ایلام بیدار00:10 - 1403/08/09
ایلام بیدار گزارش می‌دهد؛

هلیم نذری رسمی دیرینه از مردم ایلام

آش هلیم غذای سنتی ایلامی‌هاست و هر خانواده‌ای که نذری دارد در این ماه محرم از سر ارادت به اباعبدالله الحسین (ع) نذرش را ادا می‌کند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»،آش هلیم غذای سنتی ایلامی‌هاست و هر خانواده‌ای که نذری دارد در این ماه محرم از سر ارادت به اباعبدالله الحسین (ع) نذرش را ادا می‌کند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، آش هلیم، غذای سنتی محبوب و خوشمزه که از سال‌های دور جایگاه ویژه‌ای در سفره مردم سرتاسر ایران دارد علی‌الخصوص در ایلام است.

هلیم غذایی کامل تهیه شده از گوشت گوسفند یا گوشت گوساله در بلغور گندم است که با چاشنی‌های شیرین و معطر نوش جان می‌گردد، اما هر گوشه‌ای از ایران که ممکن است آن منطقه آش و یا انواع آش‌های منحصر به آن منطقه را نداشته باشند.

همگی لذیذ و خاص و دوست‌داشتن ،خوراکی بسیار شبیه به سوپ اروپایی‌ها که بیس اصلی آن سبزیجاتِ خوشمزه و معطر در کنار حبوباتِ سرشار از پروتئین و آهن است.

حلیم غذای پرخاصیت باانرژی فراوان

علی محمدی در گفتگو با خبرنگار تحلیل «ایلام بیدار» گفت: آش هلیم غذای پرخاصیت وبا انرژی فراوان است این غذا سنتی دیرینه که از قدیم‌الایام در ایلام و سایر نقاط کشور در ایام محرم مردم از این آش درست می‌کنند.

کارشناس ثبت آیین‌های معنوی گفت: پخت هلیم نذری این آیین دیرینه در ماه محرم با مراسمات خاصی در ایلام برگزار می‌شود.

وی افزود: در ایام محرم زمانی که خانواده‌ای نذر کرده که هلیم پخت کند سعی می‌کند که آشنایان و اقوام خود را در کنار هم جمع کند تا در کنار هم اقدام به این اش نذری کرده و هدف از این کار هم به او کمک کندو هم در ثواب این کار پسندیده شریک شوند.

محمدی اضافه کرد: از سوی بعضی افراد بر سر دیگ‌های هلیم اقدام به خواندن دعا می‌کنند و هر حاجت و نیازی که دارند از خداوند متعال در خواست می‌کنند.

هلیم غذای سنتی در بین ایرانیان است

حمید منصوری در گفتگو با خبرنگار تحلیلی «ایلام بیدار» گفت: آش هلیم رسمی دیرینه است که هر کس برایش گرفتاری پیش‌آمده با توسل به آقا اباعبدالله الحسین (ع) گرفتاری‌اش رفع شده اقدام به پخت این آش نذری می‌کند و هرساله به سبب برآورده‌شدن نیازش این نذر را ادا می‌کند.

منصوری بیان کرد: این غذا با داشتن ترکیبات غذایی غنی، توانسته است جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ غذایی مردم ایران پیدا کند. تهیه و مصرف آش هلیم به‌ویژه در مراسم و مناسبت‌های خاص، نشان‌دهنده اهمیت فرهنگی و غذایی این غذای سنتی در بین ایرانیان است.

وی افزود: در ایلام خانواده چون بیشتر اقوام در کنار هم هستند تا خانوادهٔ می‌خواهد آش نذری درست کند به تمام اقوام خبر می‌دهد تا در پخت آن به او کمک کنند.

منصوری یادآور شد: بعضی خانواده برای درست‌کردن هلیم آن را در شب تاسوعا یا عاشورا درست می‌کنند و خانواده‌ها بر سر دیگ هلیم به خوانده قرآن، زیارت عاشورا و سایر دعاها تا صبح به عبادت می‌پردازند.

وی اضافه کرد: زمانی که این آش نذری پخته شد بعضی افراد مسئولیت پخش آن را بین خانواده‌ها نیازمند و اقوام برعهده می‌گیرند و بین خانواده‌ها تقسیم می‌کنند.

آش حلیم در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژه‌ای برخوردار است

زهرا محمدی در گفتگو با خبرنگار تحلیلی «ایلام بیدار» اظهار کرد: آش هلیم گندم از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی‌ها علی‌الخصوص استان ایلام است که از گندم، گوشت و ادویه تهیه می‌شود.

آشپز غذاهای سنتی ایرانی، تصریح کرد: این غذا به دلیل طعم خوشمزه‌ای که دارد خواص فراوانی را دار است و در فرهنگ ایرانی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

وی افزود: برای تهیه این غذای سنتی خوشمزه آش حلیم نکات ریزی دارد که در زیر به آن خواهیم پرداخت.

ابتدا از گندم پوست‌کنده استفاده کنید.

گندم پوست‌کنده زودتر پخته می‌شود و طعم بهتری دارد.

گندم را قبل از پختن، به مدت ۸ الی ۱۰ ساعت در آب خیس نمایید که این کار باعث می‌شود گندم زودتر پخته شود و هضم آن راحت‌تر شود.

برای اینکه آش هلیم گوشت طعم خوبی داشته باشد دهد از گوشت گوسفندی تازه و استفاده کنید.

گوشت گوسفندی به دلیل چرب بودن طعم بهتری به هلیم می‌دهد و باعث می‌شود که هلیم لعاب‌دار شود.

از ادویه‌جات استفاده نمایید، ادویه‌های شامل دارچین، هل و زعفران طعم هلیم را بهتر می‌کنند.

این کارشناس آشپزی غذاهای سنتی در پایان گفت: هلیم گندم به‌ویژه برای افرادی که فعالیت بدنی زیادی دارند، زنان باردار و کودکان مفید است و مصرف بیش از حد آن می‌تواند باعث چاقی و افزایش وزن شود؛ بنابراین، زمانی که از این آش خوش‌طعم استفاده کردی در مصرف آن تعادل را رعایت کنید.
 


 

 

انتهای خبر/م