سرویس: استان ایلام
کد خبر: 54572
|
09:10 - 1400/12/07
نسخه چاپی

ضرورت تحول در نظام آموزشی کشور؛

افت تحصیلی معضل پنهان نظام آموزشی ؛ وقتی سواد دانش آموزان به بازار کار نرسید

افت تحصیلی معضل پنهان نظام آموزشی ؛ وقتی سواد دانش آموزان  به بازار کار نرسید
نظام آموزش و پرورش در کشور نیازمند تحول به نفع قشر محروم جامعه و تامین بازار کار است تا شاهد پیشرفت در روند آموزش در کشور باشیم

به گزارش ایلام بیدار ، امروزه مساله ی تعلیم وتربیت بسیار مهم وحیاتی است چون که با آینده کشور سروکار دارد به همین دلیل در تمامی بخش های آن نظارت لازم صورت گرفته واز سوی دیگر نیازهای اساسی مدارس هم مدنظر باشد.

برای رسیدن به اهداف انقلاب اسلامی به جامعه ای خلاق وپویا در کنار دانش ومهارت همراه با رعایت موزاین اسلامی نیاز داریم به همین دلیل برای رسیدن به این اهداف مقدس مهم ترین پیش نیاز آن داشتن دانش آموزانی توانمند هست که استعداد آن ها پرورش یابد به همین دلیل دراینجا نقش مدارس بسیار مهم است.

آموزش وپرورش نهادی است که در کشورهایی که به موفقیت دست یافته بسیار به آن توجه شده است وکفیت آموزش وبازار کار دو مقوله ی مهمی هستند که در سیاست های آموزشی نقش موثری دارند.

در کشور ما متاسفانه برنامه ریزی های آموزشی هدفمندی و نتایج مناسبی برای پر کردن فضاهای کاری کشور ندارند واز مدارس که از عدم امکانات گلایه دارند وکیفیت بد تدریس معلمان تا دانشگاهایی که به یک بنگاه تبدیل شده اند باعث شده تا بیکاران با سواد هم به جامعه اضافه شودوکسی که همه ی عمرش را به تحصیل گذرانده فقط موفق شده چند مقطع دانشگاهی را تجربه کند وگرنه از کار یا دانش تخصصی خبری نیست.

در سالهای گذشته مردم ایران اسلامی ثابت کرده اند که در زمینه استعداد هیچ مشکلی ندارند وما دانشمندانی داشتیم که مرزهای علم را جابه جا کرده اند حال باید بررسی کرد که چرا دیگرآن استعدادها فروکش کرده وخبری از افراد برجسته نیست و چرا همه فقط می خواهند به خارج از کشور بروند مگر کشورما به استعداد نیاز ندارد. اینها همه سئوالاتی هستند که واقعا باید به آن پاسخ داده شود وتا دیرنشده فکری به حال آن کرد.

با آمدن کرونا و آموزش مجازی دیگر از کیفیت آموزش هم خبری نیست وبا دانش آموزانی طرف هستیم که الفبا را به زور یاد می گیرنداز این رو مطالبه معلمان فقط رتبه بندی است وگاه و بیگاه این مورد باعث افت کیفیت تحصیلی شده است به طوری که شاخص ها و همچنین نظرات مردم از ضعیف بودن یادگیری دانش آموزان حکایت دارد.

کیفیت تحصیل دانش آموزان افت پیدا کرده است

"رضا احمدی"  از شهروندان ایلامی در گفتگو با خبرنگار ایلام بیدار گفت: متاسفانه همه گیری کرونا ، آموزش مجازی و عواملی از این قبیل باعث شده تا کیفیت تحصیل افت پیدا کند.

وی افزود: واقعیت این است که امروز بین تدریس معلمان و یادگیری دانش آموزان فاصله افتاده و این مساله باعث نگرانی والدین شده است به طوری هزینه بالایی به والدین تحمیل کرده است.

احمدی تصریح کرد: باید برای دانش آموزان که آینده کشور هستند تدبیری کرد و گرنه در آینده مشکلات گسترده ای خواهیم داشت.

نظام آموزشی نیازمند تحول به نفع قشر محروم جامعه است

"علی مصطفی وندی" مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار ایلام بیدار گفت: واقعیت این است که بین توزیع امکانات و کیفیت آموزش در جایی مانند تهران تا ایلام تفاوت زیادی وجود دارد ، همچنین مدارس غیر دولتی تا دولتی هم تفاوت زیادی دارند وامروز آموزش به سمتی پیش رفته که کسانی که سرمایه دار هستند از کیفیت و اماکانات بهتر آموزشی بهره می برند به نحوی که بیشتر رتبه های بالای کنکور به دست افرادی است که در مدارس غیر دولتی بوده اند.

