هر چند بیش از 30 چهره سیاسی در انتخابات ثبت نام کرده بودند اما تنها 8 نفر صلاحیتشان برای انتخاب نهایی تایید شد.
آقایان غلامعلی حدادعادل، علی اکبر ولایتی، محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، محسن رضایی، محمد غرضی، محمدرضا عارف و حسن روحانی 8 نامزدی بودند که تا آخرین مناظره در صحنه ماندند و حالا نوبت کناره گیری کاندیداها از صحنه انتخابات شده است.
روز گذشته دکتر حداد عادل که در قالب ائتلاف با محمدباقر قالیباف و علی اکبر ولایتی پا به میدان انتخابات گذاشته بود، انصراف خود را اعلام کرد.
وی در بیانیه خود نوشت: اکنون بر پایه این مقدمات، امروز دوشنبه 20 خردادماه 1392 با در نظر گرفتن واقعیتهای پیش رو در صحنه انتخابات و با توجه به نیت و انگیزه ای که از آغاز حضور در ائتلاف داشته ام به عهد خود وفا می کنم و انصراف خود را از نامزدی انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران اعلام می نمایم تا به سهم خود به پیروزی اصول گرایی در این انتخابات کمک کرده باشم. امیدوارم سایر نامزدهای اصولگرا نیز در این لحظه خطیر و حساس به وظیفه خود عمل کنند برادرانه و مشفقانه توصیه می کنم مردم عزیز با تصمیم درست خویش کاری کنند که یا اصولگرایان در مرحله اول انتخابات پیروز شوند و یا چنان شود که در صورت کشیده شدن انتخابات به مرحله دوم، رقابت میان دو اصولگرا باشد.
هر چند برخی تلاش کردند تا کناره گیری حدادعادل به نفع کاندیدایی خاص جلوه داده شود اما وی در بیانیه خود تنها برای پیروزی اصولگرایان آرزو کرد و از سایر اصولگرایان خواست که به وظیفه خود عمل کنند.
شاید این خواسته حدادعادل " امیدوارم سایر نامزدهای اصولگرا نیز در این لحظه خطیر و حساس به وظیفه خود عمل کنند" کنایه ای به دیگر عضو ائتلاف سه گانه باشد که همچنان در عرصه رقابت خود را جدی نشان می دهد البته حدادعادل نیز نگفت که به نفع ائتلاف پیشرفت انصراف داده است.
آذر ماه سال گذشته وقتی حدادعادل خبر از تشکیل ائتلاف سه گانه داد بسیاری از تحلیل گران معتقد بودند این ائتلاف به نتیجه واحد نخواهد رسید.
این نتیجه از آن جایی به واقعیت نزدیک شد که بحث بر سر چگونگی اعلام گزینه نهایی از بین این سه نفر بالا گرفت.
محمدباقر قالیباف و رسانه های نزدیک به وی عامل نظرسنجی ها را برای این امر ملاک می دانستند اما علی اکبر ولایتی دیگر عضو این ائتلاف نظر جامعتین را برای معرفی گزینه نهایی مطرح ساخت.
چند روز مانده به انتخابات بالاخره پس از جلسه ای که اعضا با جامعتین داشتند اعلام کردند که هر سه نفر تا آخر می مانیم.
اعضای ائتلاف تاکید می کردند که در صورت نبود خطری برای پیروزی اصولگرایان نیازی برای کنار کشیدن و انصراف نیست.
صبح امروز اما محمدرضا عارف، معاون اول دولت سید محمد خاتمی نیز از کاندیداتوری انتخابات انصراف داد. وی در روزهای گذشته بارها تاکید کرده بود که کناره گیری نخواهد کرد اما به هر طریق وی بدون اینکه نامی از حسن روحانی ببرد امروز کناره گیری کرد و گفت که نامه ای از سوی خاتمی به وی رسیده و حضورش را به مصلحت ندانسته است.
حالا اما حضور چند نفر در انتخابات جدی شده است: حسن روحانی همه تلاش خود را حتی در فیلمهایش کرده تا خود را به هاشمی و خاتمی نزدیک نشان دهد. محسن رضایی نیز با تاکید بر حمایت از قومیت ها تلاش می کند سبد رای خود را پر کند. محمدباقر قالیباف نیز که از مدتها قبل خود را برای انتخابات آماده کرده است و از سویی سعید جلیلی توانسته است رای قابل توجهی کسب کند؛ انصراف حداد عادل و برخی مواضع رضایی و ولایتی به رای جلیلی کمک کرده است.
اکنون به نظر می رسد علی اکبر ولایتی نیز در مسیر انصراف از کاندیداتوری انتخابات باشد.
اول) از آنجایی که رقابت در انتخاباتهای ایران به خصوص انتخابات ریاست جمهوری عرصه رقابت سنگین است بنابراین کسانی می توانند تا آخر در این میدان باقی بمانند که مرد عمل این عرصه باشند.
علی اکبر ولایتی در این مدت نشان داد تصویر و شناخت دقیق و واقعی از فضای رقابتی ندارد. وی هیچ وقت به صورت جدی در انتخابات ها حاضر نشده و تنها سابقه حضورش در انتخابات مجلس اول است. بدیهی است در انتخابات مجلس اول آنهم حضور در لیست حزب جمهوری نمی تواند درک دقیقی از فضای رقابتی ایجاد کند در فضایی که لیست حزب جمهوری برای اکثریت مردم مقبولیت دارد.
مستندهای تبلیغاتی علی اکبر ولایتی موید مطلب فوق است. وی حتی از ظرافت های رسانه ای نیز در فیلمهای خود استفاده نکرد.
دوم) نقل قولی از هاشمی رفسنجانی از علی اکبر ولایتی تصویر جالبی از رفتار انتخاباتی ولایتی نشان می دهد. هاشمی رفسنجانی گفته است ولایتی دوست دارد در اتوبانی یک طرفه که هیچ ماشینی در آن نیست با بنز آخرین سیستم حرکت کند.
این روحیه ولایتی به نظر می رسد با شرایط امروز انتخابات وفق ندارد. در شرایطی که دیگر کاندیداها به طور جدی خود را برای رقابت آمده ساخته اند به نظر می رسد شرایط بیش از اتوبان یک طرفه برای ولایتی سخت شده باشد.
سوم) از سوی دیگر مناظره سوم کاندیداها در پایگاه رای آقای ولایتی به شدت تاثیر گذار شد و رای وی به میزان چشم گیری افت کرد. به خصوص در جریان مذهبی متمایل به ولایتی اظهارات وی باعث دلسردی این جریان از وی شد.
دکتر ولایتی در دانشگاه شهید بهشتی در اردیبهشت ماه سال جاری نیز البته گفته بود: «در سال 76 از سمت کارگزاران پیشنهاد کاندیداتوری داشتم و با مشورتهایی که داشتم تصمیم گرفتم با آمدن ناطق نوری رأی اصولگراها را نشکنم.» و پیش از آن در اصفهان گفته بود: «برای اینكه اصولگرایان در سال 76 به وحدت برسند من هم از حجتالاسلام ناطق نوری كه اعلام آمادگی كرده بود حمایت كردم.»
وی در سال 84 نیز در بیانیه و موضع شفاف خود می گوید: «در طول حیات سیاسی خود همواره كوشیده ام تا با تأسی به فرامین شریعت محمدی (ص) و سیره ائمه اطهار (ع)، در عرصه سیاست، به مبانی اخلاقی پایبند باشم. از این روی با حفظ احترام به همه جریانهای سیاسی داخل نظام و سایر نامزدهای محترم، خود را معرفی كرده و از نفی و تخریب دیگران پرهیز نمودم. حاصل آن بود كه با استقبال دلگرم كننده شما مردم، وظیفه ام سنگینتر شد؛ ...اینك كه ایشان ثبتنام كرده اند، انصراف خود را از ادامه فعالیتهای انتخاباتی اعلام می دارم. علیرغم اینكه ایشان بارها عدم تمایل خویش را به بازگشت به این سمت اعلام و متقابلاً از نامزدی اینجانب، در صورت اجماع بین ارزش گرایان حمایت كرده بودند، كه البته هرگز چنین نشد. آمده بودم تا به سهم خود، اخلاق را در سیاست نهادینه كنم و اینك به عهد خود وفا می نمایم.»
حالا باید صبر کرد و دید که آقای ولایتی در فضای رقابتی سنگین انتخابات چه تصمیمی خواهد گرفت.
ایلام بیدار11:19 - 1392/03/22
علی اکبر ولایتی در مسیر انصراف
شاید این خواسته حدادعادل " امیدوارم سایر نامزدهای اصولگرا نیز در این لحظه خطیر و حساس به وظیفه خود عمل کنند" کنایه ای به دیگر عضو ائتلاف سه گانه باشد که همچنان در عرصه رقابت خود را جدی نشان می دهد البته حدادعادل نیز نگفت که به نفع ائتلاف پیشرفت انصراف داده است.