به گزارشايلام بيدار، بررسی و پژوهشهای باستان شناسی نشان میدهد که توجه به ورزشها و بسیاری بازیها در غرب ایران خصوصاً میان ساکنان ایلام باستان رایج بوده است.
مردم ایلام به فراخور نوع زندگی و معشیت از گذشتههای دور تا کنون از انواع شیوههای سرگرمی، ورزش و بازیهای مختلف در موقع فراغت و مراسم شاد استفاده میکردهاند.
بازی های محلی که در گذشته ها پدران و مادران ما با هم سن و سالانشان انجام می دادند بسیار مفرح و شادی بخش و پر از حرکت بود.
با توجه به پهناوری اقلیمی، و قومی و قبیلهای در ایران، انواع بازیها با هدفهای خاص طراحی شده و میان مردم رایج بوده است.
بالغ بر ۱۵۰ نوع بازی سنتی در ایران وجود داشته که به مرور زمان و تغییر شیوههای زندگی، نسل امروز با بسیاری از آنها بیگانه است. این بازیها در دو گروه فضای باز و فضای بسته تقسیمبندی شده و این امکان را برای افراد مهیا میکردهاند که در هر مکان و شرایطی بتوانند از اوقات خود بهترین بهره را ببرند.
یکی از بازیهای رایج سنتی در استان ایلام که از دیرباز در این منطقه مرسوم بوده و در فضای بسته انجام می گیرد که برای روزهای کرونایی نیز توصیه می شود، قاچان است.
قاچان یا قَمچان از بازیهای سنتی استان ایلام
بازی قاچان یا قَمچان که مشترک بین پسران و دختران انجام میشود، بسیار پیچیده است.
این بازی به طور کلی عبارت از 12 عدد ریگ (به اندازه حبه قند) میباشد و افراد شرکت کننده (حداکثر 4 نفر) به ترتیب آنها را در مُشت گرفته و سپس در یک حرکت تند آنها را مقداری به هوا پرتاب میکند و سپس بایستی با پشت دست آنها را نگهدارد و تعدادی که روی پُشت دست قرار میگیرند بایستی کمتر از 4 عدد نباشند.
اگر کمتر از 4 شد نوبت نفر بعدی است و اگر 4 یا بیشتر شد بایستی با حرکت دیگر آنها را به هوا انداخته و مجدداً در مُشت بگیرد و سپس با حرکت دیگر 3 عدد آنها را به دست دیگر پرتاب کند و یک عدد را نگه دارد.
در همه این حرکات بایستی هیچکدام از ریگها به زمین نیافتند. وقتی این عمل انجام شد به غیر از یک ریگ باقی را به هوا پرتاب و همزمان یک ریگ از آنهایی که در زمین هستند با همان دست برداشته و فوراً ریگ پرتاب شده به هوا را بدون رسیدن به زمین بگیرد.
این عمل تکرار میشود تا وقتی که مجموع ریگها به عدد 4 رسیده و مثل عمل قبل سه عدد آنها را با دست دیگر پرتاب میکند و همینطور تا همه ریگها را از زمین بردارد و عمل جدا سازی را به دستههای سه تایی انجام دهد.
اگر موفق شد، به همه طرفهای دیگر بازی (به هر تعداد که باشند) میگوید: «کِرر» به معنی (کِرج شدن مُرغ و خوابیدن روی تخمها) و بازی را از اول مجدداً شروع میکند.
در هر مرحله که شکست بخورد نوبت به نفر بعدی میرسد و اگر موفق شد با هر مرحله یک عدد از ریگها را به عنوان تخم زیر ران دیگر بازیکنان میگذارد و اگر تا آخر موفق شد و فقط سه عدد ریگ ماند بایستی هر سه عدد ریگ را به پُشت دست نگهدارد و مجدداً به داخل دست (با پرتاب کردن به هوا) برگرداند و گاهی برخی اعمال دیگر برای سنگ آخر انجام میگیرد و در نهایت پس از اتمام سنگها آن فرد برنده میشود.
ولی اگر در حین بازی نتوانست و دیگران موفق شدند بایستی ابتدا «کِرج» شدن خود و سپس تک تک ریگها را پَس بدهند و سپس طرف را «کِرج» نمایند.
بازیهای محلی و سنتی فراوان دیگری در استان ایلام رواج دارد، از جمله: هِشار هِشاره (قایم موشک)، اَکاوتی(اَلک دولَک)، هفت سنگ، جَوزان، تیله بازی، دالِگه دَخیل (گرگم به هوا، مخصوص دختران)، قُلان (لنگران) و ...
انتهای پیام/ر
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد