به گزارشایلام بیداربه نقل ازایلام پویا، آنچه به عنوان منابع طبیعی در کشور ما از آن یاد میشود منابع تجدید شونده ایی هستند که ما از آنها بهرهبرداری میکنیم و عمدتاً به خاک، گیاه و درخت محدود میشود یا بهتر بگوییم وجود خاک به معنی مالکیت بر زمین در آن عرصه، گیاه محدود به مراتع و درخت در جنگلها میباشد که جوامع بشری بهرهبرداریهای گوناگونی از آنها دارند.فزایش جمعیت، میزان تقاضا را برای منابع طبیعی بالا میبرد و بر محیطی که منشأ این منابع است، تأثیر میگذارد.
خسارات ناشی از تخریب منابع طبیعی به شکلهای گوناگون از قبیل: جاری شدن سیلاب ها و شسته شدن خاک، پرشدن سریع مخازن سدها از رسوبات آبرفتی، افت سطح آبهای زیرزمینی، نابودی خاک های حاصلخیز، تغییرات نامطلوب آب و هوایی و کاهش فرآوردههای جنگلی و مرتعی، بهم خوردن تعادل اکوسیستم به مخاطره افتادن روند طبیعی محیط زیست و حیات وحش، گسترش بیابان ها و کویرها …ظاهر می شوند.
با توجه به اهمیت حفظ منابع طبیعی در استان ایلام و آتش سوزی های اخیر که باعث تخریب حجم وسیعی از جنگل های استان ایلام شد و همچنی شایعاتی مبنی بر اخراج حجم وسیعی از کارکنان این اداره کل در سطح کشور؛ گفتگوی اختصاصی با مدیران این هفته به "احمدی" مدیر کل منابع طبیعی استان ایلام اختصاص یافته که در ادامه آمده است.
ایلام پویا: آیا اخراج کارکنان منابع طبیعی استان صحت دارد؟
اخراج کارکنان منابع طبیعی استان ایلام نه صحت دارد و نه وجاهت قانونی و نه انجام این کار در حد توان یک مدیر کل است؛ چرا که کارکنان بر اساس پست ثابت سازمانی و بر اساس یک سیکل کاری منظم و قانونی که زیر مجموعه یک سری روابط اداری خاص است که از جمله شرایط آن به ترتیب، برگزاری آزمون، انجام مصاحبه و همچنین گزینش افراد است که در این مجموعه جذب می شوند؛ گرچه در این اداره کل به دلیل انجام طرح های عمرانی از جمله طرح های آبخیز داری، مرتع داری، جنگل کاری، تولید نهال و پارک های جنگلی نیاز به بکارگیری تعدادی از افراد هست؛ برای نمونه در بحث پارک های جنگلی، 20 پارک جنگلی در استان وجود دارد که در هر پارک، تعدادی نیرو به عنوان کارگر در آنجا مشغول به کار هستند.
تعدادی کارگر معین طی قرار دادی تحت عنوان کارگری کار می کنند؛ در موافقت نامه ها هزینه آبیاری، نگهداری و مراقبت، ایجاد تشتک، سله شکنی و ترمیم انهار کلا جزء وظایف کارگران در یک پارک جنگلی است که به صورت سالانه در موافقت نامه های استانی و یا ملی مبادله می شوند که در موافقت نامه عنوانشان قید شده که مدیر کل موظف به اجرای بند به بند آن است.
ایلام پویا:: آیا کارگران به کار گیری شده در این طرح های عمرانی باید دارای مدرک باشند یا خیر؟
خیر. حجم انبوهی از بیکاران در جامعه وجود دارد که حداقل دارای مدرک لیسانس هستند که به دلیل نبود سیستم بکارگیری استخدام رسمی و یا پیمانی در کل کشور زمینه را آماده کرده است تا فردی که حتی دارای مدرک لیسانس است برای انجام کارهای کارگری نیز رغبت داشته باشد.از بابتی جای خوشحالی دارد که نیروی تحصیل کرده به نیروی فعال در عرصه تبدیل می شود به هر ترتیب در بین مردم تصور غلط و غیر مصطلح رایج است که اگر فردی به عنوان رفع امورات نهالستان و یا پیشگیری از حریق، حفاظت از جنگل و امور مربوط به پارک داری در سیستم منابع طبیعی مشغول به کار شود نیروی استخدامی محسوب می شود. این در حالی است که همانطور که عرض شد، استخدام و جذب نیرو مراحل خاص خود را دارد.
کارهایی که در این باره انجام می شود کارهای ضربتی و مقطعی هستند. برای مثال تولید نهال تنها سه ماه، مراقبت و نگهداری از نهال دو ماه، وجین و مبارزه با علف های هرز سه ماه، آبیاری هم به همین شکل سه ماه طول می کشد اما به دلایل مختلف از جمله کارایی خوب فرد در حیطه وظایف محوله قرارداد وی باز هم تحت همان عنوان کارگری تمدید می شود.
ایلام پویا:: آیا در حوزه منابع طبیعی کمبود نیروی انسانی وجود دارد یا خیر؟
دربخش ادارات مربوط به منابع طبیعی 30 اداره فعال وجود دارد، یعنی علاوه بر 10 شهرستان در بخش شهرستان ها نیز اداره منابع طبیعی فعال است.نیروی انسانی مورد نیاز برای حفاظت از جنگل بر اساس سیاست های سازمانی هر هزار هکتار یک نفر است که ما 642 هزار هکتار جنگل در استان داریم که اگر کلیه زمینه ها را فراموش کنیم و همین یک بخش را در نظر بگیریم باید 642 نفر نیروی انسانی در این بخش جذب کنیم. پس ما کمبود نیرو داریم اما بنا بر سیاست های سازمان جذب نیروی انسانی نداشتیم چون اعتبارات جوابگوی نیاز نیست.
ایلام پویا:: آیا راهی وجود ندارد که شما این نیروهای کارگری را به صورت دائم به کارگیری کنید؟
کار این نیروها در واقع قرارداد معین یا همان کارگری به مانند کار ساختمانی است. آیا پس از اتمام کار ساختمانی، کارگری که در آنجا مشغول به کار بوده می تواند ادعا کند که علی رغم اتمام کار و ساخت بنا می خواهد در آنجا کار کند؟ قطعا چنین نیست. اما در سیستم اداری این مشکل به دلیل عدم آگاهی وجود دارد که باید شفاف سازی توسط صدا و سیما و رسانه ها انجام شود.
تعداد این نیروهای جذب شده تحت عنوان کارگری بر چه اساسی تعیین می شود؟
در سال 92 اعتبارات مربوط به حوزه جنگل کاری 700 هکتار برای استان ایلام تخصیص یافت؛ اما در سال 93 با استفاده ار اعتبارات ملی و با توجه به ظرفیت های موجود در استان بیش از 12 هزار و 735 هکتار جنگل کاری تعریف شد که حداقل حدود 15 برابر سال گذشته بود و به طبع با توجه به ورود اعتبارات بیشتر به استان و تعریف کار بیشتر ابزارهایی باید فراهم می شد که مهمترین آنها نیروی انسانی است و بر همین اساس نیروی کاری بیشتری نیز به کار گیری شد.
ایلام پویا:: با توجه به اینکه جنگل های استان جزو اصلی بدنه زندگی مردم است و مردم به طبیعت دلبستگی فراوانی دارند برای حفظ آن برنامه ویِژه ای هم دارید؟
نیروی انسانی از ضرورت های این سازمان است و ما تلاش می کنیم به فراخور اعتبار و وضعیت استان از نیروهای کارآمد استان که فرهیخته و دانش آموخته در بعد منابع طبیعی هستند استفاده کنیم.
دو درخواست به آقای" جلالی" معاون وزیر تحویل داده ایم که مهندس "مروارید" استاندار ایلام نیز نامه نوشته اند، جهت تامین نیروی انسانی، اختصاص یک دستگاه بالگرد اطفای حریق و تجهیزات و امکانات مورد نیاز در بحث آتش سوزی جنگل است که در تلاش هستیم هم از بعد ملی و هم از بعد استانی زمینه را برای انجام هرچه سریع تر این تجهیزات فراهم کنیم.
در بحث ساماندهی وضعیت مهار آتش سوزی جنگل ها در استان طرحی کم نظیر در دست اجراست که با کمک "سردار حسینی" فرماندهی سپاه امیرالمومنین استان ایلام، جهاد کشاورزی و زیر مجموعه های آن، استاندار ایلام، هلال احمر استان، محیط زیست و نیروی انتظامی در دست اقدام است.
بر این اساس در حال ایجاد فضایی هستیم که برای مناطقی که آتش سوزی رخ می دهد گروه های خاص آموزش دیده، که بسیج بدنه اصلی آن است تشکیل شود چرا که در کلیه شهرستان ها، بخش ها و روستاها پایگاه های مقاومت بسیج وجود دارد و در نتیجه ساماندهی این گروه در قالب بسیج بسیار راحت تر است؛ در حال حاضر در حال تهیه تجهیزات برای این گروه ها هستیم.
در واقع می خواهیم دست به دست هم دهیم در استان ایلام حتی جرقه ای نداشته باشیم چه برسد به آتش سوزی؛ کما اینکه در سال 91 و 92 این طرح درسطح ابتدایی تر اجرایی شد و در هشت شهرستان آتش سوزی به صفر رسید و در دو شهرستان دیگر نیز به زیر 40 هکتار رسید و این یکی از نیک نامی های ایلام بود.
ایلام پویا:: در آخر اگر بیان خاصی دارید بفرمایید.
در استان ایلام این جنگل ها هستند که مایه حیات را فراهم کرده اند و گرنه با توجه به مرز مشترک طولانی با کشور عراق، گرم شدن کره زمین و تغیرات اقلیمی که حادث شده، شرایط نامناسب زیست محیطی که در حال حاضر حکم فرماست مطمئن باشید که به جز مهاجرت راهی وجود نخواهد داشت.
در نتیجه برای خودمان و آیندهگانمان تلاش کنیم تا این مجموعه جنگلهایی که موزه طبیعی بی نظیر در جهان هستند و خداوند در اختیارمان قرار داده را حفظ کنیم. در دنیا جنگلی مشابه جنگل های ایلام نداریم حتی در خود زاگرس هم جنگل های ایلام متفاوت هستند و مطمئن باشید هر درختی که کم می شود صدمه اش به کل دنیاست.
اهل قلم و اصحاب رسانه بیشترین کمک را می توانند به فرهنگ سازی و حفظ منابع طبیعی داشته باشند.
انتهای پیام/س
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد