به گزارش ایلام فردا،شهر مهران وارتفاعات شمال وجنوب آن به علت موقعیت خاص جغرافیائی همواره در تحولات جنگ هشت ساله مورد توجه نبردهای میدانی ورسانه ای قرار گرفته است.
مهران درشهریور سال 59 اولین شهر مرزی در غرب کشور بود که به اشغال ارتش بعث عراق درآمد ورژیم بعث با آب وتاب اشغال شهر بی دفاع مهران رادر رسانه های تصویری ونوشتاری خود گزارش داد.
موقعیت جغرافیائی مهران به شکلی است که پل ارتباطی بین غرب کشور با جنوب را تسهیل می نماید، به همین دلیل ارتش عراق آن را سریعترازشهرهای دیگر اشغال وارتباط غرب وجنوب را از این مسیر قطع نمود.
شهر مهران وشمال آن تا تیرماه سال61 تحت اشغال ارتش عراق بود، اما بعد از عملیات بیت المقدس (فتح خرمشهر) ارتش بعثی تحت فشار رزمندگان اسلام ،شهرمهران و دشت شمالی آن راتخلیه ودر ارتفاعات شمال غرب مهران ،از نمکلان بو تا کله قندی ودر جنوب، ارتفاعات قلاویزان راخط دفاعی خود قرار داد.
اما شهر مهران وجاده مواصلاتی آن به دهلران همچنان در زیر دید وتیر دشمن قرار داشت.
عملیات والفجر 3درتاریخ7/5/1362 باهدف آزاد سازی ارتفاعات قلاویزان وشمال مهران وپاسگاه های غرب مهران آغاز که بعد از چند شبانه روز تلاش جانانه رزمندگان سپاهی وبسیجی و پشتیبانی هوائی وتوپخانه ای ارتش مقتدر ارتفاعات شمالی ازجمله ارتفاع مهم کله قندی آزاد گردید،اما در تصرف ارتفاعات قلاویزان توفیق چندانی نداشتیم؛ درعوض قسمتی از خاک دشمن در غرب مهران (پاسگاههای دراجی ،زالوآب وتعان) به تصرف رزمندگان در آمد.
بعد از این عملیات،تا سال 65 هیچ عملیات گسترده وکلاسیکی در مهران انجام نگرفت.
در خردادماه سال 65ارتش بعث عراق با انجام عملیاتی با عنوان (استراتژی دفاع متحرک)درتاریخ 27/2/1365 توانست با استفاده از استعداد بسیار ضعیفی که نیروهای خودی(ارتش وژاندارمری) داشتند مجددا شهر مهران ودشت شمالی وجنوب شرق آن را تصرف نماید ولی تلاش دشمن برای تصرف ارتفاعات شمال مهران بعلت مقاومت رزمندگان اسلام خصوصا تیپ114 امیرالمومنین(ع) ایلام وگردانهائی از لشکر 5 نصر خراسان ناکام ماند.
اما رژیم بعثی آن چنان با به راه انداختن تبلیغات اشغال مهران را بزرگ جلوه داد وآن را کلید فتح فاو قلمدادنمود که انگار همه ی معادلات جنگ را بهم زده است.
رژیم صدام نمی دانست که تدبیر خدائی فرمانده کل قوا، امام راحل وشیران خفته در بیشه رزمندگان اسلام در فرصتی بسیار کوتاه تیر خلاص را برآنان خواهند زد .
در تاریخ 10/4/1365 با رمز( یا اباالفضل عباس) یگانهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وبا پشتیبانی هوائی وتوپخانه ای ارتش دلاور یورش برق آسائی را آغاز کردند بطوری که ارتش عراق نتوانست مواضع مستحکم خود، قبل از حمله مجدد به مهران را حفظ نماید و در آخرین مرحله از عملیات دیگر کسی جلودار رزمندگان اسلام نبود و آنها تاحوالی شهرهای زرباطیه وبدره پیش رفتند؛ اما به جهت اینکه مبادا از جناحین مورد هجوم دشمن قرار بگیرند دستور توقف داده شد.
به این ترتیب دشمن،نه توانست مهران را حفظ کند ونه کلید فاو را از ایران گرفت، بلکه با حقارت وسرافکندگی مواضع مستحکم قبلی را هم از دست داد.
اینجا بود که امام (ره)فرمودند:« مهران راهم خدا آزاد کرد».
آزاد سازی مهران نه ازبعد نظامی بلکه ازبعد تبلیغاتی اثر بسیار مثبتی برای ادامه عملیاتهای بعدی وتحمیل اراده به دشمن داشت. اراده خداوند قادر وتوانا از آستین رزمندگان اسلام درآمد وبعد از عملیات کربلای یک وکربلای 5 بود که قطعنامه 598 صادر و تمامی خواسته های ایران در این قطعنامه گنجانده شد.
خدارحم سحری
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد