ایلام بیدار14:38 - 1392/12/22

تبعیض نابرابری در دسترسی به فرصتهای شغلی و لزوم ایجاد آزمونهای استخدامی

بیکاری در سطخ استان ایلام بیداد می کند و استخدام های قلیلی که صورت می گیرد متاسفانه بدون آزمونهای استخدامی بوده و کسانی که دسترسی به منابع قدرت، نمایندگان مجلس و یا مسولین و روسای اداری دارند استخدام ها را به خود و نزدیکان اختصاص می دهند.

موسی ملکی پور:استان ایلام د ر سال 91 با 21 درصد بالاترین نرخ بیکاری سال گذشته را به خود اختصاص داده و در سال 92جزء استانهای بانرخ بیکاری بسیار بالا بوده است.

به گفته دبیر کارگروه اشتغال در استان ایلام نرخ بیکاری از متوسط کشور بالاتر است و نرخ بیکاری بر اساس مرکز آمار در استان حدود 15 درصد است.

بیکاری در سطخ استان ایلام بیداد می کند و استخدام های قلیلی که صورت می گیرد متاسفانه بدون آزمونهای استخدامی بوده و کسانی که دسترسی به منابع قدرت، نمایندگان مجلس و یا مسولین و روسای اداری دارند استخدام ها  را به خود و نزدیکان اختصاص می دهند. بیش از اینکه درد جامعه استان ایلام بیکاری باشد درد تبیعیض، نابرابری در دسترسی به فرصتهای استخدامی است.در ده سال اخیر شاهد استخدام های متفاوت در نهاد ها و سازمانهای مرتبط هستیم و هر روز به ادارات سر می زنیم رشد قارچ گونه این استخدامها ادامه دارد. مردمان و جوانان نخبه این دور تسلسل  تبیض و نابرابری در دسترسی به فرصتهای شغلی هستند. روال این نوع استخدامی به این صورت است که ابتدا فرد مورد نظر را در سازمان مطبوعه جای داده و بعد از چند ماهی ردیفی استخدامی برای او بدست می آورده و زمینه استخدام رسمی فراهم می شود. این موارد چنان در سطح جامعه رسوخ کرده که بصورت فرهنگ عمومی در آمده است.

از همه انگیز تر وجود افراد فارغ تحصیل با مدارک دانشگاهی کارشناس ارشد و دکتری از دانشگاههای معتبر کشور همچون دانشگاه تهران ،صنعتی شریف، امیر کبیر و... می باشد که علارغم مقالات، کارهای پژوهش و مقالات متعدد علمی فرصتی در شرکت در آزمونهای استخدامی برای آنها فراهم نشده است که بتوانند جذب شوند در نتیجه افراد میانسال 30 سال به بالا با مدارک بالای دانشگاهی فراوانند.

در این میان استخدامهای دولتی نیز ناقص و بضرر قشر دانشگاهی و نخبگانن علمی می باشد که می توانیم به جذب نیرو در آموزش و پرورش و دانشگاه پیام نور اشاره می کنیم.

بزرگترین سازمان جذب نیروی انسانی کشور آموزش و پرورش است متاسفانه طی ده سال اخیر بجای اینکه از نیروهای با مدارک بالای دانشگاهی استفاده گردد و روح تازه ایی در بدنه بیجان علمی آن دمیده شود استخدامها بصورتی بود که از دسترس تحصیل کردگان علمی جامعه خارج بوده است. ابتدا افراد زیادی تحت عنوان نیروهای شرکتی جذب شدند و سپس آزمون استخدامی به گونه بود که فقط این نیروها و حق تدریسان حق استفاد از آن را داشتند در نتیجه این فرصت برای جذب از نخبگان علمی گرفته شد و هزاران نفر در کشور و صدها نفر در استان ایلام جذب آموزش و پرورش شدند البته نیروهای جذب شده نهضت سواد آموزی و مراکز دانشگاه آزاد تربیت معلم را نیز باید به این معادله اضافه نمود در نتیجه این جذب بسیاری نیروها با تحصیلات و توانمندی پایین استخدام شدند بدون اینکه نیازهای آموزش و پرورش را فراهم کنند. این استخدام های ساختار جنسیتی آموزش پرورش را بهم زد بطوری که در سطح کشور سهم خانم ها هفتاد درصد واقایان سی درصد شد و بسیاری نیروها تازه جذب شده در آموزش و پرورش مازاد شدند و بصورت معضلی برای آموزش وپرورش درآمدند حال آن که آموزش پرورش در بسیاری از رشته های دیگر بخصوص  متوسطه، علوم پایه و مهندسی  نیاز به جذب نیرو دارد.

دانشگاه  پیام نور کشور  متاسفانه از از آغاز پیدایش تاکنون شاهد جذب دهها نیرو در سطح هیات علمی و کارمند خارج از روندهای استخدامی بوده است و محل امتیاز گیری قدرتمندان سیاسی، نمایندگان مجلس و روسای دانشگاههای استانی است. ستاد جذب هیات علمی پیام نور کشور بجای استفاده از نیروهای دکتری ( با وجود کثرت) متاسفانه در سطح ارشد از دستیار آموزشی استفاده می کند که این دستیاران نیز اکثرا با روابط و قوانین ناقص استخدامی جذب شده اند. از طرف دیگر با وجود اینکه افراد با مدرک دکتری و ارشد بیکار درسطح استان زیاد می باشد اما بسیاری از این نیروها  با مدرک کارشناسی ارشد، خارج از استان، ردیف های استخدامی هیات علمی  استان را به خود تخصیص داده اند بدون اینکه یکبار به محل کار خود مراجعه نمایند بعنوان مثال هیات علمی  دانشگاه پیام نور دهلران از ده نفر هیات علمی ، هشت نفر خارج از استان می باشد که هرگز به محل کار خود مراجعه ننموده اند اما از حقوق و مزایای استان استفاده می کنند در حالی که این امتیاز برای سایر تحصیل کردگان استانی بعلت نداشتن نفوذ در دستگاههای مرکز کشور بسیار کم است.

استخدام کارمندان در سیستم دانشگاه  پیام نور هم از خارج از روندهای آزمون استخدامی می باشد بصورتی که  در ماههای اخیر شاهد استخدام هزارن نفر در سطح کشور و دهها نفر در استان ایلام بوده ایم که شیوه استخدام آنها فقط با استفاده از روندهای غیر معمول می باشد که در ابتدا در دولت قبل  آنها را به بدنه  دانشگاه پیام نور بدون ردیف استخدامی تزریق کرده و سپس دولت جدید زمینه استخدام رسمی و قراردادی این افراد را فراهم کرده است در نتیجه باز نخبگان علمی در این آزمون نابرابر تبعیض آلود بازماندند.

موارد بسیار زیاد است که قلم از نوشتن انها قاصر است در پایان:

با توجه به اینکه هر ردیف استخدامی باعث جوانه زدن بذر امید و زندگنیها خواهد شد و زمینه  بالندگی و اعتلای کشور و توسعه استان را فراهم می کند  از دولت جدید  انتظار می رود امیدها را  دوباره زنده کند و زمینه آزمونهای استخدامی استاندارد برای همگان فراهم  آورد  تا زمینه تبعیض و نابرابری برچیده گردد .