ایلام بیدار07:22 - 1395/07/13
گزارش؛

آداب و رسوم مردم مهران در ماه محرم+تصاوير

عزاداری محرم در مهران سابقه‌ای طولانی دارد و همه ساله بر شکوه و جلال آن افزوده شده مردم نيز با شور و عشق خاص به ابا عبدالله الحسین (ع) ارادت و تجدید میثاق خود را هر سال در قالب عزاداری مستحکم‌تر می کنند.

به گزارشايلام بيدار به نقل ازاوای مهران، چند روز قبل از آغاز ماه محرم مساجد و هئیت های عزاداری  برای مراسم ماه محرم آماده شده و چادرها و خیمه‌ها برای اجرای روضه‌خوانی و تعزیه برپا می‌شود.

شهرستان مهران از نظر فرهنگ و آداب و سنن در ماه محرم دارای جایگاه خاصی است به گونه اي كه مردم اين شهربا نصب پرچم ها ی امام حسین (ع)وپارچه های مشکی ونصب پارچه نوشته هایی از سخنان امام حسین (ع) در سطح شهر ومساجدو ادارات و نهادا و منازل  و مغازه ها , به استقبال ماه محرم می روند .

کلیه تکایا مساجد و حسینیه ها از چند روز پیش از ماه محرم سیاه پوش می‌شوند و از روز اول ماه محرم مراسم عزاداری آغاز می‌شود مردم در دسته و هیات‌های زنجیر زنی و سینه زنی به مساجد و تکایا می‌روند و کسانی که نذر دارند نذورات خود را بین مردم پخش می‌کنند.

در شهرستان مهران عاشقان و شیفتگان اباعبدالله الحسین(ع) تا پاسی از شب بصورت دستنه جمعی در مساجد ، تکایا ، و حسینیه ها ، مجالس و مراسمات سینه زنی و نوحه خوانی به گویش های محلی (کردی) و فارسی در سوگ مولای خود حضرت سید الشهدا بپا می دارند.

اکثر مردم این شهرستان برگرفته از پیر و جوان ، زن و مرد ، کوچک و بزرگ  با پوشیدن جامه سیاه و شرکت خودجوش در محافل عزاداری ، عشق و ارادت قلبی خود را به حسین بن علی (ع) و دیگر شهدای مظلوم کربلا نشان می دهند.

یکی از سنت های مردم شهرستان مهران طی نمودن مسافت شهر مهران تا حرم مطهر امامزاده سیدحسن(ع) با پای پیاده و بعضا با پای برهنه همراه با عزاداری در روز عاشورا است. به این صورت که مردم صبح زود با پای پیاده به طرف امزاده سید حسن (ع) می آیند و در آنجا همه هیئت ها به هم وصل می شوند و با نوحه خوانی و سینه زنی نوعی همایش عاشواری را خلق می کنند و در پایان نماز جماعت عصر عاشورا در کنار حرم مطهر خوانده می شود.

سنتی دیگر که می توان به آن اشاره کرد پختن حلیم نذری است .برخی از خانواده ها یک روز قبل از پخت حلیم به همسایگان و اقوام و نزدیکان خود خبر می دهد که فلان شب در منزل حلیم می پزم که همه آشنایان می آیند و در دور حلیم جمع می شوند و تا خود صبح برای امام حسین و دیگر یاران باوفایش اشک ماتم می ریزند و با به هم زدن حلیم حاجت خود را می گیرند و فردای آن روز بس از آماده شدن حلیم را در بین همسایگان و آشنایان تقسیم می کنند.

از دیگر سنت های مردم این شهر چایینه زنان در سوگواری و مراسمات عزاداری است که در این سنت زنان با سر دادن ذکر های مانند (حسین رسید به کربلا واویلا ، واویلا و یا ذکر نام مبارک امام حسن(ع) و امام حسین(ع) ) و ... مراسم عزاداری امام حسین(ع) را به پا می دارند از جمله این چایینه‌ها می‌توان به چایینه حضرت قاسم (ع) در روز هفتم، چایینه حضرت عباس (ع ) در روز هشتم، چایینه امام حسین (ع ) در روز دهم و چایینه روز اربعین حسینی اشاره داشت. و این سنت همچنان در بین بعضی از طوایف شهرستان مهران اجرا می شود.

 

دسته روی در روز تاسوعا ، اجرای مراسم تعذیه خوانی در روز عاشورا ، پخش غدای نذری در بین زوار عتبات عالیات و مردم در روزهای تاسوعا و عاشور و روز های غیر از آن و همجنین خودداری از برگزاری آئین های جشن و شادی در ماه محرم و صفر از جمله آدابی است که در بین مردم مهران رایج است و می توان به آنها اشاره کرد.

 

 

انتهای پیام/س