به گزارش خبرنگار اجتماعیایلام بیدار، معاون اطلاعات و اخبار صدا و سیمای مرکز ایلام امروز در گفتگویی با اشاره به کارکردهای رسانه ها به ویژه ماهواره اظهار کرد: بحث رسانه های جمعی به صورت عام و ماهواره به صورت خاص و گرایش به آنها از مفاهیم و بحث های امروز حوزه ارتباطات اجتماعی است.
وی هویت باورها و ارزشهای جامعه را متأثرازمنابع جامعه پذیری ازجمله رسانههای گروهی دانست.
این استاد دانشگاه ادامه داد: امروزه درجوامع سنتی و دارای بافت مذهبی که برخوردارازاصالت فرهنگی هستند موضوع نفوذ رسانهها و احتمال فاصله گرفتن از باورها و ارزش های فرهنگی به یک دغدغه تبدیل شده؛ نگرانی عمیق و دغدغهای که شاید کاملا بحق و بجا باشد به این علت که محتوای بسیاری از برنامهها، هویت، فرهنگ، تاریخ و داشتههای جوامع را نشانه رفته است.
فتاحی با اشاره به اهداف رسانه در این راستا بیان کرد: ماهواره به عنوان یک ابزار و وسیله ارتباطی از زمان پیدایش تاکنون به عنوان یک کاتالیزور و تسریع کننده در حرکت جوامع به سمت جهانی شدن ایفای نقش کرده و به نوعی از عوامل اصلی فرا ملی شدن فرهنگ ها قلمداد می شود.
این فعال فرهنگی ماهواره را مانند یک وسیله و ظرف تعریف کرد که مظروفش حاصل و ساخته و پرداخته ذهن و نگرش و ایدئولوژی سازندگان است.
معاون اطلاعات و اخبار صدا و سیمای مرکز ایلام یادآور شد: ماهواره همانند هر رسانه دیگر می تواند آگاهی بخش عامل سرگرمی و تفریح، واسطه رشد دانش و ...باشد ونیزمی تواند باعث مشارکت مردمی و توسعه آموزش شود؛ اما در عین حال می تواند بحران آفرین، عامل آنومی و آشفتگی در خانواده و اجتماع، هویت زدا هم باشد و در این بین کارکرد هر رسانه با نیت گردانندگان آن ارتباط مستقیم دارد.
این پژوهشگر رسانه در تبیین تأثیرات مثبت و منفی ماهواره خاطرنشان کرد: ماهواره می تواند هم آموزش دهنده و اطلاع رسان باشد و هم عامل سرگرمی و نشاط، اما فراموش نکنیم که طراحی برنامه های هدفمند بر اساس اهداف میان مدت و بلند مدت این کارکرد را به سمت شر کارکرد و به سراغ بیراهه هایی برده که مشتریان سرگردانش مخاطبان منفعل کشورها و جوامع سنتی هستند.
وی با بیان اینکه در برنامه های ماهواره پیام ها و فضایی با محتوای جدایی مذهب از امور دنیوی و به ویژه سیاست موج می زند، ابراز کرد: شبکه های ماهواره ای پراست از برنامه هایی با رنگ و لعاب گول زننده برای سطحی نگری در مسائل فرهنگی و اجتماعی، هویت زدایی و هضم در مبانی نشدن که گسست بین نسل ها اختلالات روانی(روان پریشی) بی خویشتن شدگی و قطع جریان تفکر و خلاقیت از پیامدهای آن محسوب می شود.
این استاد دانشگاه در ادامه از به پشت پرده برنامه های ماهواره پرداخت که در پس پرده برنامه های ماهواره تربیت مخاطبان منفعل هدف اصلی است و مخاطبانی که پس از هضم شدن در ماهواره خمیرمایه تبدیل به موجوداتی را دارند بر اساس اهداف گردانندگان به راحتی تغییر ذائقه، رفتار و شکل می دهند و در واقع شلیک رسانه ها به ذهن آنها تأثیر خودش را می گذارد.
فتاحی گفت: علاوه برافزایش روحیه مصرف گرایی و دین گریزی، از دیگر اهداف شبکه های ماهواره ای قراردادن مردم در برابر حاکمیت کشور خود، دامن زدن به اختلافات و به زیر سؤال بردن مشروعیت سیاسی جوامع در کشورهای مستقل است.
این محقق و پژوهشگر رسانه افزود: ماهواره همچنین بر انسجام و امنیت اجتماعی، مشارکت، دینداری جوامع هم تأثیر زیاد و غیر قابل انکاری دارد اما امروزه شبکه های ماهواره ای علاوه بر اهداف فرهنگی اجتماعی و سیاسی و... به کارتابل ها و دستگاه های تولید سود و ثروت تبدیل شده اند که نمونه آن ثروت و قدرت مرداک صاحب چند شبکه ماهواره ای خبری و غیر خبری است که به سلطان آسمان ها معروف شده است.
وی در پاسخ به این سؤال که چه کسانی مخاطبان اصلی این رسانه هستند، اظهار کرد:مخاطبان عام در جوامع سنتی به ویژه جهان سوم که از نظر شاخص های توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و به نوعی پیرامون محسوب می شوند، مصرف کنندگان اصلی پیام ها و برنامه های ماهواره ای محسوب می شوند، به نوعی در هم تنیدگی شبکه های ماهواره، ذهن و روان مخاطبان را از زوایای مختلف دیگر می کند تا این مخاطبان با گردانندگان شبکه های ماهواره ای همسو شود.
این دکترای ارتباطات عنوان کرد: امروز به راحتی میل به تنوع طلبی و زیاده خواهی، خیانت همسران، چند همسری، زوال خانواده های سنتی و با اصالت، مد های مختلف لباس و...ترویج خشونت و نا امنی بی توجهی به قداست و جایگاه بزرگان و والدین، ثروت اندوزی و مصرف گرایی، فردی شدن و جدایی از جامعه در برنامه های ماهواره تبلیغ می شود و بغیر از این نیز بصورت مستقیم و غیر مستقیم ضد ارزش هایی که برای جوامع با اصالت ارزش محسوب می شوند و به نوعی شناسنامه و هویت فرهنگی و تاریخی و اجتماعی این جوامع محسوب می شود را هدف قرار داده اند.
فتاحی در پایان افزود: این موارد هستند که ماهواره را به ابزار و عاملی خطرناک و منشأ تغییرات نا مطلوب فرهنگی و اجتماعی تبدیل کرده است.
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد