سرویس: سیاسی
کد خبر: 65803
|
00:32 - 1403/03/28
نسخه چاپی

ایلام بیدار گزارش می‌دهد؛

عیدقربان روزی برای انسان‌سازی

عیدقربان روزی برای انسان‌سازی
عید قربان یکی از بزرگترین عیدهای مسلمانان برای یادآوری توجه به نفس، دوری از خواسته‌های نفسانی و انسان‌سازی است

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، عید قُربان (به عربی: عید الأضحی) روز دهم ماه قمری ذی‌الحجه، مصادف با عید قربان از گرامی‌ترین عیدهای مسلمانان است که به یاد ابراهیم و فرزندش اسماعیل، توسط بسیاری از مسلمانان جشن گرفته می‌شود.

 

 

 

عید قربان که از جمله تعطیلات رسمی مسلمانان است، از یک تا چهار روز جشن گرفته می‌شود و در طی آن مردم با پوشیدن بهترین پوشاک خود، پس از انجام عبادات، به دیدوبازدید و جشن‌وسرور می‌پردازند.

 

 

 

 

 

مراسم عید

برگزارکردن مراسم قربانی در این عید بر همه افرادی که بر اساس فقه اسلامی قربانی نمودن واجب و الزامی است و مسلمانان در سراسر جهان در این روز، گوسفند، گاو یا شتری را قربانی کرده و گوشت آن را بین همسایگان و مستمندان تقسیم می‌کنند.

 

 

 

 

 

حاجیان در این روز پس از به پایان رساندن مناسک حج، حیوانی را ذبح می‌کنند و پس از قربانی آنچه بر آنان در حال احرام، حرام شده بود – مانند نگاه‌کردن در آینه، گرفتن ناخن و شانه‌زدن مو -، حلال می‌گردد و باتوجه‌به اینکه حج، یکی از عبادت‌های بسیار مهم در اسلام است، توانایی به‌انجام‌رساندن آن نیز برای هر مسلمانی بسیار شادی‌آور است، در نتیجه، روزی که پس از انجام وظایف سنگین حج، به‌عنوان جایزه الهی و اتمام احرام پیش می‌آید را عید می‌دانند.

 

 

 

 

 

همچنین در روایت‌های مکرری نقل شده که در روز عید قربان، قربانی کنید تا گرسنگان و بیچارگان نیز به خوراک برسند.

 

 

 

 

 

ریشه عید قربان

عید قربان ریشه در دوران قبل از تاریخ بشر دارد. انسان‌های اولیه برای به‌دست‌آوردن ترحم خدایان دست به قربانی‌کردن حیوانات و انسان‌ها می‌زدند.

 

 

 

 

در روایات مختلف دین اسلام آمده است که ابراهیم پیامبر در سن بالا دارای فرزندی شد که او را اسماعیل نام نهاد و برایش بسیار عزیز و گرامی بود. اما مدت‌ها بعد، هنگامی که اسماعیل به سنین نوجوانی رسیده بود، فرمان الهی چندین بار در خواب به ابراهیم نازل شد و بدون ذکر هیچ دلیلی به او دستور داده شد تا اسماعیل را قربانی کند.

 

 

 

 

 

او پس از کشمکش‌های فراوان درونی، در نهایت با موافقت خالصانه فرزندش، به محل موردنظر می‌روند و ابراهیم آماده سربریدن فرزند محبوب خود می‌شود. اما به هنگام انجام قربانی اسماعیل خداوند که او را سربلند در امتحان می‌یابد، گوسفندی را برای انجام ذبح به نزد ابراهیم می‌فرستد.

 

 

 

 

 

این ایثار و عشق پیامبر به انجام فرمان خدا، فریضه‌ای برای حجاج می‌گردد تا در این روز قربانی کنند و از این طریق برای یتیمان و تهیدستان خوراکی فراهم سازند. در این روز همچنین مستحب است که نماز عید قربان برپا گردد. نماز عید قربان باید در فاصله زمانی طلوع آفتاب روز عید تا ظهر خوانده شود و شامل دو رکعت است.

 

 

 

 

 

کرپن‌ها، همان روحانیان دین «مهر» بوده‌اند و به دلیل قربانی‌کردن «گاو» از سوی ایشان، واژهٔ «قربانی» نیز از همینان برگرفته شده البته برخی معتقدند به دلیل اینکه این عمل برای رضای الله و نزدیکی به الله «قربتا الی الله» انجام می‌شود این عید را عید قربان می‌نامند.

 

 

 

در ایران مردم گوسفند خریده و به مناسبت این عید مقدس قربانی می‌کنند و به مردم و نیازمندان می‌دهند.

 

 

 

در هند

جشنواره‌های مختلف در تقویم اسلام وجود دارد. (بکری عید) یا عیدالضحی یکی از عیدهای مشهور در میان مسلمانان سراسر جهان است.

 

 

 

این روز، روز قربانی، برای مسلمانان است. مسلمانان در هند معمولاً بز را قربانی می‌کنند، به همین دلیل است که در اردو (زبان مسلمانان هند و پاکستان) به‌عنوان بخر Bakhr یا بکری bakri عید شناخته می‌شود. این عید در اسلام برای جشن‌گرفتن ایمان محکم برای جان‌سپاری است.

 

 

 

این عید هم‌زمان با انجام مناسک حج در مکه هستند و مردم دیگر در مساجد نماز می‌خوانند. گوشت قربانی پس از مراسم در میان دوستان و اعضای خانواده توزیع می‌گردد. خوراک‌های مخصوص و شیرینی به مناسبت عید آماده می‌شود. این مراسم از عید قربان شروع می‌شود، از دهم تا روز دوازدهم ماه ذی‌الحجه. مردم در روز عید لباس‌های جدید می‌پوشند، نماز می‌خوانند، و به دیدار یکدیگر برای تبادل سلام و تبریک می‌روند. دعاهای ویژه‌ای برای این سه روز وجود دارد که نماز عید بخشی از این مراسم هست.

 

 

 

بر اساس باورهای دینی، مبادله و توزیع گوشت حیوانات قربانی شده به‌عنوان برکت در نظر گرفته شده است و بنابراین مردم بعد از نماز، به دوستان، همسایگان، بستگان و افراد فقیر گوشت قربانی می‌دهند. بااین‌حال، خانواده بخش کوچکی از گوشت را برای خود به‌عنوان تبرک نگه می‌دارد.

 

 

 

تبریک به یکدیگر با گرم‌ترین آرزوها و آماده‌کردن غذاهای ویژه سنتی به‌عنوان بخشی از این جشن بزرگ در نظر گرفته شده است. بااین‌حال، در زمان معاصر، روند ارسال اس‌ام‌اس یا پیام بکرید به‌خاطر خصوصاً جذابش و سرعتی که دارد، موفق عمل کرده. جدا از گفتن بکرید مبارک، همچنین می‌توان اهمیت عید را با اس‌ام‌اس‌های دوست‌داشتنی اعلام کرد.

منبع: حوزه نیوز

انتهای خبر/ر

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد