به گزارشايلام بيدار به نقل از ایلام رصد، "مریم مؤمنی"، معاون فناوری مرکز رشد گیاهان دارویی و محصولات کشاورزی جهاد دانشگاهی واحد استان ایلام، درگفتگو با خبرنگار ایلام رصد، در خصوص فعالیت های این مرکز اظهارداشت: مرکز رشد گیاهان دارویی و محصولات کشاورزی جهاد دانشگاهی واحد ایلام با دریافت مجوز از وزارت علوم،تحقیقات و فناوری در مهرماه سال 1391 به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.
اولین مرکز رشد تخصصی گیاهان دارویی در استان با 12 واحد فناورفعالیت دارد
وی گفت: این مرکزبه عنوان اولین مرکز رشد تخصصی گیاهان دارویی در استان ازطرحهای با زمینه فعالیتهای کشاورزی و گیاهان دارویی حمایت و به عنوان واحد های مستقر در مرکز به آنان ارائه خدمات خواهد کرد.
وی به گياهان كشت شده در اين استان اشاره كردو گفت: 7 گياه نعناع فلفلی، ملیس، مرزنجوش، گول راعی، آویشن باغی، زوفا و به لیمو در اين استان ايلام كاشت مي شود ، و اهلی سازی و ساخت دارو از گیاهان بومی استان از اهداف بلند مدت مرکز رشدگیاهان دارویی جهاد دانشگاهی است.
معاون فناوری مرکز رشد گیاهان دارویی و محصولات کشاورزی جهاد دانشگاهي در خصوص كاشت گياهان دارويي خاطرنشان کرد: به دليل تنوع آب و هوايي در استان ايلام، ما در مناطق مختلف استان شاهد كشت گياهاني هستيم كه با شرايط اقليمي آن محيط سازگار است و از هزار گونه گیاهی شناخته شده در استان بیش از 300 گونه آن خاصیت دارویی دارد.
وی ادامه داد: این مرکز با انجام تحقیقات، توسعه کشت، مشاوره بازاریابی در زمینه گیاهان دارویی، از زمان كاشت تا برداشت محصول با ارائه مشاوره به كشاورزان، و نظارت بر زمينهاي زيركشت گياهان دارويي در کنار آنان خواهد بود.
معاون فناوری مرکز رشد گیاهان دارویی و محصولات کشاورزی جهاد دانشگاهی واحد استان ایلام افزود: از زمان شروع به کار مرکز، تاکنون 12 هسته فناور جذب شده اند که شش مورد آنها خروج توافقی داشته و در حال حاضر تعداد شش مورد آنها با مرکز رشد همکاری دارند.
تولید نانو ذره ضد سرطان از گیاهان بومی استان در مرکز رشد جهاد دانشگاهی ایلام
مؤمنی با اشاره به شرکت قند سبز مستقر در مرکزکه با ثبت شرکت ،موفق به تجاریسازی محصول شده است، گفت: شرکت قند سبز تنها تولیدکنندهی برگ استویا(ماده اولیه محصولات خوراکی بیماران دیابتی همچون کمپوت، بستنی، کیک) است و به دلیل اینکه هیچ شرکتی در ایران تجهیزات فرآوری ندارد این برگ به کشورهای مالزی، هند و چین صادر شده و به صورت پودر خالص ربودیوزاید که بسیار نیز گرانقیمت هست به کشور مجدد صادر میشود.
معاون مرکز رشد گیاهان دارویی ایلام، یادآور شد: واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد گیاهان دارویی و محصولات کشاورزی جهاددانشگاهی واحد استان ایلام در حال تولید نانو ذره ضد سرطان از گیاهان بومی استان هستند.
وی اضافه کرد: ساخت نانو ذرات نقره از عصاره گیاه گل میمونی سازویی با نام علمی Scrophularia striata و اثر آن بر ردههای مختلف سلولهای سرطانی و سنتز نانو پلیمر از گیاه کهورک با نام علمی prosopis farecta و اثر آن بر روی ردههای سلول سرطان سینه در آزمایشگاه زیست فناوری و گیاهان دارویی مشترک علوم پزشکی و جهاددانشگاهی استان ایلام انجام شده است.
مؤمنی تصریح کرد: تاثیر مثبت این نانو ذرات بر روی سلولهای سرطانی تهیه شده از انستیتوپاستور ایران اثبات شده است.
نبود صنايع تبديلي در استان مشکل اصلی بازار گیاهان دارویی است
وی با اشاره به مشكلات موجود در زمينه توليدات گياهان دارويي در استان، گفت: نبود صنايع تبديلي در استان و نو بودن بازارگیاهان دارویی يكي از اساسي ترين مشكلاتي است که مرکز گیاهان دارویی با آن روبه رو است.
معاون فناوری مرکز رشد گیاهان دارویی استان ایلام با بیان اینکه اقدام در جهت فرآوری گیاهان دارویی، اسانس و عرقیجات از برنامه های اساسی جهاد دانشگاهی است، گفت: جذب فارغ التحصیلان گیاهان دارویی و رشته های مرتبط با این حوزه در جهاد دانشگاهی اقدامی در راستای اشتغالزایی و رقع بیکاری در استان است.
این مسئول اضافه کرد: هدف ایجاد جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد انقلابی زیر نظر مقام معظم رهبری، انجام فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی است و چون این حوزه همواره هزینه بردار است لذا جهاد با ورود به حوزه اموزش اقدام به تربیت نیروهای متخصص نموده تا فعالیت های مربوط به گیاهان دارویی را ازطریق نیروهای بومی پیگیری کند.
مؤمنی گفت: استان ایلام با داشتن منابع طبیعی فراوان به عنوان کانون کشت گیاهان دارویی در کشور شناخته شده است و با توجه به ارزش اقتصادي اين محصولات توجه به كشت و توليد گياهان دارويي مي تواند تاثير مهمي در توسعه استان داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: مرز بین المللی مهران و همسایگی با کشور عراق فرصت مناسبی است که مي توان به صادرات گياهان دارويي توليد شده در استان امیدوار بود كه اين موضوع به پيشرفت اقتصادي استان نيز كمك خواهد كرد.
انتهای پیام/ن