به گزارشايلام بيدار، بالاخره بعد از چندماه تأخیر در اعلام قیمت خرید تضمینی، در روزهای اخیر دولت موضع خود را درباره نرخ خرید تضمینی گندم اعلام کرد.
این نرخ با تأخیر بسیار و پس از چندین بار تذکر نمایندگان مجلس اعلام شد. قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی، دولت را موظف می کند تا پایان شهریورماه هر سال، قیمت خرید تضمینی محصولات زراعی سال بعد را تعیین کند؛ با وجود اینکه بیش از ۲ ماه و نیم از آغاز فصل زراعی جدید می گذرد، دولت در اعلام قیمتها با رخوت بسیار عمل کرد و در نهایت در روزهای اخیر نرخ ۱۳۰۰ تومانی را برای خرید تضمینی گندم اعلام کرد. اگرچه معمولًا در هر سال نرخ اعلام شده توسط دولت، از نرخ مورد انتظار کشاورزان پایینتر است و این مساله نیز در معیشت کشاورزان تاثیرگذار است اما امسال این نرخ بیش از حد تصور پایین اعلام شده است.
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور چند روز پیش درباره نرخ خرید تضمینی با بیان اینکه ۱۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بابت خرید تضمینی گندم (سال گذشته زراعی) پول پرداخت شده است، گفت: قیمت هر کیلوگرم خرید تضمینی گندم برای سال آینده ۱۳۰۰ تومان تعیین شده و حدود ۳۰ تومان بیش از نرخ امسال است.
بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که قیمت خرید تضمینی ۱۳۰۰ تومانی به ضرر کشاورزان است و حتی هزینه های تولید آنها را پاسخ نمی هد. به راستی آیا افزایش ۳۰ تومانی برای خرید تضمینی گندم قیمت مناسبی است؟
در چنین شرایطی پر واضح است که نه تنها تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان با وجود مشکلات و محدودیتهای منابع مالی توجیه پذیر نیست بلکه تاخیر در اجرای قانونی مانند ابلاغ نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی تخلف است و تعیین نرخ تضمینی با این میزان قیمت تعیین شده اجحافی دیگر در حق کشاورزان است.
با توجه به زمین های خرد کشاورزی، عقب ماندگی تحقیقات و عدم انتقال یافته های تحقیقی به مزارع، نبود ماشین آلات کشاورزی مناسب و فرسودگی آنها، توزیع و بازار رسانی نامناسب و بالا بودن ضایعات، قیمت تمام شده این بخش بالاست و سودی نصیب کشاورزان نمی شود.
از سوی دیگر میزان بارش در کشور ۲۳۰ میلیمتر یا یک سوم متوسط بارندگی سایر کشورها است و هزینه آبیاری فراوانی را به کشاورز تحمیل میکند، در حالی که گندمکار ایرانی مجبور است حداقل سه بار زمین خود را آب دهد، اما بسیاری کشورها که میانگین بارش بیش از ۷۰۰ میلیمتر دارند، زمین خود را آب نمیدهند، بنابراین همه اینها شرایط کشاورزان ایران را از دیگر کشورها متفاوت کرده است.
بنابراین دولتمردان نه تنها نرخ خرید تضمینی محصول کشاورزی ایران را نباید با دیگر کشورها مقایسه کنند، بلکه حمایت ویژهای هم باید انجام دهند .
قیمتهای تضمینی علاوه بر اینکه درآمد کشاورز را در سال آینده رقم میزند، بلکه عاملی برای پیشبرد سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای بینیازی از محصولات اساسی و کاهش مصرف آب نیز محسوب میشود، نرخ خرید تضمینی مناسب و حساب شده بیشترین نقش را میتواند در افزایش ضریب امنیت غذایی و توسعه پایدار داشته باشد، اما در حالی که اکنون نرخ خرید تضمینی اعلام شده از سوی دولت پایین تر از قیمت تمام شده خرید است، چیزی جز ضرر نیست.
نرخ خرید تضمینی مناسب، کاهش هزینه تولید، معرفی ارقام پر بازده و کم مصرف آبی و تأمین به موقع نهادههای تولید کشاورزی از راههای فنی حمایت از کشاورز است.
*نرخ خرید تضمینی به ضرر کشاورزان است
علی خان محمدی، مدیرعامل مجمع ملی کشاورزان خبره کشور درباره قیمت خرید تضمینی می گوید: نرخ خرید تضمینی اعلام شده برای سال زراعی جاری هزینه های تولید کشاورزان را تأمین نمی کند و گندم کاران به این نرخ اعتراض دارند.
وی با تأکید بر اینکه متوسط قیمت تمام شده فعلی هر کیلوگرم گندم در کشور ۱۴۰۰ تومان است و در همین راستا تعیین نرخ ۱۳۰۰ تومانی مقرون به صرفه نیست می افزاید: قیمت جهانی این محصول تحویل در بندر ۸۵۰ تا۹۰۰ تومان است و از قیمتی که دولت اعلام کرده است بسیار پایین تر است.
مدیرعامل مجمع ملی کشاورزان خبره کشور با تأکید بر اینکه بالا بردن هر ساله قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی برابر با میزان تورم کشورعملی منطقی نیست می گوید: تجهیزات و ماشین آلات قدیمی با مصرف سوخت بالا، زمین های کوچک، استفاده از نهاده های بی کیفیت مانند سم، کود و بذر شرایط را برای رقابت با قیمت های جهانی برای کشاورزان دشوار کرده است.
*قیمت خرید ۱۳۰۰ تومانی گندم بحث خودکفایی را تحت شعاع قرار می دهد
عباس پاپیزاده، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس درباره قیمت اعلام شده ۱۳۰۰ تومانی برای نرخ خرید تضمینی گندم از سوی دولت واکنش نشان داد و گفت: این نرخ نه تنها مقرون به صرفه نیست، بلکه برای کشاورزان سراسر ضرر است.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به اینکه با قیمت خرید ۱۳۰۰ تومانی گندم (اعلام شده از سوی نوبخت) بحث خودکفایی گندم تحت شعاع قرار می گیرد گفت: علاوه بر تأخیر دولت در قیمت خرید تضمینی ، این قیمت خرید مزید بر علت شد تا بسیاری از کشاورزان از کشت گندم منصرف شوند.
وی با تأکید بر اینکه مطابق محاسبات انجام شده متوسط قیمت تمام شده فعلی هرکیلوگرم گندم در کشور ۱۴۰۰ تومان به بالا است، افزود: ای کاش پای یک صنعتگر و خودرو ساز در این ماجرا باز بود آن وقت نرخ خرید تضمینی اینگونه به ضرر کشاورزان تعیین نمی شد. این قشر مظلوم و حمایت کننده تولید کشور هستند که دولت با بی توجهی قیمتی را برای خرید محصولات تعیین می کند که کشاورزان دچار ضرر می شوند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با تأکید بر اینکه نرخ خرید تضمینی ۱۳۰۰ تومانی برای گندم بحث خودکفایی کشاورزان را تحت شعاع قرار می دهد اظهار داشت: خریدهای توافقی و در مواردی خریدهای تضمینی حتی هزینههای تولید کشاورزان را تأمین نمیکند و کشاورزان نمیتوانند سودی از فعالیت خود را در این ارتباط بهدست آورند تا معیشت خانواده خود را تأمین کنند.
اگری پرس
انتهای پیام/
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد