به گزارش خبرنگار تحلیلی «ایلام بیدار»، از قدیم تاکنون غذاهای محلی در ایلام رواج داشتهاند و هر کدام از غذاهای محلی را به مناسبت و در فصل خود درست میکنند از جمله این غذاها که در فصل زمستان و به دلیل شیوع سرماخوردگی در نزد مردم ایلام پخته میشود ترخینه است.
ترخینه بهبه دو روش میتوان آن را درست کرد که انواع آن دوئینَه و شُمینه است.
ابتدا سبزی از نوع شَلََم را که مخصوص تهیه این غذاست به قطعات بسیار ریز و ریشه آن را خردکرده و به همراه گوجهفرنگی رسیده و رنده شده که بهتر است از نوع گوجه محلی باشد و آب انار با هم مخلوط کرده مقداری سبزیها معطر از قبیل ترخن، نعناع و... و همچنین پیاز و فلفل و زردچوبه و مایهخمیر را به آن اضافه کرده و به مدت چهار روز مایه تهیه شده را دور از آفتاب قرار داده و سپس گندم خرد شده را به آن اضافه کرده بهصورت خمیر درآمده و تا تقریباٌ پنجروز دیگر نیز رسیده میشود.
همه مایه به خورد گندم میرود و ماده خوشبو و خوشطعم تهیه میشود سپس پینُه (پونه) کوهی را روی سطح پاکی در محل سربستهای پهن کرده و ماده آماده شده را به شکل و قطعات مختلف روی آن قرار داده تا خوب خشک شود البته بنا به ذائقه افراد عدهای ماده را به شکل خمیر مربوط را در یخچال نگهداری میکنند.
این غذا معمولاً در فصل سرما پخت میشود و باتوجهبه مواد متشکله آن حاوی ارزش غذایی بسیار بوده و غذای مناسب جهت سرماخوردگی است.
در ضمن تقریباً یک ماه قبل از شروع فصل سرما ماده آن آماده میشود و در هنگام پخت مدتزمان کمی را میطلبد تا آماده شود.
به این طریق که چند دانه خشک شده از ترخینُه را داخل ماش پخته شده و پوستکنده شده به همراه آب جوش به مدت ۲۰ دقیقه جوشانده و سپس پیازداغ کرده و میل میکنند البته بنا به ذائقه افراد میتوان بدون ماش هم آن را پخت کرد.
نوع دوم تهیه ترخینُه دوئینَه است که بسیار ترشمزه بوده و فقط حاوی دوغ و گندم پوستکنده شده است و مقداری سبزیجات معطر و نمک و فلفل به آن اضافه کرده و تقریباً به مدت ۷ روز آماده میشود.
انتهای خبر/م
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد