به گزارش ایلام بیدار،پروفسور فرانک هول از پیشگامان باستان شناسی نوین صبح امروز(سه شنبه) در همایش ملی ایلام مهد کشاورزی باستان در دانشگاه ایلام اظهار کرد: معمولا سه گروه در دهلران فعالیت می کردند، کشاورزان دیم کار، آبیار و رمه گردان و دامپرور این گروه ها بوده اند و همیشه بین این سه قشر تعادل وجود داشته است.
باستان شناس و دیرینه شناس امریکایی تصریح کرد: گاهی این تعادل بین این گروه ها به هم می خورد، به همین دلیل دشت دهلران زمانی پر از جمعیت و زمانی نیز خالی از جمعیت می شده است.
وی افزود: فعالیت های باستان شناسی، یافتن مکان های تاریخی و باستان شناسی آن مکان ها است، و باستان شناسان در این رابطه نقش کانال ها و قنات های آب را بررسی می کنند.
هول عنوان کرد: در طول کاووش های انجام شده ما گیاهان زغال شده را کاووش و بررسی می کردیم و بر اساس آنها و نوع گیاهان زمان را شناسایی می کنند.
وی افزود: زمانی که خود من در دهلران مستقر شدم و کارهای باستان شناسی و کاووش را آغاز کردم سه استقرار انسانی در دهلران صورت گرفته بود.
باستان شناس و دیرینه شناس آمریکایی تصریح کرد: گذشته های دهلران با زمان کنونی بسیار متفاوت است، و در باستانشناسی می توان فهمید که دو فاکتور در این تغییرات دخالت دارند و ان هم تغییرات زمین شناسی و آب و هوا است.
وی گفت: مهمترین عامل نقش آب و هوا است مثلا در زمانی که بشر از غارها بیرون آمدند و در دشت ها سکنی گزیدند، اما به دلیل اینکه این دشت ها زیر رسوبات رفته اند نمی توان به خوبی به قدمت و وجود آنها پی برد.
هول عنوان کرد: باستان شناسی من از 10 هزار سال 2500 سال قبل از میلاد بوده است و در دهلران باید اعلام کرد که 12 دوره فرهنگی وجود داشته است.
وی افزود: در این 12 دوره فرهنگی، جمعیت تغییراتی فراوانی داشته است، و دو دوره جمعیت در دهلران بسیار کم شده است و مانند مناطق دیگر خاورمیانه که آخرین آن در 2000 سال قبل از میلاد بوده است، در 250 سال قبل از میلاد جمعیت به یک باره بالا می رود.
باستان شناس مطرح آمریکایی تصریح کرد: دلیل بالا رفتن یک باره جمعیت در این مناطق، آبیاری دشت ها و مزارع با کانال های آبیاری بوده است که سبب رونق کشاورزی شده است.
وی گفت: بعد از تپه علی کش دهلران، چغا سفید رشد پیدا می کند و در آنجا نیز کانال های آبیاری به وجود آمد و عدس و پنبه کشت می شد.