ایلام بیدار10:34 - 1404/02/09
رئیس ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور:

جوان‌سازی مساجد نیازمند مدیریت فعال است

رئیس ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور، با اشاره به کاهش حضور نوجوانان و جوانان در مساجد، تأکید کرد که جوان‌سازی مساجد نیازمند مدیریت فعال، مهارت‌های ارتباطی قوی از سوی امامان جماعت و به‌روزرسانی امکانات متناسب با نیازهای نسل جدید است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «ایلام بیدار»، حجت‌الاسلام و المسلمین علی ملانوری در گفتگو با خبرنگار فرهنگیشبکه اطلاع‌رسانی راه دانادرباره کاهش ارتباط نسل جوان با نهادهای مذهبی؛ اظهار داشت: امروز یکی از آسیب‌هایی که مطرح می‌شود این است که تعداد نوجوانان و جوانان حاضر در مساجد، نسبت به انتظارات ما یا نسبت به گذشته تاریخی، کمتر شده است. به عبارتی، مساجد پیر شده‌اند و نسل جدید کمتر در مساجد حضور دارد و این یک مسئله یا آسیب محسوب می‌شود.
 

 وی افزود: در تبیین این موضوع، باید گفت که وقتی به میدان عمل می‌رویم، الزاماً این یک‌روند فراگیر نیست؛ هم‌اکنون مساجدی وجود دارند که ساختمان‌های کهنه و قدیمی دارند و چند دهه در آنها فعالیت جریان داشته، اما همچنان محل جوشش نوجوانان و جوانان هستند و در مقابل، مساجدی نیز وجود دارند که کالبد نوساز و ساختمان‌های کاملاً مجهز و مدرن دارند؛ اما نوجوانان و جوانان زیادی در آنجا حضور ندارند.
 

نقش امام‌جماعت در جذب نوجوانان به مسجد حیاتی است
 

 رئیس ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور با اشاره به نقش محوری نیروهای فرهنگی در اداره مساجد تصریح کرد: به نظر بنده، نیروهای فرهنگی اداره‌کننده مسجد نقش اصلی را ایفا می‌کنند. در رأس این نیروها، امام‌جماعت قرار دارد. یک امام‌جماعت که دارای مهارت‌های ارتباطی با جوانان و نوجوانان باشد و از ظرفیت‌هایی چون شورای فرهنگی، کانون فرهنگی و هنری و بسیج بهره‌مند شود، می‌تواند مجموعه ظرفیت‌های مسجد را فعال کند.
 

 وی ادامه داد: امروز شاهد مساجدی هستیم که امام‌جماعت‌های فوق‌العاده موفقی دارند و توانسته‌اند جمع بسیار زیادی از نوجوانان و جوانان را به مسجد جذب کنند؛ در مقابل، در مساجدی که ساختارهای اداره‌کننده اعم از امام‌جماعت، هیئت امناء، کانون یا بسیج انسجام لازم را ندارند، آسیب‌ها و کاهش حضور نسل جوان مشاهده می‌شود.
 

نسل نوجوان امروز، مسجدی با امکانات روز می‌خواهد
 

 ملانوری محور دوم بحث خود را جاذبه‌های مسجد دانست و اظهار داشت: نسل نوجوان و جوان امروز، انتظارات و اقتضائات متفاوتی نسبت به نسل گذشته دارد. نوجوان امروز در دنیایی زندگی می‌کند که امکانات فراوانی در اختیار دارد و انتظار دارد این امکانات در مسجد نیز فراهم باشد.
 

 وی با بیان اینکه یکی از این موارد، استفاده از تکنولوژی‌های نوین روز جامعه است؛ گفت: امروز بحث هوش مصنوعی و بازی‌های پیشرفته مطرح است. بازی به‌عنوان یک عنصر، در گذشته نوجوانان را به سمت مساجد می‌کشاند؛ اما امروز بازی‌های نوجوانان تغییر کرده و این نوع سرگرمی‌ها در مساجد وجود ندارد. حال چگونه انتظار داریم نوجوان امروزی با ابزارهای سنتی دیروز جذب مسجد شود؟ طبیعتاً این جاذبه برای او وجود نخواهد داشت.
 

 رئیس ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور در جمع‌بندی سخنان خود گفت: اگر بخواهم مباحث را خلاصه کنم، می‌توانم این آسیب را در دو محور تقسیم‌بندی کنم؛ یک محور مسائل کالبدی و امکاناتی یا زیرساختی مسجد است که باید هم از نظر کالبد و هم امکانات، جاذبه‌های مورد نیاز نسل نوجوان و جوان را تأمین کند. محور دوم مربوط به حوزه مدیریتی است. در مدیریت مسجد، امام‌جماعت و کانون‌های فرهنگی و هنری نقش کلیدی دارند.
 

 وی تأکید کرد: کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد اساساً با هدف جذب نوجوانان و جوانان به مسجد تأسیس شده‌اند و در بسیاری موارد موفق عمل کرده‌اند؛ اما این کانون‌ها زمانی می‌توانند شکل بگیرند که امام جماعتی در مسجد حضور داشته و درخواست تأسیس کانون را ارائه دهد.
 

 ملانوری در پایان خاطرنشان کرد: نباید فراموش کرد که در ده‌ها هزار مسجد کشور هنوز امام جماعتی وجود ندارد یا در صورت وجود، ممکن است امام‌جماعت از مهارت‌های لازم برای جذب نسل نوجوان و جوان برخوردار نباشد.

 

انتهای خبر/ر