به گزارش ایلام فردا به نقل از دانا،امروز اولین سالگرد ریاست جمهوری محمد مرسی در مصر است اما میلیون ها نفر مشروعیت این دولت را زیر سوال بردهاند.
"محمد مرسی" رئیسجمهور مصر در مصاحبه با روزنامه "گاردین" گفت انقلاب دومی در مصر اتفاق نخواهد افتاد. وی برگزاری انتخابات زودهنگام را نیز رد کرد و گفت به هیچ وجه از قانون اساسی عدول نمیکند.
مرسی افزود کنارهگیری از سمتش مشروعیت جانشینانش را زیر سوال میبرد.
وی در این مورد گفت: اگر ما کسی را که بر اساس قانون اساسی روی کار آمده است را تغییر دهیم، خوب، قطعا برای نفر بعد هم گروهها یا مخالفانی هستند که یک هفته یا یک ماه بعد از او میخواهند کنارهگیری کند.
رئیسجمهور مصر افزود: به هیچوجه جایی برای مذاکره بر سر مشروعیت قانون اساسی وجود ندارد. مردم میتوانند تظاهرات کنند و نظراتشان را ابراز کنند. اما پایبندی و عمل به قانون اساسی لازم است. این نکته اساسی است.
مرسی که در چند روز اخیر با تظاهراتهای گسترده مخالفان روبرو شده، در پاسخ به این سوال که آیا اطمینان دارد که ارتش برای در اختیار گرفتن قدرت وارد عمل نمیشود، گفت به این امر «بسیار» مطمئن است.
با این وجود مرسی روز یکشنبه جلسات متعددی را با مقامات ارشد دولتی از جمله «هشام قندیل» نخستوزیر، «محمد ابراهیم» وزیر کشور و همچنین «عبد الفتاح السیسی» وزیر دفاع که صحبتهای اخیرش شایعاتی را در مورد احتمال مداخله و کودتای نظامی ایجاد کرده، داشته است.
مرسی در مورد عملکرد رسانههای خصوصی در برابر اعتراضات در مصر هم گفت این شبکهها تلاش میکنند تا آنچه در مصر رخ می دهد را بزرگنمایی کنند.
وی گفت این شبکهها «موارد کوچکی از خشونت را گرفته و آن را به عنوان وضعیت کل کشور نمایش میدهند. این رسانهها از راههای نامشروع کسب درآمد کرده و از «این پول برای ضربه زدن به نظام کنونی و بازگرداندن رژیم سابق استفاده میکنند».
رئیسجمهور مصر در ادامه گفت: بازماندههای رژیم سابق برای حمله به حامیانش در اخوانالمسلمین مزدور اجیر کردهاند. برخی کشورهای خارجی در حال ایجاد ناآرامی در مصر هستند.
مرسی در پاسخ به این سوال که آیا منظور او عربستان و امارات است، گفت: نه، من کلی صحبت میکنم. هر انقلابی دشمنانی دارد و افرادی هستند که سعی میکنند در مسیر مردم مصر برای رسیدن به دموکراسی مانعتراشی کنند.
خبرنگار رادیو بین الملل فرانسه در قاهره در تحلیلی به تظاهرات امروز مردم مصر پرداخته است: کمپین تمرد در کمتر از 2 ماه توانست 22 میلیون امضا علیه محمد مرسی جمع آوری کند. امروز 30 ژوئن، روز تولد بیمها و امیدهای مصر خواهد بود؛ ترس و بیم به خاطر افزایش خشونتها و حملات مخالفان به مرسی و مراکز حزب اخوان المسلمین؛ امید و آرزو نیز به خاطر مخالفان مرسی، درصورتی که تظاهرات عظیمی در سراسر مصر صورت گیرد.
اکنون 22 میلیون امضای کمپین تمرد باید حضور خود رادر خیابانها ثابت کنند. در صورت شرکت گسترده مردم، جریان تمرد دستاوردی بدست خواهد آورد که توقف آن مشکل خواهد بود. اگر تظاهرات کنندگان قابل ملاحظه نباشند، -و این پیش بینی اخوان المسلمین است- شاهد انفجار خشمی خواهیم بود که تا ماه رمضان ادامه خواهد یافت.
امروز همه مصری ها معترض اند، از 22 میلیون امضای جمع شده، تنها 7 میلیون متعلق به احزاب مخالف است. مهمترین علت این اعتراض، بیکفایتی شخص محمد مرسی است که تنها سیاست انتصاب اعضای اخوان المسلمین در پستهای کلیدی را اجرا کرد که اکثر آنها نیز ناکارآمد هستند.
وضعیت اقتصادی نیز در یک سال گذشته رو به قهقرا رفت. کمبود گاز، برق، سوخت، آب، مواد غذایی، قیمت غلات در یک سال اخیر 30 درصد افزایش یافت. شرایطی که زندگی برای طبقات پایین را که 40 درصد جمعیت مصر را تشکیل میدهند غیر ممکن کرده است. وضعی که گمان میرود رو به وخیمتر شدن حرکت میکند. کاسه صبر مصری ها لبریز شده است.
*البرادعی: راهپیمایی امروز در اعتراض به ناکارآمدی دولت مرسی است
محمد البرادعی، دبیر کل سابق آژانس بینالمللی انرژی هستهای و رئیس حزب الدستور مصر و از رهبران مخالفین دولت فعلی این کشور، اعلام کرد تظاهرات امروز (یکشنبه) در اعتراض به ناکارآمدیهای دولت حاکم صورت میگیرد نه در مخالفت با اخوانالمسلمین.
از سوی دیگر نعمان جمعه رئیس سابق حزب الوفد مصر گفت: «حکومت محمد مرسی در مصر ظرف یک روز سقوط نخواهد کرد. اخوان المسلمین بهتر است از لجاجت با مصریها دست بردارد».
این در حالی است که مخالفین محمد مرسی امروز در تجمعی اعتراضآمیز در میدان التحریر قاهره و سایر شهرهای این کشور حضور مییابند تا نارضایتی خود را از عملکرد و سیاستهای وی اعلام کنند.
یکی از سازماندهندگان این اعتراضات پیشبینی کرده است که امروز بیش از 5 میلیون نفر در برابر کاخ ریاست جمهوری حاضر خواهند شد.
منابع خبری همچنین اعلام کردهاند که هم اکنون محمد مرسی و همسر و دو فرزندش در کاخ قبه در شهر قاهره مستقر هستند..
به گزارش شاهدان عینی لحظه به لحظه بر تعداد حاضران در میدان التحریر افزوده میشود.
افزایش اعتراضات
معترضان مصری از ساعات اولیه صبح امروز در میدان التحریر و مقابل کاخ الاتحادیه ریاست جمهوری تجمع کردهاند تا تظاهرات گسترده علیه مرسی به منظور درخواست برکناری وی از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری، برگزار نمایند.
همچنین در شهرهای اسکندریه، اسماعیلیه و سوهاج نیز تظاهراتهای مشابهی در مخالفت با مرسی در حال برگزاری است.
سه فروند بالگرد ارتش مصر بر فراز میدان التحریر در حال پروازند و دو نفر نیز در میدان التحریر بازداشت شدند که با خود سلاح حمل می کردند.
دقایقی قبل مرسی وارد کاخ القبه شد تا جزئیات حوادث جاری در مصر را از داخل اتاق عملیات مرکزی ریاست جمهوری که با اتاق عملیات دیگر وزارتخانهها مرتبط است، دنبال نماید. «ایمن علی» مشاور مرسی در امور مصریهای مقیم خارج و «باکینام الشرقاوی» مشاور مرسی در امور سیاسی و «خالد العزازی» منشی رئیس جمهور بر این اتاق عملیات که در کاخ ریاست جمهوری القبه قرار دارد، نظارت میکنند.
منابع مصری از تشدید تدابیر امنیتی در مقابل وزارت کشور مصر به منظور آمادگی برای برگزاری تظاهرات گسترده معارضان مصری خبر دادند. حدود 35 خودروی امنیت مرکزی، 6 نفربر زرهی و 4 خودروی اطفاء حریق در مقابل وزارت کشور و مجالس الشعب و شورا و هیئت وزیران مستقر شدند. همچنین چندین خودروی نظامی نیز وارد محوطه مجلس الشعب و مجلس شورا شدهاند.همزمان با برگزاری تظاهرات، نیروهای امنیت مرکزی در اطراف مجلس شورا و وزارتخانهها مستقر شدند.
شبکه خبری الجزیره قطر نیز گزارش داد که مقر حزب آزادی و عدالت در استان بنی سیوف به آتش کشیده شد.
عمروموسی رئیس حزب کنگره مصر و از رهبران جبهه نجات ملی معارض این کشور تاکید کرد که پیام امروز تظاهرات در مصر این است که دولت باید به خواستههای ملت عمل کند. وی افزود: بیش از این وقت تلف کردن، اوضاع را بدتر میکند و هزینههای مصر و مصریها را سنگینتر مینماید و تنها حکومت مسئول آن است.
منصور حقیقتپور عضو کمیسیون امنیت و ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در مورد تحولات اخیر مصر و تظاهرات مردمی علیه سیاستهای مرسی اظهار داشت: در حال حاضر مصر در شرایط بحرانی بهسر میبرد و سیاستهای غلط رئیسجمهور این کشور موجب اعتراضات مردمی و ناامنی در این کشور شده است که انقلاب مصر را با بحران مواجه کرده است.
وی تصریح کرد: مرسی بهدلیل حمایتهایش از سلفیها و وهابیون در واقع به ابزار دست آنها تبدیل شده که در راستای اهداف عربستان و غرب گام برمیدارد که این موضوع را میتوان در قطع روابط دیپلماتیک با سوریه و رابطه با ایران و همچنین حمایتهای عربستان و آمریکا از اخوان المسلمین مشاهده کرد.
یوسف غروی کارشناس مسائل خاورمیانه در مورد تحولات اخیر مصر و اعتراضات مردمی علیه سیاستهای مرسی گفت: بعد از یکسال از انتخابات ریاستجمهوری مرسی، اپوزیسیون مصر هر روز قویتر و بزرگتر شد که این نتیجه حکومت غیر مدبرانه مرسی و اخوانالمسلمین در مصر بود.
وی تصریح کرد: سرنگونی رژیم مبارک در مصر تحول عظیمی را در خاورمیانه ایجاد کرد و روی کار آمدن اخوان المسلمین به عنوان یک گروه اسلامگرا که در مدت حکومت انورسادات و حسنیمبارک یک گروه غیرقانونی و ممنوع الفعالیت بود، موجب شد تا تحول عظیمی در مصر به وجود بیاید.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار داشت: آرای محمد مرسی برای کسب ریاستجمهوری آرای شکنندهای بود و اخوان المسلمین باید تمام تلاش های خود را برای ارتقای سیاسی و اجتماعی در مصر به عمل میآورد و نیم نگاهی نیز به تحولات منطقه میانداخت اما خلاف این موضوع عمل کرده و در جهت سیاستهای آمریکا و غرب پیش رفت.
غروی ادامه داد: در ابتدا اخوان المسلمین میخواستند، تا در تونس و سوریه سازوکار مناسبی را در جهت ایجاد آرامش در خاورمیانه ایجاد کنند اما خلاف این عمل کردند چراکه بعضی از حامیان آنها، تکفیریها و سلفیها هستند که در جهت رویکردهای افراطی و فشار بر شیعیان و ایجاد آشوب و تنش در منطقه پیش میروند.
وی تاکید کرد: قطع روابط دیپلماتیک با سوریه، اقدامی غیرقانونی و درواقع اعطای امتیاز به کشورهای غربی و سلفیها است و اکنون با توجه با ناکامیها و عدم توانایی اخوانالمسلمین در امورداخلی مصر، موجب اعتراضات مردمی در این کشور شده است و این نشان میدهد که مرسی و اخوان المسلمین توانایی لازم را برای اداره کشور و نگه داشتن انقلاب بزرگ مصر نداشتند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه خاطرنشان کرد: از سویی دیگر عربستان به کمک امریکا به دنبال اغتشاش و اشوب در مصر است و حاضر نیست مصر به عنوان کشوری تاثیرگذار و مهم در جهان اسلام باقی بماند لذا با ایجاد پایگاه میان سلفیها و وهابیها درصدد است تا فشار را بر روی مرسی و اخوان المسلمین افزایش دهد و با هدایت گروههای سلفی و ایجاد وحشت میان شیعیان اوضاع داخلی مصر را بهم بریزد.
غروی افزود: در واقع می توان گفت مرسی با همراهی اخوان المسلمین در جهت سیاستهای عربستان حرکت کرده که دچار اشتباهات فراوانی شده است که در حال حاضر با موج اعتراضات مردمی روبرو شده که توانایی مقابله با معترضین را ندارد لذا از کاخ ریاستجمهوری به مکان نامعلومی رفته است.
وی اظهار داشت: آمریکا و رژیم صهیونیستی با استفاده ابزاری از مرسی و اخوان المسلمین به دنبال هرج و مرج و بی ثباتی در منطقه هستند تا از این طریق بتوانند به خواستههای دست پیدا کرده و جنگ داخلی میان مسلمانان به راه بیاندازند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: اخوان المسلمین از طریق سربازان ارتش مصر با مردم این کشور دچار فرسودگی خواهند شد چراکه همچون ارتش سوریه توانایی مقابله با چنین جمعیت تظاهر کننده ای را ندارند و مرسی باید به خواسته مردم اهمیت دهد و از حکومت کناره گیری کند در غیر این صورت مصر دچار بحران شدیدی خواهد شد.
*شیخ یوسف قرضاوی تا ساعاتی دیگر در قاهره سخنرانی میکند
شیخ یوسف قرضاوی، رئیس اتحادیه علمای جهان اسلام که روز گذشته وارد قاهره شده بود، امشب در جمع طرفداران محمد مرسی در مسجد "رابعه العدویه" سخنرانی خواهد کرد.
این مسجد در منطقه "رابعه العدویه" شهر نصر در شمال قاهره وجود دارد و این منطقه نیز امروز شاهد تظاهرات مخالفان و طرفداران محمد مرسی بوده است.
*مقر حزب عدالت و آزادی مصر به آتش کشیده شد
مقر حزب عدالت و آزادی، حزب متبوع محمد مرسی، رئیس جمهور این کشور در منطقه ابوحماد به آتش کشیده شد. این در حالی است که اخباری نیز در خصوص حمله به برخی دیگر از مقرهای اخوان المسلمین در سایر نقاط مصر مخابره شده است.
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد