به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، مراسم دسته روی عزاداری شهادت وارث نهضت عاشورا، حضرت زینالعابدین، امام سجّاد (ع) ویژه نیروهای مسلح با حضور کارکنان سپاه امیرالمؤمنین (ع) استان ایلام، کارکنان فراجا استان، تیپ ۱۱ امیرالمؤمنین (ع)، مرزبانی و با حضور حجتالاسلاموالمسلمین کریمیتبار نماینده ولیفقیه در استان و امامجمعه ایلام از محل درب ورودی صداوسیما تا مصلای امام خمینی (ره) شهر ایلام برگزار شد.
گفتنی است امام سجاد (ع) بنا به روایتی در روز ۲۵ محرم سال ۹۵ هجری قمری بهوسیله زهری که هشام بن عبدالملک برادر ولید بن عبدالملک، خلیفه وقت دستور آن را داده بود به شهادت رسیدند. (بحارالانوار، جلد ۴۶، صفحه ۱۵۲ تا ۱۵۴)
البته در سال دقیق شهادت امام سجاد (ع) روایتهای مختلفی وجود دارد که بین سالهای ۹۲ تا ۱۰۰ هجری قمری اختلاف است. هرچند مشهورترین روایت حکایت از آن دارد که شهادت امام زینالعابدین (ع) در سال ۹۴ (طبق نظر اربلی) یا ۹۵ (طبق نظر شیخ مفید و شیخ کلینی) رخداده است. همچنین بعضی از مورخین معتقدند که روز شهادت ایشان ۱۲، ۱۸، ۱۹ یا ۲۲ محرم بوده است.
بر اساس روایتی از امام صادق (ع): علی بن الحسین (ع) در سن ۵۷ سالگی در سال ۹۵ هجری قمری وفات یافت و بعد از امام حسین (ع) ۳۵ سال زندگی کرد.
چگونگی شهادت امام زینالعابدین (ع)
درباره شب شهادت امام سجاد (ع) در کتاب بحارالانوار، جلد ۴۶، صفحه ۱۴۸، حدیث ۴ آمده است: امام صادق (ع) فرمود: حضرت امام سجاد (ع) در شب شهادتش به فرزندش، امام محمدباقر (ع)، فرمود: «پسرم، برایم آب بیاور تا وضو بگیرم.» امام محمدباقر (ع) برخاست و ظرفی آب آورد. امام سجاد (ع) فرمودند: «این آب برای وضو شایسته نیست، چرا که در آن حیوان مردهای افتاده است.» امام باقر (ع) چراغی آورد و دید موشی مرده در آن افتاده بوده است. به همین خاطر ظرف آب دیگری برای پدر برد. امام سجاد (ع) فرمود: «پسرم! این همان شبی است که به من وعده دادهاند.» سپس سفارش کرد به شترش که ۲۲ بار با آن به حج مشرف شده بود، خوب رسیدگی کنند و غذا بدهند. این شتر بعد از شهادت امام سجاد (ع) یکسره بر سر قبر ایشان میرفت و بعد از سه روز از دنیا رفت.
روایت است که امام سجاد (ع) بعدازاین که به او سم خورانده شد لحظهای از هوش رفت و دوباره به هوش آمد و سورههای واقعه و زمر را خواند و فرمود: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی صَدَقَنَا وَعْدَهُ وَأَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَیْثُ نَشَاءُ ۖ. فَنِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِینَ»؛ «حمد و ستایش مخصوص خداوندی است که به وعده خویش درباره ما وفا کرد و زمین (بهشت) را میراث ما قرار داد که هر جا را بخواهیم منزلگاه خود قرار دهیم؛ چه نیکوست پاداش عملکنندگان.» (آیه ۷۴ سوره زمر) و سپس از دنیا رفت.
سعید بن مسیب نقل میکند: «وقتی امام زینالعابدین (ع) به شهادت رسید، همه مردم، از نیکوکار گرفته تا بدکار، برای تشییعجنازه ایشان حاضر شدند. همه زبان به ستایش او گشوده بودند و گریه میکردند. در تشییعجنازه امام (ع) همه مردم شرکت کرده بودند و حتی یک نفر در مسجد پیامبر (ص) باقی نمانده بود.» (بحارالانوار، جلد ۴۶، صفحه ۱۴۷ و ۱۴۸ و اصول کافی، جلد ۱، صفحه ۴۶۷)
علت شهادت امام سجاد (ع)
به نظر میرسد که مهمترین انگیزههای خلیفه وقت برای شهادت امام سجاد (ع) وسعت نفوذ امام (ع) در بین مردم که باعث میشد ایشان از طریق دعاهای خود و ترویج معارف اسلامی بر آگاهی مردم اضافه کنند. حسادت و کینهتوزی خلیفه وقت و برادر و پدر او نسبت به امام سجاد (ع)، افشاگری امام زینالعابدین (ع) نسبت به ظلم و فساد حکومت بنیامیه، ترس خلیفه از قیام ایشان علیه حکومت بوده باشد.
حضرت علی بن الحسین علیهالسلام در زمان خلافت ولید بن عبدالملک به شهادت رسید. بنا به گفته عمر بن عبدالعزیز، ولید که حاکم جبّار و ظالمی بود، زمین را از جور و ستم لبریز کرده بود. در دورهٔ حکومت او، رفتار مروانیان و کارگزاران آنها با دودمان پیامبر صلیالله علیه و آله و سلم، بنیهاشم و بهخصوص امام سجاد (ع) بسیار ظالمانه و بیرحمانه بود. والی مدینه - هشام بن اسماعیل - گر چه از زمان عبدالملک بن مروان مسئول اداره شهر مدینه بود، ولی در دوران ولید رفتار ظالمانهای با حضرت زینالعابدین علیهالسلام در پیش گرفت و هنگامی که به دلیل بدرفتاری زیاد با مردم مدینه از منصب خود عزل شد، او را در کنار منزل مروان نگه داشتند تا مردم از او تقاص بگیرند. او خود معترف بود که از کسی جز علی بن الحسین علیهالسلام بیم ندارد، اما هنگامی که امام با جمعی از اصحاب خود از کنار او عبور کردند، هیچ یک به او متعرض نشدند و از او شکایتی نکردند. این جا بود که هشام فریاد زد: «اللهاعلم حیث یجعل رسالته» (خدا میداند رسالت خود را در کدام خاندان قرار دهد.) و در روایت دیگری، امام برای او پیغام داد که اگر از نظر مادی در تنگنا هستی، ما تأمینت میکنیم.
محل دفن امام زینالعابدین (ع)
محل دفن امام سجاد (ع) در شهر مدینه و در قبرستان بقیع است. قبر ایشان در کنار قبر عموی بزرگوارش امام حسن مجتبی (ع)، عباس عموی پیامبر (ص) قرار دارد و بعد از ایشان امام محمدباقر (ع) و امام جعفر صادق (ع) هم در همین قسمت از قبرستان بقیع دفن شدند.
انتهای خبر/م
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد