سرویس: استان ایلام
کد خبر: 15334
|
13:37 - 1394/04/30
نسخه چاپی

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس:

نقاط ضعف شدیدی در توافق وجود دارد

نقاط ضعف شدیدی در توافق وجود دارد
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: وظیفه مجلس برجسته کردن نقاط ضعف موجود در توافق است که نقاط ضعف شدیدی نیز در توافق وجود دارد ولی باید دید که دلیل وجود آنها چیست.

به گزارشایلام بیداربه نقل ازایلام پویا، رهبر معظم انقلاب اسلامی در خطبه‌های نماز عید سعید فطر ضمن تشکر از دست اندرکاران مذاکرات طولانی و نفس گیر هسته ای فرمودند: چه این متنی که تهیه شده است در مجاری قانونی خود تصویب بشود یا نشود اجر آنها محفوظ است/ برای تصویب این متن (جمع بندی مذاکرات) یک مسیر قانونی پیش بینی شده ای وجود دارد که باید این مسیر را طی کند/ انتظار ما این است که دست اندرکاران با دقت مصالح کشور و ملی را درنظر بگیرند و آنچه را که تحویل ملت خواهند داد بتوانند آن را با گردن افراشته در برابر خدای متعال هم ارائه بدهند.

* چه این متن تصویب بشود یا نشود به حول و قوه الهی اجاز هیچ گونه سوء استفاده ای از آن نخواهد شد. اجازه خدشه در اصول اساسی نظام اسلامی به کسی داده نخواهد نمیشود. قابلیتهای دفاعی و حریم امنیت کشور به فضل الهی حفظ خواهد شد.
* جمهوری اسلامی در زمینه قابلیتهای دفاعی و حریم امنیت کشور، آن هم در این فضای تهدیدی که دشمنها برایش به وجود میاورند هرگز تسلیم زیاده خواهی نخواهد شد.
* با این مذاکرات و با متنی که تهیه شده، در هر صورت سیاست ما در مقابل دولت مستکبر آمریکا هیچ تغییری نخواهد کرد/سیاست های آمریکا در منطقه با سیاست های جمهوری اسلامی ۱۸۰ درجه اختلاف دارد.
با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب که گزیده ای از بیانات ایشان را در بالا آورده ایم، در گفتگویی با "احمد بخشایش اردستانی" عضو کمیسیون شورای امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به کنکاش در مورد دغدغه های مهم رهبری پرداختیم که متن این گفتگو در زیر آمده است.
نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی توافق را پذیرش محدودیت دانست و گفت: وظیفه مجلس برجسته کردن نقاط ضعف موجود در توافق است که نقاط ضعف شدیدی نیز در توافق وجود دارد ولی باید دید که دلیل وجود آنها چیست.  

 
ایلام پویا:: لرزوم انجام مذاکرات، توافق هسته  واجرای آن از دید شما چیست و یا از کجا نشات می گیرد؟
توافق امری قابل تمجید است این وجه صلح دوستی جمهوری اسلامی را نشان میدهد؛ در ایران مردم سالاری دینی طی 35 سال گذشته اجرا شده و مرتب با کشورهای غربی دچار یک نوع سوءتفاهم بودیم چون اساس انقلابمان بر مبنای اعتراض بر علیه استعمار و استبداد بود (استبداد محمدرضا پهلوی و استعمار آمریکا).
در طول تاریخ جمهوری اسلامی ایران ما شاهد چالش هایی بودیم که آمریکایی ها برای ما ایجاد کردند.
چالش هایی همچون مخالفت با ملی شدن صنعت نفت، به قتل رساندن مصدق و مسلط کردن شاه بر ایران و عقب انداختن سی و چند ساله دیپلماسی و هدایت جنگ 8 ساله و در حال حاضر هم شاهد غده های چرکی تحت عنوان داعش، طالبان، النصره،اسلام، شباب وغیره بودیم به طوری که کشورهای اسلامی را مشغول کردند.
از سال 82 تا کنون تحریم ها افزایش پیدا کرد البته تحت عنوان تحریم های هسته ای، حقوق بشری و تروریستی نمود پیدا کردند؛ مذاکرات در سال 82 گره خورد و با شکست مواجه شدیم. اما در حال حاضر پس از 10 سال به دلیل مقاومت دولت قبل و مقاومت مردم ایران تعداد سانتریفیوژها 19 هزار شد و نطنز، اصفهان، فردو، اراک و.... را آباد کردیم و این در حالی است که تحریم ها همچنان پا برجاست.
یکی از شعار های آقای روحانی این بود که هم چرخ سانتریفیوژها  بچرخد هم چرخ زندگی مردم؛ این در واقع به این معنی بود که چون چرخ سانتریفیوژها میچرخد، اقتصا د مردم نمیچرخد؛ این عوامل باعث شد تا هم طرف ایرانی و هم آمریکایی ها به انجام این مذاکرات علاقه داشته باشند.آقای اوباما شخصا به این توافق دل نشان داد و آقای جان کری که نکته مثبتی از لحاظ کاری در کارنامه سیاسی اش نبود این توافق را به عنوان یک پیروزی برای خود عنوان کرد.

ایلام پویا:: توافق را چگونه ارزیابی می کنید؟

توافق در کل یعنی پذیرش محدودیت و توافق بر مبنای زوری که بر اساس منطق نظام بین المللی به ما تحمیل می شود که این منطق می گوید "حق با  زور است".
طرف های غربی با توجه به اینکه خود را ژاندارم جهان می دانند بر این اعتقادند که ايران صحنه بازی را به هم زده پس باید با او مذاکره کنیم؛ بر اساس این مذاکرات ما مجبور به پذیرش محدودیت هایی شدیم.بحث هسته ای بحثی ظرفیت دار و دامنه گسترده است.اما مردم ما بحث اصلی را بر روی سانتریفیوژ قرار دادند و این باعث شد که ما نتوانیم به اندازه کافی از رشته های بعدی بحث هسته ای استفاده کنیم و آمریکایی ها تحریم های بیشتری را تحميل کردند.

ایلام پویا:: بر اساس توافق ما چه محدودیت هایی را پذیرفته ایم؟
قرار بر شفاف سازی و اعتماد سازی است و چرخش تعدادی از سانتریفیوژها و نگهدار ی 300 کیلو اورانیوم که در مقابل محدودیت های طرف دیگر مذاکره رفع تحریم هاست.

ایلام پویا:: جزییات این توافق که ما متعهد به انجام آنها هستیم کدامند؟

 ما یک سری محدودیت را پذیرفتیم و آنها نیز همین طور؛ محدودیت ما این شد که باید شفاف سازی و اعتماد سازی کنیم و محدودیت آنها این بود که با توجه به اینکه گفتند ما ژاندارم جهان هستیم تحریم ها را لغو کنند، که در این رابطه ما بنا بر فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر عدم استفاده از بمب هسته ای، اصلا به دنبال بمب اتم نبودیم اما طرف های غربی ادعا داشتند که آنها اجازه نداند که ما به این سمت برویم.
 ایران متعهد شده که قدم های برداشته شده در راه دستاورد های هسته ای را شفاف سازی کند و بر همین اساس از 19 هزار سانتریفیوژ که در نطنز داریم 60 سانتریفیوژ بچرخد و از 10هزار کیلو اورانیوم غنی سازی شده 300 کیلو بیشتر نگهداری کنیم و مابقی این حجم اورانیوم را یا بفروشیم و یا اکسید کنیم. بر مبنای متن توافق از 3هزار سانتریفیوژ موجود در "فردو" که در زیر زمین واقع شده و از وجود آن آمریکایی ها و اسرائیلی ها بسیار ناراحت هستند تنها هزار سانترفیوژ را نگهداریم و از این تعداد 2 آبشار صد و چهار تایی آن را با متدهای غیر هسته ای و چهار سانتریفیوژ را هم آماده به کار( استندبای) داشته باشیم. تعهداتی دیگر نیز از طرف ایران داده شده که در این مجال نمیگنجد.

ایلام پویا:: طرف مقابل چه تعهداتی را به ایران داده است؟
در مقابل آمریکایی ها پذیرفتند که تحریم ها را لغو کنند که این تحریم ها از دو منظر قابل بررسی اند؛ یک نوع  تحریم هایی هستند که از طرف شورای امنیت اعمال شده و بر اساس این توافق لغو می شوند؛ نوع دوم تحریم های آمریکایی است که خود این تحریم ها به دو صورت است ابتدا تحریم های اولیه  که توسط آمریکایی ها و خصوصا شخص رییس جمهور آمریکا اعمال شده و نوع دوم تحریم های ثانویه که توسط کنگره آمریکا صادر شده اند که در متن توافق بناست تحریم های شورای امنیت و اقتصادی آمریکا(ثانویه) به نحوی لغو و اما تحریم های اولیه آمریکا متوقف (تعلیق) شود.

ایلام پویا:: قرار بود این توافق در بحث هسته ای باشَد اما آنطوری که پیداست موشک های بالستیک هم جزوی از بحث هستند؟ مجلس چه تدبیری در این باره خواهد داشت؟
احتمالا جلسه ای سه شنبه همین هفته برگزار می شود که آقای "ظریف" و دکتر "صالحی" گزارشی محرمانه را به مجلس خواهند داد و متن توافق بین نماینده ها پخش می شود. البته بیشتر کمیسیون امنیت ملی است که در این مورد اظهار نظر خواهد کرد و بخش های آن را مورد بحث و بررسی قرار می دهند.
در بحث مربوط به موشک ها دو نوع تحریم پنج ساله و هشت ساله داریم که در واقع در بحث موشک هایی که مربوط به توان دفاعی ماست محدودیت نداریم و این تحریم تنها مربوط به قطعاتی است که ایران برای ساخت موشک هایی مانند شهاب 3 به کار میبرد.ذکر این نکته را ضروری میدانم که ما در زمان تحریم به این ساخت این تجهیزات نظامی دست یافتیم و تحریم کنونی نمیتواند مانع پیشرفت ایران در این زمینه شود و تنها ما نمیتوانیم قطعات ساخت این موشک ها را از خارج وارد کنیم.

ایلام پویا:: یعنی مجلس با این موضوع مشکلی ندارد؟
ما پیگیری میکنیم و از وزیر خارجه کشور هم این سوال را خواهیم پرسید که با توجه به اینکه قرار بر "توافق هسته ای بوده و نه دخالت در حوزه نظامی" دلیل مطرح شدن موضوع موشک های بالستیک چیست؟
 
ایلام پویا:: مقام معظم رهبری در بیاناتشان فرمودند که «باید راه های نقض دشمن بسته شود» و این یعنی راه نقضی وجود دارد، تحلیل شما چیست؟
هم رهبری، هم ما و هم ملت می دانند که آمریکا ادعا دارد که کدخدا و رییس جمهور جهان است و طبیعی است که توافق بر مبنای زور انجام شده و در توافق مباحثی هست که راه مفر باشد. با توجه به اینکه توافق باید توسط شورای امنیت تایید شود باید گفت که آمریکایی ها خودشان هم مدعی و هم قاضی هستند. در این توافق همین که آمریکایی ها مجبور بودند از سر خفت به حرف های ایران مشروعیت بدهند نمیگوییم که خیلی خوب است اما بالاخره پذیرفتند که ایران را نمی توان از بین برد و مجبورند با ایران مذاکره کنند و توافق انجام دهند.
ایلام پویا:: با توجه به اذعان شما به این موضوع که راه نقض در توافق وجود دارد پیشنهاد و راه کار شما چیست؟
ما به حقوقدانانی خبره در این مورد نیاز داریم تا از لغزندگی واژه ها جهت سوء استفاده آمریکایی ها جلوگیری کنیم.
 
ایلام پویا:: چرا زمانی که ما جهت بررسی در اختیار داریم، کمتر از زمانی است که آنها دارند؟
فرق ما با آمریکا این است که ما رهبر داریم و هنگامی که ایشان صحبت می کنند برای هر سه قوه ره گشاست. مقام معظم رهبری ضمن حمایت از تیم مذاکره کننده فرمودند روال قانونی طی شود؛ که بر همین اساس مذاکره کنندگان نتایج را گزارش می دهند و مجلس موضوع را دنبال می کند و نقاط ضعف را مطرح می کند و بررسی اولیه انجام می شود تا جایی که به مرحله اجرا و امضا برسد که پس از این به مرحله پروتکل الحاقی می رسیم .اما در کنگره آمریکا به نوعی زور آزمایی حاکم است و دلیل این امر نبود رهبر است و این رییس جمهور است که بر کنگره تسلط دارد .
سال آینده آمریکا انتخابات ریاست جمهوری را در پیش دارد که همین امر سبب رقابت بیشتر در کنگره شده است و من احتمال می دهم که توافق در کنگره رد شود و آن را وتو کنند.
ایلام پویا:: وظایف مجلس و موضع گیری مجلس را روشنتر برایمان تبیین کنید؟
مجلس در واقع نقاط ضعف را برجسته می کند تا مردم بدانند چه مشکلی وجود دارد و این را هم عرض کنم که تصویبی در مجلس صورت نمی گیرد تا زمانی که توافق نامه اجرایی شود.
اعتقاد من این است که گفتمان مجلس باید نقادانه باشد یعنی باید نقاط ضعف را بزرگ کند. ما قصد بزرگ کردن و یا تضعیف کسی را نداریم. نه می گوییم که آقای ظریف شاهکار کرده و نه وی و دولت را تضعیف می کنیم و باز هم تاکید می کنم تنها بر حسب پروسه قانونی مجلس بررسی موضوع و برجسته سازی ضعف ها را انجام می دهیم و پس از اجرایی شدن به این موضوع ورود پیدا می کنیم.

ایلام پویا:: برخوردتان با نقطه ضعف های توافق چگونه خواهد بود؟
نقاط ضعف شدیدی در توافق وجود دارد ولی باید دید که این نقاط ضعف ناشی از امتیازی است که ما داده ایم و یا اینکه زورگویی طرف مقابل بوده و تحمیلی است.
ایلام پویا:: روند تایید توافق در کنگره را چگونه ارزیابی می کنید؟
پیش بینی من این است که کنگره توافق را رد می کند و این موضوع اصلا به ضرر ما نخواهد بود بلکه به نفع ایران است، از این باب که آنها بین خودشان دچار اختلاف می شوند و اعتبار جهانی آمریکا از بین خواهد رفت.
 
انتهای پیام/

 

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد