ایلام بیدار07:00 - 1394/03/09
در گفتگو با استاد جامعه شناسی دانشگاه مطرح شد/

تاثیر گرانی بر آسیب های اجتماعی و فرهنگی

استاد جامعه شناسی دانشگاه گفت: تاثیر گرانی بر آسیب های اجتماعی و فرهنگی غیرقابل انکار است.

به گزارشایلام رصدبه نقل ازایلام پویا، "دکتر سعدالله عزتی"، از اساتید جامعه شناسی دانشگاه های ایلام، در گفتگوی اختصاصی با ایلام پویا، با توجه به افزایش قیمت حامل های انرژی در چند روز گذشته و گرانی کالاهای اساسی، گفت: بین گرانی و مسائل فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی رابطه وجود دارد و اگر کسی این دیدگاه را رد کند، دیدگاهی ساده اندیشانه دارد.

دکتر عزتی اظهار کرد: گرانی مقوله ای اقتصادی است ولی در جامعه، پدیده های اقتصادی منفک از پدیده های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی نیستند.
وی افزود: وقتی که یک رخداد اقتصادی در جامعه رخ می دهد، بر فرد، خانواده و اجتماع و حتی در سطح کلان بین الملی هم تاثیر گذار است.
عزتی عنوان کرد: به عنوان مثال برخی اوقات از کاهش قیمت نفت در سطح بین المللی صحبت می شود، که این موضوع بر روی بسیاری از تصمیمات کشورهایی که  اقتصاد آنان با نفت در ارتباط است، تاثیر می گذارد و این قضیه در مورد ایران، مستثنی نیست.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: با درآمد ثابت و افزایش قیمت، فشار بر روی اقشار کم درآمد زیاد خواهد شد و بخش عمده تاثیرات گرانی بر روی پدیده های اجتماعی و فرهنگی است تا پدیده های اقتصادی.
معلم نمونه کشوری در سال 94 افزود: کسانی که از لحاظ اقتصادی در سطح کلانی به فعالیت مشغولند، پیامدهای اقتصادی موضوع بیشتر آشکار خواهد بود و در مورد اقشار متوسط و کم درآمد پیامدهای فرهنگی و اجتماعی بیشتر نمود پیدا خواهد کرد.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: به عنوان مثال چنانچه در یک خانواده متوسط و کم درآمد، بعد از گران شدن اجناس و ثابت ماندن درآمد پدر، بچه ای از پدر اسباب بازی درخواست کند و پدر خانواده قادر به خرید این اسباب بازی نیاشد، این بچه از لحاظ روحی و روانی دچار مشکل خواهد شد و ابطه بین کودک و پدر دچار آسیب خواهد شد.
وی ابراز کرد: پدیده گرانی در خانواده یک مساله، در سطح جامعه به آسیب و در سطح کلان به بحران تبدیل می شود.
دکتر عزتی بیان داشت: اگر خانواده ای بعد از افزایش قیمت و عدم افزایش درآمد، قادر به تامین نیازهای خانواده نشود، دور از انتظار نخواهد بود، شخصی که مسئول تامین معیشت آن خانواده است، دچار انحراف شود تا شرمنده خانواده خود نشود.
وی عنوان کرد: اگر در سطح جامعه یک نظر سنجی علمی صورت گیرد، کلاهبرداران، سارقان، روسپی ها و خیلی از قاتلینی که اجیر می شوند، به علت فشار اقتصادی مجبور به این جرم های اجتماعی می شوند که ریشه در نیاز دارد.
وی با بیان اینکه نباید ریشه همه آسیب های اجتماعی را نیازهای مالی دانست، گفت: درصدی از جرمهای اجتماعی به دلیل نیاز رخ خواهد داد و این نیاز فقط نیاز مادی نیست.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: اگر کسی از رهگذر گرانی و بالا رفتن قیمت اجناس نتواند نیازهای اولیه زندگی را تامین کند، برای فرار کردن از شرمندگی نزد خانواده خود ممکن است دست به رفتارهای ناصحیح اجتماعی بزند.
عزتی در پایان گفت: لذا ساده لوحانه خواهد بود که بپذیریم بین گرانی و مشکلات اجتماعی ارتباطی وجود ندارد؛ چرا که این موضوع به عنوان یک حقیقت در جامعه قابل مشاهده است که با گران شدن یک کالا و به خصوص حامل های انرژی، سایر اجناس هم گران خواهد شد.

 

انتهای پیام/س