وی افزود: از طرفی هم حمایت ها از مدارس دولتی کافی نیست واین مورد به نظام آموزشی لطمه وارد که به طوری که امروز در مناطق دوردست کشور مانند سیستان و بلوچستان و ... هنوز هم دانش آموزانی هستند که از تحصیل محروم هستند ویا دارای فقر شدید امکانات هستند در حالی که در برخی مناطق مدارس غیر انتفاعی حتی دارای اماکاناتی به مراتب بهتر از کشورهای اروپایی هستندکه این مورد تناقض را به وجود آورده است.

مطفی وندی در ادامه گفت: باید کسانی که در خصوص نظام آموزش و پرورش تصمیم می گیرند به فکر مناطق محروم ، توزیع امکانات و عدالت در آموزش و سهمیه ها در تمام مناطق کشور باشند تا شاهد پویایی در کشور باشیم ولی متاسفانه همچنان با وضعیت مطلوب علی رغم پیشرفت های گسترده فاصله داریم.

مدرس دانشگاه تصریح کرد: برنامه ریزی با گونه ای باشند که هم نیاز دانش آموزان دیده شود و هم نیاز معلمان از طرفی برخی معلمان نیازمند ارتقای کیفیت تدریس هستند ، مدارس هم باید دانش آموزانی را فقط به خواندن یک کتاب معطوف نکنند بلکه دانش آموز باید درگیر تحقیق و پژوهش تا رسیدن به حل یک مساله باشد تا این گونه شاید بتوانیم فردایی بهتر برای آیندگان کشور فراهم کنیم. 

حلقه مفقوده ای بین مباحث آموزشی و نیازهای جامعه وجود دارد

قدرت اله نیاصادق مدرس دانشگاه   نظام تعلیم و تربیت کشورمان را کپی برداری از غرب دانست و علت این مسئله را نداشتن راهکار عملی برای تربیت انسان مورد نظر اسلام برشمرد و گفت: حلقه مفقوده ای بین مباحثی آموزشی که مدارس ودانشگاهها انجام می شود و نیازهای عینی موجود در جامعه وجود دارد.

نیاصادق با بیان اینکه نظام تعلیم و تربیت هدف مشخصی ندارد گفت: به این دلیل هر روز تغییرات عملی در نظام ایجاد می کنیم که دلیل آن مشخص نیست و باز بدون دلیل آن تغییر قبلی را حذف می کنیم.

وی خاطر نشان کرد:ایران اسلامی در تاریخ خود استعدادهای بسیار خوب ودانشمندان فراوانی داشته که بشر به ان ها مدیون است ولی حال باید دید که چرا اکنون از این استعداد ها پیدا نمی شود.

نظام آموزشی باید به بازار کار وصل شود

مدرس دانشگاه در ادامه  گفت: امروزه روش های آموزشی به نحوی ناکارآمد هستند چون که نظام آموزشی باید به گونه ای باشد که افراد تحصیل کرده به بازارهای کار معرفی شوند.

وی افزود:می توان از همان دوران ابتدایی براساس استعداد دانش آموزان به آن های رشته های تخصصی داد ودرس های اضافی را حذف کرد تا در زمان ورود به دانشگاه هرکسی در رشته خودش بتواند تولید علم داشته باشد و پذیرش دانشگاهها هم براساس تقاضای بازار باشد ودر عوض دانشجویانی تربیت شوند که در رشته خود صاحب نظر وحتی توان تولید علم را دارند.

نیاصادق  تصریح کرد:تا دیر نشده باید کاری کرد و اصلاحات اساسی برپایه الگو های اسلامی در آموزش وپرورش پیاده کرد تا با کارآمد کردن نظام آموزشی بتوانیم به مرزهای موفقیت دست پیدا کنیم.

جالب اینجاست که الگوهای اسلامی نتایج موثرتری برای تربیت نسل آینده دارند واین را از روش تدریس های تدریس امامان معصوم می توان فهمید حتی برخی از اندیشمندان اسلامی طرح هایی برای تعلیم وتربیت داشته اند که از الگوی امروزی کارامد تر هستند.

باید برای برقراری عدالت آموزشی تلاش کرد

"یوسف نوری"،  وزیر آموزش و پرورش در خصوص «برقراری عدالت آموزشی» درجمع خبرنگاران اظهار داشت: عدالت آموزشی، نیازمند توجه ویژه به مناطق محروم است تا معلم ثابت دارای مهارت و صلاحیت و با رشته مرتبط برای این مناطق در نظر گرفته نشود و تا زیرساخت های لازم متناسب با زیست بوم مورد نظر فراهم نشود، عدالت آموزشی برقرار نمی شود لذا این موضوع با جدیت در دستورکار وزارت آموزش و پرورش قرار گرفته است.

وی افزود: در  دوره ای که ویروس کرونا برای معلمان شرایط جدیدی بوجود آورد؛ معلمان در ابتدا برای این شرایط و تدریس در فضای مجازی، آمادگی لازم را نداشتند ولی خیلی زود با تلاش و پشتکار توانستند آموزش دانش آموزان را از بستر فضای مجازی، ادامه دهند که البته در این مسیر، اولیا و خانواده ها نیز به طور جدی با معلمان، همراهی و همکاری کردند و اکنون که گشایشی ایجاد شده، توصیه می‌کنم که از این فرصت به خوبی استفاده شود.

 وزیر آموزش و پرورش به آخرین اقدامات صورت گرفته در خصوص «رتبه بندی معلمان» اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۹۰سند تحول بنیادین نظام رتبه بندی  مصوب شد؛ در این سند، برای ارتقای کیفیت آموزش و پرورش، رقابت بین معلمان، احراز شایستگی ها، ارتقای صلاحیت‌های حرفه‌ای معلمان و ... بحث «رتبه بندی» مطرح شد، که متعاقب آن در سال  رهبرمعظم انقلاب در سیاست های کلی ابلاغی، به این امر تأکید فرمودند و قبل از آن نیز در برنامه ششم توسعه، اشاره شده بود و به عبارتی اسناد فرادستی بر این مساله تأکید دارند که ما نظام تعلیم و تربیت را به سمت کیفیت بهتری ببریم.

نوری گفت: مدارس غیردولتی که به عنوان خصوصی گفته می‌شود و تعداد زیادی در کشور نداریم که تعدادی مربوط به دانشگاه آزاد و تعدادی هم مربوط به مردم است، اگر منجر به ایجاد تعهدات جدید شود و فاصله طبقاتی را زیاد کنند به اهداف خود نرسیده ایم. در همین راستا، از برخی مؤسسان مدارس غیردولتی خواستیم تا این مدارس را به سمت مدارس «غیر انتفاعی» هدایت کنند که اگر سودی حاصل شد بتوانیم در جایی که نیاز است هزینه کنیم، مثلاً در مناطق مرزی ما که می‌توانند تحت این روش‌ها رشد پیدا کنند. مدارسی را در تهران داریم که مدارسی را در سیستان و بلوچستان ایجاد کرده اند و از ماهیت مدرسه خصوصی باید به مدرسه غیردولتی آنها را هدایت کنیم و این طرح در دنیا اتفاق افتاده که تعداد مدارس غیردولتی و خصوصی  در سالیان اخیر کاهش پیدا کرده چون مدارس دولتی کیفیت بهتری پیدا کرده است.

عضو کابینه دولت سیزدهم ادامه داد: در مرحله اول برقراری عدالت آموزشی، برای «مدارس مرزی» هدف گذاری کرده ایم که به هر مدرسه، یک معلم ثابت و آموزش‌دیده در رشته مرتبط اختصاص دهیم و زیرساخت‌های این مدارس را از جهت فیزیک کلاس و مدرسه و تجهیزات فراهم کنیم و در زیرساخت های غیر فیزیکی، از  روش های مناسب و مطالعه شده برای آن مناطق و مبتنی با آن ساختار و زیست‌بوم استفاده کنیم و روش‌های نوین را برای آنها هم احیا کنیم.

وی بیان کرد: در مرحله دوم به مدارس روستاها و در مرحله بعدی به حاشیه شهرها خواهیم پرداخت. بسیاری از مدارس ما به صورت غیر دولتی اداره می‌شوند این شاید به دلیل تقاضای مردم و تقاضای اجتماعی است  و یا باز سازی و یا به هر دو دلیل بوده است اما مدارس دولتی ما هم از امکانات خوبی برخوردار هستند و امیدواریم بتوانیم مدارس دولتی را با کمک معلمان، با کیفیت تر از قبل کنیم. نظام رتبه بندی در کیفیت بخشی مؤثر بوده و کلید  ارتقای سطح آموزشی است.

 

انتهای پیام/ر

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد