گروه سیاسی ایلام بیدار::این روزها که تیتر خبرهای سیاسی دنیا، منحصراً به وقوع جنگ بین روسیه و اوکراین پرداخته است و حتی نشانههای بروز جنگ جهانی سوم نیز احساس میشود، برخی قدرتها اعم از همپیمانان دو طرف درگیر و نیز دولتهای بیطرف، هر یک برای خود تعبیر و موضعی در این خصوص اتخاذ کردهاند؛ زیرا این شرایط جنگی و بحرانی در صورت تداوم اغلب دنیا را به کام خود خواهد کشید و بدیهیست که جبههگیریهای کنونی در واکنشهای بعدی تاثیر گذار خواهد بود.
در همین راستا با "علی اسماعیلی"، کارشناس مسائل سیاسی و مدرس دانشگاه در خصوص تبیین ماجرای جنگ اوکراین و روسیه و نقش آمریکا در به وجود آمدن این بحران و اهداف پشت پرده آن به گفتگو نشستیم.
ریشهی پیدایش این جنگ چیست و آمریکا در کجای آن ایستاده است؟
"علی اسماعیلی"، کارشناس مسائل سیاسی و مدرس دانشگاه در گفتگو با ایلام بیدار گفت: نکته واضح این جریان با استناد به سخنان ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه، بر اساس مادهی پنجاه و یکم منشور سازمان ملل متحد و به منظور پیشگیری و رفع تهدیدات صورت گرفته از جانب ناتو و اوکراین علیه این کشور عنوان شده است.
وی اظهار کرد: با بررسی اجمالی میزان گرفتاری اوکراین در ورطهی جنگ و تسلط نسبتاً بالای روسیه بر فضای خاکی و هوایی آن و صد البته در شرایطی که در گذشتهای نه چندان دور این کشور سومین قدرت هستهای جهان بوده است، میتوان به دورخیزی به گذشته، رد پای آمریکا را در تضعیف امروزی اوکراین مشاهده کرد.
اسماعیلی افزود: کشوری که پایگاههای نظامیاش مجهز به صدها موشک هستهای حمل شده با دهها کلاهک هستهای بوده است، امروز چگونه به درجهای از استیصال و درماندگی رسیده که از دیگر کشورهای جهان به ویژه آمریکا درخواست کمک دارد و صد البته با جواب منفی آنها روبرو شده است؟ جواب این سوال در تفاهم نامهی بوداپست سال ۱۹۹۴ فیمابین روسیه، اوکراین ، انگلیس و آمریکا نهفته که بر اساس آن ، اوکراین برای خریدن حمایت و توجه آمریکا از زرادخانههای هستهای خود چشم پوشید و به قدرت واهی شیطان بزرگ متکی شد که متاسفانه در حال حاضر بعد از حدود سی سال وابستگی در اوج احتیاج و ضرورت، حقیقت تلخ آمریکای پوشالی و استعمارگر را تجربه کرد.
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: شاید اگر دولت و قوای نظامی این کشور وابستگی خود به اغیار را قطع کرده بودند و با خودساختگی ،استقلال و اتکا به دانش و توان خود، حضور بیکانگان از جمله آمریکا را نمیپذیرفتند، اکنون نه خود در آتش جنگ گرفتار بودند و نه دنیا را با تهدیدی جدی مواجه کرده بودند. پس میتوان ریشهی اصلی، دیرین و کهنهی این تنش را، فرصت طلبیهای آمریکا و نادانی و جهالت دولتهای به اصطلاح متمدن ولی فریب خوردهای چون اوکراین دانست که با امیدواری به حمایت نظامی آمریکا، از هر اقدام موثری برای جلوگیری از برافروختن آتش جنگ امتناع کردند و اکنون در گرداب آن اسیر شدهاند.
مدرس دانشگاه تصریح کرد: این نکته در بیانات رهبر معظم انقلاب به خوبی و وضوع مورد اشاره قرار گرفته است، آنجا که حضرت آقا فرمودند: کسانی که با توهم تکیه بر دیگران میتوانند امنیت خود را تامین کنند بدانند که روزی سیلی آن را خواهند خورد. و جه زیبا و مدبرانه آمریکا و برنامههایش از سوی ایشان مدیریت شده است و نتیجه این بیداری و تدبیر، استقلال سیاسی و نظامی توام با اقتدار فعلی ایران اسلامیست.
موضع تهران در تحولات ناگوار روسیه و اوکراین چیست و این موضع چه تاثیری بر چهرهی بین المللی ایران خواهد داشت؟
اسماعیلی افزود: واژهی جنگ در هر فرهنگ و مذهب و لغتی، واژهای دردناک و توام با درد و رنج بوده و هست و قطعاً یک کشور اسلامی مانند ایران هم آن را مذموم میداند و همواره نیز در واکنش به جنگهای صورت گرفته در جهان، آن را محکوم کرده و از موضع دفاع از مظلومان و آسیب دیدگان بیدفاع بر آمده است. در خصوص جنگ نظامی بین روسیه و اوکراین نیز با همین تفکر حرکت میکند.
وی بیان داشت: کشور و ملت ایران همسو با یکدیگر، هیچگاه موافق با هیچ تعرض و جنگ نظامی نبوده و نیست. اما هیچگاه سرخوردگی و سکوت کشوری را در قبال سیاستها و تهدیدات دیگر کشورها و ابرقدرتها نیز تایید نمیکند . تهران بر این باور است که دفاع از منافع ملی هر کشور، باید در اولویت کاری دولتمردان آن قرار بگیرد و اولویت آنها در تعاملات بینالمللی میبابست منافع سیاسی کشور و ملت خودشان باشد.
اسماعیلی ادامه داد: بر این اساس آنها حق دارند که هر جا و در هر لحظه که این منافع را در خطر ببینند، دفاع لازم را به عمل بیاورند و حتی تعهدات دست و پا گیر و مخرب را نادیده بگیرند. در بحران رخ داده بین روسیه و اوکراین، آمریکا و ناتو، مقصر اصلی هستند. زیرا علاوه بر تضعیف قوای نظامی اوکراین در توافقنامه بوداپست، بارها و بارها هم خود به نقض برخی تعهدات پرداخته هم با وعدههای واهی و با اعطای اعتماد کاذب به اوکراین، این کشور را به تعهد شکنی و تهدیدات متعدد مسکو تشویق کردهاند و سرانجام در زمانی که لازم بود، از اجرای وعدههای خود سرباز زدند.
کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: این عملکرد آمریکا نیز از سوی رهبر معظم انقلاب پیش بینی شده بود. ایشان در یک سری از سخنانشان قرمودهاند که شرایط امروز دنیا، مشت آهنی پشت دستکش مخملی است و ادبیات زور ، تجاوز و استعمار در دسته بندی جدید است و آمریکا و دیگر ابرقدرتها همچنان به زور گویی خود ادامه می دهند و در مسیر منافع خودشان حرکت می کنند.
مدرس دانشگاه بیان داشت: بنابراین اصل "ما باید قوی شویم" باید مورد توجه همهی دولتها و نظامها قرار گیرد و تکیه بر توان داخلی و افزایش قوای نظامی، این اتفاق را رقم می زند. موضع گیری و واکنش ایران در قبل تمش رخ داده، محوریت دوگانهای ندارد و سیاست تهران همواره بر همین روال بوده است. بنابراین سیاست ایران مبنی بر پرهیز از جنگ، ارجحیت گفتگوی مسالمت آمیز و نیز به رسمیت شناختن استقلال و تمامیت ارضی همهی ملتهاست که این مواضع نشان از ثبات نظام و سیاست ایران دارد. این نکته میتواند ایران را در سطح بینالمللی به عنوان کشوری با ثبات و طرفدار صلح به دنیا معرفی کند. چیزی که دشمنان و در راس آنها آمریکا سعی در وارونه نمایش دادن آن داشته و دارند.
حقانیت نظام و دولت ایران در موضع گیری بی اعتمادی به آمریکا در جریان جنگ بین روسیه و اوکراین بیش از پیش مشهود شد. چرا؟
اسماعیلی اظهار کرد: کشور ایران، در طول دوران اتقلاب اسلامی، به کرّات با وعدهها، تهدیدها، تعدیها و کارشکنیهای آمریکا مواجه شده که تمام این نقشههای پلید و تحرکات منفی در سالهای اول انقلاب با رهبری امام راحل ( ره) و پس از ایشان با تدبیر و هوشیاری رهبر معظلم انقلاب خوشبختانه ختم به شکست شد.
وی اضافه کرد: نظام، دولت و ملت ایران هرگز به آمریکا و هم پیمانانش اعتماد نکرد و فریب وعدههای رنگین و یا تهدیدات توخالی آنها را نخورد. هیچگاه توان سیاسی و نظامی خود را تحت تاثیرالقاهای نادرست آنها، دست کم نگرفت و با اتکا به غیرت جوانان، دانشمندان و نیروی مثال زدنی قوای نظامی خود، فقط و فقط به خود متکی شد تا جایی که امروزه جزو برترین کشورهای جهان از نظر علمی و نظامی قرار دارد و این نتیجهی مستقیم اعتماد نکردن به آمریکاست.
مدرس دانشگاه تصریح کرد: تاریخ به خوبی گویای این است که در هر برههای از زمان هر کشوری که استقلال خود را با وابستگی و اعتماد به آمریکا معاوضه کرده است، سرانجام توسط همین آمریکا به فنا رفته است. سرنوشت تلخ خاندان پهلوی در ایران، قزافی در لیبی، اشرف غنی در افغانستان و صدام در عراق، نمونههایی بسیار روشن و عبرت آموز از اعتماد به آمریکا و در نهایت هلاکت و نابودیست.
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: اینجاست که میتوان با افتخار به دوستان و دشمنان داخلی و خارجی اعلام کرد که اگر امروزه ایران اسلامی به ابرقدرتی مقتدر و مستقل و بدون کوچکترین وابستگی به دیکر کشورها و ابرقدرتها به ویژه آمریکا تبدیل شده است، نتیجهی امداد الهی، تدبیر مدبرانهی رهبر عزیز و اعتماد به فرزندان این آب و خاک است. این ایران سرفراز همان ایرانیست که اکنون به الگوی استقلال، قدرت و خودساختگی در دنیا تبدیل شده که جایی برای هیچ شک و شبههای باقی نمیگذارد. اینجا جاییست که حتی حامیان داخلی آمریکا نیز زبان به اقرار به افول ، نابودی و مکار بودن شیطان بزرگ گشودندهاند.
اسماعیلی در پایان بیان داشت: سرگذشت امروز اوکراین آینه عبرتی خواهد بود که معتقدند امنیت و آرامش خریدنی است و میتوان با پرداخت بهایی آن را از کشورهایی همچون آمریکا خریداری و یا بهتر بگوییم گدایی کرد و پیام سفیر اوکراین در انگلیس برای ایران بیانگر این مطلب در عرصهی بین المللی است. پیام سفیر اوکراین برای ایران این است که: از ما درس بگیرید و سپر خود را زمین نگذارید. این پیام از سوی سفیر یک کشور اروپای شرقی علاوه بر داشتن پیام مهم" لزوم داشتن استقلال نظامی " ، مهر تاییدی هم بر عملکرد دولتمردان و نظامیان کشور ما دارد.
انتهای پیام/ک
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد