به گزارشايلام بيدار به نقل ازسیروان نوین، در سالهای گذشته امکان کشت برنج در کلیه مناطق کشور وجود داشت که در چند سال اخیر با توجه به محدودیت منابع آبی کشت برنج به غیر از استانهای شمالی کشور، چندان به صرفه نبوده است؛ در همین خصوص مسئولان امر همواره از این سخن می گفتند که باید با کمک کشاورزان کشتهای جایگزین معرفی تا علاوه بر در نظر داشتن صرفه اقتصادی، حفظ منابع آبی در درآمد کشاورزان نیز تغییری ایجاد نشود.
با وجود بحران کم آبی در کشور باید به تدریج خود را از نظر فرهنگی و ظرفیتهای موجود، با شرایط سازگار کرده به گونهای که به سمت کشت های جایگزین که نیاز آبی کمتر داشته یا به سمت کشت های پرمحصول و با کیفیت بهتر رفت.
شهرستان سیروان بعنوان قطب برنج استان ایلام به علت خشکسالی های چند سال اخیر و کاهش منابع آبی سطح کشت برنج در آن نسبت به سال های گذشته 20 درصد کاهش داشته است و همچنین جهاد کشاورزی به علت کاهش منابع آبی نیز تصمیم به محدودیت کشت برنج در اراضی سیروان نموده است.
براساس دیدگاه کشاورزان جهادکشاورزی بدون منطق و استدلال تصمیم به محدودیت برنج را اعلام کرده و با وجود اینکه جهادکشاورزی ترویج و آموزش محکمی در خصوص کشت جایگزین برای کشاورزان نداشته است.
ارقام پرمحصول برنج جایگزین ارقام کم محصول شود
حسین جعفری، یکی از کشاورزان سیروانی با اشاره به کاهش سطح کشت برنج در این شهرستان گفت: کشت برنج در سیروان به علت کاهش منابع آبی کاهش یافته است و جهادکشاورزی نیز به دنبال محدود کردن سطح زیر کشت برنج در این منطقه است، اما فراموش نکنیم که نمیتوان نسل برنج را به سبب ذائقه مردمان آن منطقه از بین برد.
وی با بیان اینکه در سیروان از ارقامی استفاده می شود که راندمان آن در واحد سطح نسبت به سایر ارقام پرمحصول برنج بسیار پایین است اظهار کرد: برنج یک محصول آب بر و هزینه بر است و بهتر است از ارقام پرمحصول و با کیفیت استفاده شود که هم صرفه اقتصادی داشته باشد و هم هدر رفت آب کاهش یابد.
جعفری افزود: جهادکشاورزی با معرفی و توزیع بذور ارقام پرمحصول برنج می تواند تا حدودی هم به اقتصاد کشاورزان کمک کند و هم مصرف آب را بهینه کنند.
ضرورت معرفی محصولاتی با صرفه اقتصادی به کشاورزان
یک برنجکار سیروانی در گفتگو با سیروان نوین با اشاره به ممنوعیت یا محدودیت کشت برنج در سیروان اظهار کرد: درست است محدودیت منابع آبی وجود دارد ولی ممنوعیت و محدودیت کشت برنج بسیاری از کشاورزان این شهرستان را متضرر خواهد کرد و بر زندگی آنان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
این کشاورز بیان کرد: برنج محصول گرانقیمتی است به همین دلیل کشاورزان به تولید این محصول میپردازند و برای ممنوعیت و محدودیت کشت این محصول بایستی کشت های با صرفه اقتصادی جایگزین آن شود.
وی ادامه داد: در واقع تا زمانی که سایر محصولات کشاورزی صرفه اقتصادی نداشته باشد کشاورزان تمایلی به کشت این نوع محصولات ندارند و به سمت کشت برنج می روند.
این برنجکار تاکید کرد: جهاد کشاورزی تنها به فکر حذف کشت برنج در منطقه است و اصلا به فکر اقتصاد کشاورز نیست چرا که تا به حالا اقدام به معرفی کشت های جایگزین نکرده است و تا زمانی که کشت جایگزین مناسبی معرفی نشود نمی توانند از مصرف بیش از حد و هدر رفت آب جلوگیری کنند.
یک کارشناس کشاورزی نیز در خصوص کشت های جایگزین برنج گفت: در تولید کشاورزی باید طبق آمایش سرزمین، محصول خاصی را در یک منطقه جا بیندازیم و با آموزش و ترویج، تکنولوژیهای مرتبط و ایجاد شرایط بازار آن محصول، راندمان تولید را بالا ببریم که وظیفه ایجاد چنین شرایطی بر عهده جهاد کشاورزی است.
این کارشناس کشاورزی اظهار کرد: محصولات کشاورزی باید بر اساس توان اقلیمی، استعداد مناطق و سابقه کشت تولید شوند.
وی تاکید کرد: جهاد کشاورزی باید ضمن ارایه الگوی کشت متناسب با استعداد مناطق مختلف بر اجرای این الگو نظارت کند.
تامین بذور گواهی شده نیاز ضروری شالیکاران سیروانی
محمدی یکی از کشاورزان سیروان از نبود بذر اصلاح شده برنج در شهرستان سیروان انتقاد کرد و گفت: در حال حاضر بخش زیادی از بذور مصرفی شالیکاران در این شهرستان به صورت خود مصرفی و از شالیزار تهیه می شود که به طور یقین تمامی بذور مصرفی در شرایط ایده آل تولید نشده و دستیابی به تولید بالا با استفاده از این بذور، علمی نخواهد بود.
وی با تاکید بر نقش و اهمیت بذور در افزایش تولید محصول برنج از طریق بذر مرغوب گفت: بذر شالی مورد نیاز اراضی شالیزاری ام را به صورت سنتی در فصل برداشت شالی تهیه می کنم و از بذر اصلاح شده خبری ندارم.
محمدی تصریح کرد: جا دارد که برنامه ریزی و سرمایه گذاری بیشتری در این مورد انجام و این نهاده در اختیار شالیکاران قرار گیرد.
محصولاتی با نیاز آبی کمتر جایگزین برنج خواهند شد
حاجیعلی پورمحمد، مدیر جهاد کشاورزی سیروان در گفتگو با سیروان نوین اظهار کرد: محصول برنج یکی از محصولات پرمصرف از لحاظ آب و مواد غذایی است و به دلیل محدودیت منابع آبی جهادکشاورزی به دنبال معرفی محصولاتی با نیاز آبی کمتر می باشد.
وی یکی دیگر از مشکلات برنجکاری در این شهرستان را استفاده از ارقام کم محصول برنج دانشت و افزود: معمولاً رقم برنجی که در منطقه کاشت می شود عملکرد کمتری داشته لذا جهاد کشاورزی به دنبال معرفی ارقامی با عملکرد و کیفیت بشتر به کشاورزان است تا جایگزین رقم محلی عنبربو شوند.
شکی نیست که بحران آب که در سالهای اخیر بیش از پیش تشدید شده است نیازمند مدیریت دقیق مسولان امراست و در این میان تغییر الگوی کشت بر مبنای تولید محصولاتی که به آب کمتری نیاز دارد می تواند درمانی بر بی آبی باشد اما نباید فراموش کنیم که بخش بزرگی از جامعه روستایی را کشاورزان تشکیل می دهند و ممنوعیت برخی محصولات می تواند زندگی این قشر زحمت کش را تحت تاثیر بگذارد.
انتهای پیام/س
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد