فضای سالم در گذراندن اوقات فراغت گفت: باتوجه‌به این که درهرحال امروزه فراغت جوان فارغ از جنس و سن از شکل درون خانگی به اشکال برون خانگی گذران فراغت میل کرده باید در برنامه‌ریزی‌های شهری برای حضور به‌دور از رنگ و نژاد و قوم و جنس در عرصه اجتماع، فضاهای فراغتی مناسبی پیش‌بینی و احداث شود. این فضاها را می‌توان به فعالیت‌های ورزشی، هنری و تفریحی اختصاص داد و نظارت آمرانه بر فضاهای شهری تعدیل کرد تا بدین‌وسیله از کشانده شدن آنان به مراکز خرید و مصرف و فضاهای سربسته و ناامن که احتمال گذران آسیب‌زای اوقات فراغت در آن بیشتر است ممانعت گردد. رفع نگرش‌های جنسیتی تبعیض‌آمیز و بهره‌مندی دختران و پسران از اوقات فراغتی فرح‌بخش و سازنده آثار فردی و اجتماعی مهمی در بردارد و این امر فراهم نمی‌شود مگر با کار فرهنگی وسیع در سطح خانواده‌ها و در سطح سایر نهادهای اجتماعی.

 

وی اضافه کرد: با افزایش اوقات فراغت برنامه‌ریزی‌نشده و تعطیلات غیرهدفمند، آسیب‌های اجتماعی در جامعه افزایش می‌یابد. جوانان درمورد چگونگی گذران اوقات فراغت، خواست‌ها و گرایش‌هایی متفاوت از پدران و مادران خود دارند. پیوستگی جوانان با مدرسه، خانواده و جامعه را بالابردن، فرصت‌ها را برای ارتقای اجتماعی جوانان گسترش دهیم. تقویت همه‌جانبه بنیان خانواده، یکی از اساسی‌ترین راه‌های کاهش آسیب‌هاست. معرفی فرهنگسراها و کانون‌های فرهنگی موجود در هر منطقه و کلاس‌های آموزشی مختلفی که در هرکدام برگزارمی شود. جهت مقابله صحیح با وضع موجود و زمینه‌سازی جهت کاهش بروز پدیده آسیب‌های اجتماعی به تحقیقات، برنامه‌ریزی و فعالیت‌های کارشناسانه بیشتری نیاز است.

 

انتهای خبر/ر

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد

تازه ترین مطالب