ایلام بیدار19:41 - 1392/09/18
اختصاصی ایلام فردا/

سخنی با اعضای شورای شهر ایلام و مدیران شهری

بررسی وضعیت موجود و بهره گیری از نظرات کارشناسان و نهراسیدن از نقد منصفانه و پذیرش پیشنهادات و راهکار های مناسب می تواند همواره ما را در مسیر حرکت از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب قرار دهد و این نوع نگرش در واقع نگرش مدیریت راهبردی می باشد .

سید جهانگیر موسوی:اگر از مباحث و تعاریف و مقدمات بگذریم واقعیت این است که در بحث مدیریت شهری ، برنامه ریزی شهری ، اداره امور شهر و ... مسائل و مشکلات فراوانی در شهر ایلام از دیر باز وجود داشته هر چند مدیریت در طی سالهای گذشته  بهبود یافته و بسیاری از کارشناسان را امیدوار ساخته است اما  تارسیدن به وضعیت مطلوب راه زیادی باقی است .

عده ای همواره یاد آور می شوند که مقوله مدیریت شهری مقوله ای گسترده با پیچیدگی خاص خود بوده که در قانون وظایف دستگاهها تعیین و شوراها و نهاد های تخصصی متصدی سیاستگذاری و تصویب طرح ها و نظارت بر اجرای قوانین می باشند  اما نباید از این واقعیت غافل بود که همواره و در هر کاری بایستی اصول ساده ،اولیه اما مهم مدیریتی همچون برنامه ریزی ، اجرا ، بازبینی و اصلاح را مد نظر داشت .

مطلب مهم در مرحله بازبینی ، آسیب شناسی و بررسی نقاط ضعف و قوت در راستای بهره گیری بهتر و بیشتر از استعداد ها ، توان ها و ظرفیت های موجود و حرکت در مسیر رسیدن به شرایط مطلوب می باشد .

بررسی وضعیت موجود و بهره گیری از نظرات کارشناسان و نهراسیدن از نقد منصفانه و پذیرش پیشنهادات و راهکار های مناسب می تواند همواره ما را در مسیر حرکت از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب قرار دهد و این نوع نگرش در واقع نگرش مدیریت راهبردی می باشد .

با توجه به مطالب بالا در نوشتار اخیر پاره ای از مسائل و نکات قابل تامل بصورت مختصر ارائه می گردد که به هیچ وجه در بیان این مطالب قصد تخریب و یا نقد عملکرها را نداشته و صرفا بیان مشکلات و ارائه راهکار مد نظر  می باشد :

- موضوع بسیار مهم و غیر قابل قبول نگاه درآمدی به مسائل و مباحث شهری و اداره امور شهر می باشد که بشدت نیازمند تغییر این نگاه از نگاه صرفاٌ درآمدی به نگاه اجتماعی ،فرهنگی و ارائه خدمات مناسب  می باشد. هرچند بسیاری بر این باور هستند که منابع مالی و درآمدی در مدیریت شهری و اراده امور شهر مشخص و اساسا بدون درآمد و  منابع مالی امکان انجام امور و ارائه خدمات وجود ندارد  اما بایستی بر این نکته توجه نمود که اساسا هرگونه اقدام در سطح شهر مورد قضاوت مردم قرار می گیرد و در این میان  انتظارات از سازمان های عمومی  بسیار بیشتر می باشد .

اگر ارائه خدمات مناسب  و چشمگیر در دستور کار قرار گیرد نتیجه اش در افزایش درآمد های شهری و رغبت و تمایل مردم به پرداخت ها خود را نمایان می سازد .

این ارائه خدمات می تواند در بحث زیبا سازی شهر ، فضای سبز ، مدیریت پارک ها و تفرجگاه ها (فعال نمودن دفتر پارک ) انجام امور فرهنگی و فضا سازی مناسب ، گسترش خدمات میادین میوه و تره بار ،ساماندهی و احداث بازارچه های دائم و موقت ، حضور مدیران شهری و شورای شهر در بیم مردم در محلات و مساجد به صورت متناوب و مستمر و ... صورت گیرد .

موضوع مهم دیگر هما هنگی میان دستگاههای و سازمان های متصدی ارائه خدمات شهری و مدیریت شهر دار بر فعالیت انان می باشد تا بسیاری از دوباره کاری ها ، کنده کاری های مستمر و مداوم  و انجام کار بدون کیفیت به حداقل رسیده  و محیط شهری به یک محیط زیبا ، مناسب و آرام برای زندگی تبدیل گرددد . بدیهی است به همان مقدار که در انجام این امور موفق باشیم  می توانیم رضایتمندی مردم را بدست آورده،درآمد های شهرداری و سایر دستگاهها  نیز تامین و همچنین از اتلاف وقت و هزینه ها نیز جلوگیری گردد.

به عنوان مثال اگر در تقاطع یک خیابان با بلوار اصلی بطور مستمر شاهد شکستگی لوله و کنده کاری  باشیم و هر از چند گاهی دقیقاٌ همان نقطه دچار مشکل گردد و دوباره کنده کاری و ایجاد وقفه در ارائه خدمات ، مشکلات ترافیکی ، از بین رفتن آسفالت و باز هم این داستان ادامه دارد قطعاٌ مشکل در بحث کیفیت انجام کار ، آموزش گروه های کار سیار و  مدیریت ضعیف بخش مربوطه  بایستی بررسی گردد.

و به خاطر داشته باشیم جزیره ای عمل کردن و تصمیمات بخشی امروزه در مدیریت شهری و اداره امور شهر ها جایی ندارد .

از دیگر مباحث متاسفانه برداشت نادرست از موضوع مدیریت و اداره امور شهر می باشد که بسیاری به اشتباه تصور می گردد شهردار و مدیران شهری  بایستی افرادی  سنگ دل و خشن باشد و این در حالی است که دقیقاٌ نقطه مقابل این موضوع که شهر دار و مدیران شهری بایستی دارای نگاه اجتماعی ،  فرهنگی و اگاه به همه امور و برنامه ریزی شهری باشدمورد تاکید همه کارشناسان و نخبگان می باشد .

با وجود انبوه مشکلات و پیچیدگی موضوعات همواره همت های بلند مدیران می تواند کارهای بزرگ را به انجام رساند و وقت آن رسیده که به خود جرات و جسارت دهیم و به حل مشکلات بزرگ شهر همچون تعریض خیابان ها ، حل مشکلات ترافیکی و ... فکر کنیم و وارد میدان شویم و از وضعیت فعلی که تنها ناظر و منتقد مشکلات شهر و مدیریت شهری هستیم خارج شویم .

از سایر مسائل مهم دیگر نگاه فرهنگی به موضوعات ، حفظ ارزش ها و نماد های ارزشی ، معنوی ، تاریخی و طبیعی در مدیریت شهری واداره امور  شهر و  نمود آن درسطح شهر می باشد .

این مطلب می تواند نمود بارزتری  در نامگذاری میادین ، کوچه ها و خیابان ها ، نصب نمادهای ارزشی و معنوی و طبیعی در میادین و پارک ها و ... داشته باشد .

با توجه به گستردگی و پیچیدگی موضوعات در این یاداشت به همین مقدار اکتفا می شود.

 باشد که کارشناسان ، نخبگان و صاحبنظران نسبت به طرح موضوعات و ارائه نظرات و پیشنهادات  همت نموده و فصلی نو در بحث شهر و برنامه ریزی شهری،  مشکلات ، مسائل ،ظرفیت ها و فرصت ها گشوده شود .