به گزارش ایلام فردا،علی محمد احمدی نماینده مردم دهلران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: بیماری هلندی در اقتصاد، بعد از جنگ جهانی دوم در اقتصاد هلند بروز کرد و با درآمدهای ناشی از منابع نفتی ارتباط دارد و تزریق این درآمدها به اقتصاد با رکود در صنعت همراه خواهد شد.
نماینده دهلران، آبدانان،دره شهر و بدره در مجلس شورای اسلامی افزود: در هر صورت اگر اقتصاد کشوری با درآمدها و ارزهای گسترده نفتی مواجه شود و آن اقتصاد قدرت جذب و هدایت منابع حاصل از فروش نفت را نداشته باشد و این منابع مالی به سمت بخشهای مولد هدایت نشود و با انحراف به سمت بخش مصرفی سوق داده شوند باعث می شود به جای تولید، طرف تقاضا رشد کند.
این نماینده مردم در مجلس نهم ادامه داد: با رشد تقاضا بین طرف های عرضه و تقاضا گپ ایجاد خواهد شد و این گپ منجر به افزایش واردات خواهد شد و اقتصاد را با وابستگی و تورم روبرو خواهد کرد.
احمدی توضیح داد: نکته مهم این است که اصطلاح بیماری هلندی در اقتصاد، مربوط به چند دهه قبل است و نباید فراموش کرد که در آن زمان اقتصادها تنوع کنونی را نداشته و انتخاب و صادرات کالاهای مختلف، مواد و سبدهای ارزی طلا و ارز محدود بود.
وی در تشریح زمان بروز بیماری هلندی در اقتصاد گفت: بایدتوجه داشت که پیچیدگیها اقتصادی در زمان بروز بیماری هلندی به اندازه امروز نبوده است.
احمدی ادامه داد: نکته مهم این است که به دلیل اینکه تنها بخشی ازعلائم حاصل از بروز بیماری هلندی در اقتصاد ایران مشهود است نمی توان تمام نابسامانی های اقتصاد مانند رشد نقدینگی را به بیماری هلندی ارتباط داد.
وی در خصوص دلایلی که باعث شده که نتوان عنوان کرد همه علائم بیماری هلندی در اقتصاد ایران مشهود است، توضیح داد: به چند دلیل نمیتوان گفت همه علائم بیماری هلندی در اقتصاد ایران مشهود است یکی از موضوعاتی مهمی که مطرح شده این است که اقتصاد ایران مرحله تک محصولی را پشت سر گذاشته و سرمایهگذاریهای خوبی در بخشهایی مانند کشاورزی و صنایع دستی داشته و از بخشی از حدود 80 میلیارد تومان صادرات مربوط به صادرات غیر نفتی است.
احمدی در خصوص مشکلات اقتصاد ایران توضیح داد: مشکلات اقتصاد ایران مربوط به بیماری ساختاری است که یکی از مشکلات را می توان پایین بودن میزان بهرهوری در کشورعنوان کرد ونمی توان استفاده از درآمدهای نفتی و اقتصاد وابسته به نفت را فقط تاثیر گذار دانست.
وی افزود: موضوع دیگری که در اقتصاد ایران مطرح است موضوع نازل بودن شاخص فضای کسب و کار و استاندارد ها در کشور است که این بحث هم خیلی به بیماری هلندی ارتباط ندارد.
این نماینده مردم در مجلس نهم تصریح کرد: اتخاذ سیاستهای پولی و مالی ناگهانی و عوامل دیگری که ذکر شد، باعث شده اقتصاد ایران دچار عدم تعادل ساختاری شود و باید توجه داشت ارجاع همه مسائل و مشکلات به تزریق دلارهای نفتی به اقتصاد و وجود بیماری هلندی نوعی سطحی نگری است که جایز نیست.
احمدی ادامه داد: باید در نظر داشت بطور مثال کشوری که 20 میلیارد دلار از صندوق بینالمللی پول استقراض و به اقتصاد خود تزریق کرده است اما دچار بیماری هلندی در اقتصاد نشده و از این نمونه های بارز می توان نتیجه گیری کرد که میتوان با اصلاح ساختار اقتصاد کشور مانع بیماری هلندی در اقتصاد شد.