به گزارش ایلام بیدار،محمد تقی قاسمی از رزمندگان دوران دفاع مقدس با اشره به فرا رسیدن سالروز آزاد سازی شهر مهران اظهار کرد: یکی از مظلومیت های استان ایلام و مهران این است که جنگ در مهران از خرداد سال 1359 آغاز شد؛ یعنی سه ماه قبل از شروع رسمی جنگ در سال 59 شاهد درگیری ها،حرکات دشمن و عملیات توپ خانه ای دشمن بوده ایم.
وی ادامه داد: در طول جنگ تنها شهری که چندین بار بین ایران و عراق دست به دست شد مهران بود،یکی سال 59 که به اشغال عراق درآمد،یکی اینکه بعد از عملیات های بزرگی مثل ثامن الائمه، فتح المبین،بیت المقدس ضربات سنگینی که به ارتش عراق وارد کردیم ارتش عراق احساس خطر کرد واز ارتفاعات مشرف بر ایران عقب نشینی کرد اما مهران را از دید تیر در کنترل خود داشت .
قاسمی افزود:عملیات والفجر3 که شد،بخشی از ارتفاعات کله قندی و تعدادی از پاسگاه های مهران و جاده مهران –دهلران از دید و تیر دشمن خارج شد اما هنوز ارتفاعات قلاویزان و آب زیادی همچنان در اشغال ارتش عراق بود.
این رزمنده دوران دفاع مقدس تصریح کرد: در اردیبهشت ماه سال 65 ،کشور عراق عملیاتی تحت عنوان استراتژیک دفاع متحرک را طراحی کرد که مهران را به اشغال خود درآورد،نهایتا عملیات کربلای 1 که در دهم تیر ماه سال 65 صورت گرفت مهران دوباره از دست عراق خارج و توسط نیروهای رزمنده های ما تصرف شد.
وی بیان کرد: هدف دشمن از تصرف مجدد مهران باتوجه به این که ایران در آن زمان عملیات های زیادی مثل والفجر 8 را انجام داد شهر استراتژیک فاو به تصرف ایران در آمد و ما در واقع همسایه کشور کویت در آمدیم و از نظر روحی و روانی فشار های زیادی را به نیرو های نظامی و مسئولین عراق وارد شد.
قاسمی اضافه کرد: بنابراین برای جبران این شکست که در عملیات والفجر 8خورده بود به دنبال این بود که در یکی از جبهه ها که بتواند بازتاب بین المللی داشته باشد یک عملیات تحت عنوان استراتژیک دفاع متحرک در خیلی از عملیات ها انجام می داد که متاسفانه در مهران موفق شد و دوباره مهران را به اشغال خود در آورد و یک جبهه گسترده تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی ایران در رسانه های بین المللی ایجاد کرد و مهران را در مقابل فاو قرار داد.
این رزمنده دفاع مقدس تاکید کرد:مسئولین عراقی گفتند اگر ایران بخواهد مهران را بگیرد باید فاو را تحویل بدهد و از نظر استراتژیکی فاو نسبت به مهران خیلی تفاوت داشت اول اینکه فاو آبراه بین المللی داشت که در اختیار ایران بود دوم اینکه ایران کاملا بصره را تهدید می کرد و سوم اینکه دسترسی عراق به آب های آزاد محدودیت ایجاد می کرد.
وی بیان کرد:تا اینکه حضرت امام خمنی(ره) به پاسداران انقلاب اسلامی گفت باید مهران آزاد شود، در آن جا بود که یگان های زیادی از سپاه به مهران وارد شدند هرچند که مردم ایلام نقش مهمی در این عملیات داشتند که هم به عنوان راهنمای یگان های دیگر و هم در عملیات با نیرو های دشمن در گیر شدند و سرانجام در عملیات کربلای 1 موفق شدند مهران راپس بگیرند وباید فراموش نکنیم نقش امداد های الهی در کمک به رزمندگان و فرماندهان که در آزاد سازی مهران نقش مؤثری داشت، را نادیده گرفت.
روشنا