ایلام بیدار23:58 - 1403/06/04
در گفتگو با استاد حوزه علمیه مطرح شد:

نقش حضرت زینب (س) در اربعین و بیداری جامعه

استاد حوزه علمیه گفت: حضرت زینب (س) با بیان حقایق و واقعیت‌های کربلا، به روشنگری افکار عمومی پرداخت و باعث بیداری وجدان‌های خفته شد؛ این بانوی بزرگوار با آمدن به زیارت کربلا در اربعین نشان داد که نباید اجازه داد حادثه کربلا فراموش شود.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، اربعین یک رویداد منحصربه‌فرد با ویژگی‌هایی است که در هیچ کجا دیده نشده به همین دلیل تحلیل این رویداد و بیان اهمیت آن لازم و ضروری بوده و از این رو نیاز است تا بیشتر در خصوص ابعاد حادثه کربلا موردبحث و بررسی قرار گیرد.

اینکه جمعیت زیادی دور هم جمع شده و یک هدف دارند نشان‌دهنده یک حرکت بزرگ است که باعث شده تا همه باهم اتحاد داشته باشند که نظیر آن رد هیچ کجا به جز اربعین دیده نمی‌شود به همین دلیل تحلیل اربعین و کسانی که باعث شدند تا اربعین به شکل امروز برگزار شود لازم و ضروری است.

در جهت تحلیل اربعین بر آن شدیم تا حجت‌الاسلام هادی سلیمان مافی استاد حوزه علمیه و مدرس دانشگاهمصاحبه‌ای داشته باشیم.

درباره نقش حضرت زینب (س) در کربلا بفرمایید؟

حضرت زینب کبری (س)، آن بانوی بزرگوار و باکرامت، در تاریخ اسلام جایگاهی والا و رفیع دارد؛ ایشان  توفیق داشت تا محضر  هفت معصوم را درک کند که ازاین‌جهت می‌توان او را شخصیتی بی‌بدیل در تاریخ اسلام معرفی کرد.

ایشان در طول عمر خود با تمام وجود در کنار امامان بزرگوارشان بودند و با جان‌ودل از ایشان حمایت کردند که در این میان از همه پررنگ‌تر می‌توان همراهی با برادر بزرگوارشان حسین بن علی (ع)  را نشان داد که هم در حرکت به سمت کربلا، همراه ایشان بود و هم در حادثهٔ روز عاشورا، آن سختی‌ها و آن محنت‌ها را تحمل کرد و هم  پس از شهادت امام حسین (ع)، با تحمل مصائب فراوان، مسئولیت سنگین حفظ خانواده و فرزندان امام حسین (ع) را بر عهده گرفت.

اما این پایان ماجرا نبود؛ بلکه فصل جدید زندگی ایشان در حال شکل‌گیری بود که پس از عاشورا با شجاعت و درایت، از جان امام‌زمان خود یعنی حضرت زین‌العابدین (ع) و دیگر اسرا محافظت کرد و مانع از آسیب رسیدن به آنها شد.

در واقع، عقیله بنی‌هاشم (س) به‌عنوان یک مادر و خواهر فداکار، از خانواده خود در سخت‌ترین شرایط حمایت کرد، در شب شام غریبان کودکان و زن‌ها را جمع کرد و به آنها نکاتی درباره اسارت و حقوق اهل‌بیت و اخلاق اسیری بیان کرد که این خود نشان از موقعیت‌شناسی ایشان و درک درست از شرایط دارد، در کوفه کاری کرد که مردمی که سنگ پرتاب کرده بودند، با چشمان گریان  برگشتند، در جمعیت بالغ بر هزاران نفر حاضر در دروازه ساعات، بچه‌ها را تا می‌توانست حفظ کرد! در طول مسیر کوفه تا شام جزع‌وفزع نکرد و نقش تبلیغی خود را به بهترین وجه ایفا نمود و ندای حسین و پلیدی یزید زمان را بین‌المللی کرد.

این سفیر دشت نینوا آغازگر مرثیه‌سرایی برای امام شهیدش و دیگر شهدای کربلا بود و با نقل دقیق رویدادها، نه‌تنها وقایع کربلا را برای نسل‌های آینده حفظ کرده‌، بلکه ابعاد مختلف این واقعه را نیز روشن ساخت تا در جنگ روایت‌ها هم پیروز میدان باشد.

 بی شک بدون حضور ایشان، بسیاری از جزئیات این واقعه عظیم تاریخی از بین می‌رفت و ما امروزه درک درستی از عمق فاجعه کربلا نداشتیم. در دربار طاغوت زمان این دختر علی بود که با خطابه‌های آتشین خود با استدلال‌های قرآنی و  تأکید بر اصول و مبانی دینی پرده از چهره واقعی دشمنان برداشت و ظلم و ستم آن‌ها را افشا کرد.

حضرت زینب (س) چگونه با جهاد تبیین همگان را بیدار کردند؟

حضرت زینب (س)  با بیان حقایق و واقعیت‌های کربلا، به روشنگری افکار عمومی پرداخت و باعث بیداری وجدان‌های خفته شد؛ این بانوی بزرگوار با آمدن به زیارت کربلا در اربعین نشان داد که نباید اجازه داد که انگیزه‌هاى خباثت‌آلودى که قصد دارند مقاطع عزیز و اثرگذار و مهم را از یادها ببرند، موفّق شوند.

حضرت زینب (س) نه‌تنها برای زنان، بلکه برای همه انسان‌ها، الگویی مثال‌زدنی است. ایشان با صبر، شجاعت، ایمان و فداکاری خود، نشان داد که چگونه می‌توان در برابر مشکلات و سختی‌ها ایستادگی کرد و به آرمان‌های خود پایبند ماند. 

در نهایت می‌توان اعتراف کرد که به‌تصریح تاریخ زینب کبری (س)، ستونی استوار در برابر ظلم و ستم بود و با فداکاری و ایثار خود، نهضت عاشورا را زنده نگه داشت و عامل انتقال پیام عاشورا به نسل‌های آینده بود نام زینب (س) همواره در تاریخ اسلام ماندگار خواهد ماند و الهام‌بخش نسل‌های آینده خواهد بود.

این بانوی بزرگوار، یک زن مسلمان شیعه رهبر  و استراتژیست فدایی امامش  بود که در همه بحران‌های بعد از عاشورا به کمک امام‌زمانش  آمد و وظیفه انتقال پیام عاشورا را به عهده گرفت.

 باید توجه داشت که تاریخ تکرار خواهد شد  و همه آنچه از عاشورا و بعد از عاشورا توسط  زینب (س) در تاریخ ثبت شد؛ برای  فهمیدن و دیدن ما بود و...  تا عاشورایی دیگر حسین آخرالزمان را،  احاطه نکند! و در یک جمله می‌توان گفت  کربلا در کربلا می‌ماند اگر زینب نبود! این مصرع، هم تمام رسالت حضرت زینب را به‌عنوان قهرمان جنگ نرم تبیین  می‌کند، و هم تمام وظیفهٔ ما را در سپاه حضرت مهدی موعود (عج).

درباره اربعین بفرمایید؟

اربعین فرصتی برای تجدید عهد مؤمنان و عاشقان اهل‌بیت (ع) با سیدالشهدا (ع) است و این مراسم به‌نوعی نماد زنده نگه‌داشتن راه و روش امام حسین (ع) و حماسه کربلا است که نشان می‌دهد تلاش حاکمان ستمگر برای ازبین‌بردن این یاد و خاطره بی‌نتیجه بوده است.

اربعین یک مدرسه اخلاقی است که نسل‌های جدید از آن می‌آموزند. این مراسم به جوانان یاد می‌دهد که چگونه باشرافت و عزت، یاور ستم‌دیدگان باشند و مفاهیم اخلاقی را در زندگی خود پیاده کنند.

حضور روزافزون مردم در پیاده‌روی اربعین حسینی نشان‌دهنده عشق و ارادت آنان به امام حسین (ع) است. این عشق به‌گونه‌ای است که مردم با دل عاشق در این مسیر قدم می‌گذارند تا با مولایشان دیدار کنند. 

امروز ایران اسلامی پرچم‌دار اربعین است و حضور میلیونی مردم و موکب‌ها هم نشانه‌ای برای این هدف هستند

فلسفه قیام امام حسین (ع) را بفرمایید؟

فلسفه قیام امام حسین (ع) به‌عنوان مکتبی جامع برای زندگی بشریت معرفی می‌شود. اربعین نه‌تنها احیای مکتب امام حسین (ع) است، بلکه نویدبخش ظهور امام‌زمان (عج) نیز به شمار می‌رود.

فرهنگ حسینی می‌تواند بشریت را از انحطاط نجات دهد؛ پیاده‌روی اربعین یادآور اسرای کربلاست و به‌نوعی زنده‌کننده مکتب امام حسین (ع) محسوب می‌شود. این مکتب به بشریت کمک می‌کند تا از ظلم و ستم رهایی یابد.

نقش قیام امام حسین (ع) در دنیای کنونی را بفرمایید؟

چالش‌های جهانی، به ویژه جنایات رژیم صهیونیستی یکی از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد و باید توجه داشت  که مکتب امام حسین (ع) تنها منطقی است که می‌تواند مقابل ظلم ایستادگی کند. به همین دلیل اربعین به‌عنوان یک رویکرد مهم در مقابل جبهه استکبار باید استمرار داشته باشد.

حضور میلیونی مردم در پیاده‌روی اربعین بزرگ‌ترین خطر برای استکبار جهانی است و هیچ‌کس نمی‌تواند مقابل مکتب امام حسین (ع) قد علم کند و این مکتب به‌عنوان منبعی برای نجات بشریت شناخته می‌شود.

 

انتهای خبر/ر