گروه اقتصادی ایلام بیدار:: حجت الاسلام "حسن روحانی"، رئیس جمهور، دیشب در برنامه زنده تلویزیونی در خصوص وضعیت اقتصادی پس از توافق گفت:هم اکنون هفتهای یک روز جلسه مخصوص و مربوط به حوزه اقتصادی داریم که با اجرای این توافق که در ماههای آینده عملیاتی می شود و تحریمها لغو میشود آنچه که شما باید حواستان باشد ورود سرمایه است، ما باید برای جوانان اشتغال ایجاد کنیم، ما برای چه به مذاکرات رفتیم؟ بعضی ها فکر میکنند ما رفت و آمد با خارجیها را خیلی دوست داریم و به قول عامه مردم دلمان برای این کار لک میزند. در حالی که این حرف صحیح نیست. آنچه که ما میخواهیم اشتغال جوانان و رونق اقتصادی است.
چند نکته در اظهارات دیشب رئیس جمهور قابل تأمل و بررسی است: اول توجه ویژه دولت بر روی ورود سرمایه است، این در حالی است که بسیاری از سرمایه گذاران داخلی برای اجرای پروژه های در دست اجرا با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند.
به طور مثال در استان ایلام بسیاری از سرمایه گذاران از عدم حمایت جدی دولت برای انجام و یا ادامه پروژه های در دست اجرا گله مندند؛ به طوری که برخی از این سرمایه گذاران در حال خداحافظی با استان ایلام هستند که این خود باعث هدر رفت منابع سرمایه گذاران می شود.
توجه بیش از حد دولت به روابط خارجی راه را برای شکوفایی سرمایه گذاران و استعداد های آنان می بندد و به نوعی وابستگی ما را به خارج زیاد می کند، این در حالی است که باید به مولفه های درون زای اقتصاد تمکین ویژه ای داشت.
از انجا که به گفته کارشناسان اقتصادی 75 میلیارد دلار کالای خارجی در سال مصرف می کنیم این خود نشان از واردات بی رویه دارد، لذا این خود راه را برای رونق کار سرمایه گذاران در کشور تنگ می کند و یا برپایی نمایشگاه های بین المللی با دعوت از کشورهای خارجی که خود مشکلی بر مشکلات واحدهای تولیدی افزوده است.
مشکل سرمایه گذاران داخلی با تحول نظام بانی کشور قابل رفع است و اگر این مهم صورت گیرد می توان از همین سرمایه گذاران داخلی برای رونق اقتصادی بهره لازم را جست و کمتر به سوی کشورهای بیگانه و دشمن دست دراز کرد.
یکی از مهمترین مشکلات این مسیر عدم ارائه تسهیلات بانکی به این قشر است به گونه ای که عدم حمایت بانکداری کشور به یکی از مهمترین دغدغه های سرمایه گذاران تبدیل شده است.
با توجه به اینکه سرمایه گذاران داخلی در شرایط فعلی مورد بی مهری قرار گرفته اند لذا به حاشیه رفتن آنها با ورود سرمایه گذاران خارجی بیش از پیش احساس می شود.
نکته دوم ایجاد اشتغال جوانان است از سخنان رئیس جمهور می توان دریافت که اشتغال جوانان از طریق ارتباط با کشورهای خارج قابل حل می باشد؛ اگر بنا باشد با ورود سرمایه گذاران خارجی مشکل اشتغال جوانان مرتفع گردد این موضوع با حمایت جدی سرمایه گذاران داخلی نیز قابل حل است.
توجه به ظرفیت های ویژه جوانان و هموار کردن مسیر برای آنان حتی با حمایت های اندک توانسته به شکوفایی اشتغال جوانان بیانجامد و به طور حتم ادامه آن نیز شدنی است.
نکته مهمی که باید بدآن توجه ویژه ای داشت این است که نباید مسئله «مدیریت ناکارآمد اقتصادی» را به پای تحریمها گذاشت کمااینکه مدیریت صحیح و قوی در شرایط تحریم می تواند اثرات آن را خنثی نماید.
برای انکه پیامد منفی نبود اشتغال در جامعه احساس نگردد ضرورت دارد تا پیوند فعالیتهای اقتصادی کشور بر اساس رویکرد منطقی در کنار همدیگر قرار گیرد و بر اساس آن مسیر حرکت اقتصادی کشور را تعریف کنیم.
امروزه در حوزه اقتصاد باید توان تولید کشور را افزایش دهیم و حجم اشتغال را به جایی برسانیم که کمترین میزان ریسک در کشور وجود داشته باشد و این امر محقق نمیشود مگر این که ناکارآمدی حوزه اقتصادی که در داخل کشور به دلیل سوءمدیریت و عدم وجود ساختار اصلی در اقتصاد کشور است، رفع شود.
ما در بسیاری از جاها از ایجاد و بستر لازم امکانات اولیه اشتغال برای جوانان نیز غافل مانده ایم در حالی که می توانیم حداقل کار را انجام داده و مابقی را به خود جوانان بسپاریم.
دولت بهتر است به جای فرصت سوزی تا اعلام تصویب و یا عدم تصویب توافق برای چهار هزار میلیاردی که برای اشتغال جوانان در بودجه 94 در نظر گرفته شده برنامه ریزی منسجمی داشته باشد و این مبلغ را با عدالت برای اشتغال همه استانها به ویژه استانهایی که نرخ بیکاری بالایی دارند هزینه کنند.
آنچه مسلم است اینکه همه مشکلات اقتصادی کشور به مسئله تحریم مربوط نمیشود و ما نباید به این موضوع دل ببندیم که اگر مشکل تحریم حل شد، در کشور ارزانی و یا ایجاد اشتغال خواهد شد.
انتهای پیام/س
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد