به گزارشايلام بيدار به نقل ازایلام رصد، رئیس جمهور و دولتمردان تدبیر و امید همواره حل مشکلات کشور را با نگاه به بیرون و متکی به دیپلماسی مذاکره امکان پذیر دانستند و در پاسخ به این پرسش که آیا دولت میتواند این ضمانت را به مردم بدهد که پس از تصویب برجام شرایط اقتصادی کشور مطلوب خواهد شد و بخشی از مشکلات برطرف میشود، هیچ تردیدی نداشتند که این امر محقق خواهد شد.
برنامه جامع اقدام مشترک بالاخره پس از کش و قوس های فراوان به تصویب رسید و بنا برتوافقات اولیه چندماه گذشته و براساس پروپاگاندای ناشی از این توافق، مردمان این سرزمین انتظار داشتند تغییرات افزایشی محسوسی درحداقل وضعیت معیشتی خود شاهد باشند، اما از وضع سفره مردم گرفته تا اقتصاد کلان دولتی نه تنها بهتر نشد بلکه در بسیاری از موارد داد مردم را در آورده است.
به این ترتیب و باتوجه به وعده های مکرر شخص رئیس جمهور و دولتمردان مبنی بر حل مشکلات کشور بعد از توافق هسته ای، خبرنگار ایلام رصد، به سراغ جامعه دانشگاهی رفته است تا دیدگاه انها را در خصوص «انتظارات مردم از دولت بعد از تصویب برجام»جویا شود.
دولت به بلاتکلیفی مردم بعد از تحریم ها پاسخ دهد
"احمد همتی" مدرس و فعال دانشگاهیدر پاسخ به این سؤال که انتظارات مردم در این دوره و بعد از تصویب برجام چه خواهد بود، گفت: در بین عموم مردم دو نوع انتظار از دولت برای دوره پسابرجام وجود دارد: اولی دیدگاهی اغراق گرایانه و بسیار دور از ذهن است که ناشی از وعده های دولت و شامل مواردی همچون بهبودی وضعیت محیط زیست، آب آشامیدنی، حل مشکل ازدواج جوانان، حل صد روزه مشکلات و... است و دومی نیز انتظاراتی است که فارغ از وعده های دولت و بطور واقع بینانه بوجود آمده و آن عبارتست از از بین رفتن رکود موجود در بازار و به تبع آن ترس از خرید و فروش در سطح کلان که تا امروزه به واسطه بلاتکلیفی ایجاد شده ناشی از نامعلومی وضعیت تحریمهاوجود داشته است.
ثبات قیمت طلا و ارز ولو در قیمت 2700 تومان پیش بینی شده برای دلار در ردیف بودجه سال جاری از دیگراین انتظارات است.
همتی اضافه کرد: به نظر می رسد دولت با اغراق نسبت به توافق در این دو ساله، انتظاراتی را در مردم ایجاد کرده است که بلاشک نیل به آنها در زمان کوتاه امکان پذیر نیست و صرفاً جنبه تبلیغاتی داشته است و در نتیجه نخواهد توانست رضایت مردم را بدست بیاورد، چون تا کنون با ابزار شعار و با دو وسیله تخریب خدمات دولت گذشته و ترسیم مدینه فاضله ای از دوران پس از توافق ایجاد کرده بود که اکنون با برطرف شدن مشکلات، به تدریج حرف از عدم توانایی تحقق شعارها در بین دولتمردان زده می شود.
در دوران پساتحریم دولت فناوری را بومی کند
محمد جعفر نظری پژوهشگرمدیریت و فناوری درپاسخ به این سؤال، اظهار داشت: بعد از برجام انتظار اصلی ما از دولت این است که به جای وارد کردن همه چیز به دنبال مالکیت و بومی سازی فناوری ها باشند.
اگر فضایی برای تعاملات با کشورهای صاحب صنعت پیش می آید با دیدگاه دراز مدت انجام شود یعنی بجای خرید نیازهای کوتاه مدت به صورت کالا و خدمات آماده، الزام جدی به تعاملات فناورانه و آموختن فناوری ها به وسیله جوانان توانا و فنی کشور شود و در این باره تنها به سخن و الزام لفظی بسنده نشود. زیرا بازار ایران به اندازه کافی برای کشورها جذابیت دارد تا بتوان این الزامات را اعمال نمود.
همچنین انتظار می رود که به جای وارد کردن کالاهای استاندارد خارجی به فکر استانداردسازی کالای داخلی باشد تا مردم به مرور از مزایای تولید ملی باکیفیت همراه با اشتغال و شکوفایی تدریجی صنایع برخوردار شوند. در این رابطه عزم جدی به اصلاح و اجرای استانداردها در کشور باید وجود داشته باشد. اصلاح ساختارها در نهادهای مهم ذیربط نیز در این باره بسیار مهم است که انجام آن نیازمند عزم جدی دولتمردان به ویژه در وزارت های مهم ذیربط همچون وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو؛ وزارت رفاه، کار و امور اجتماعی؛ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ وزارت کشاورزی و همچنین نهادهای مهم برنامه ریزی و سیاست گذاری همچون سازمان مدیریت و برنامه ریزی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است.
در این باره همراهی بدنة قانونگذاری در مجلس شورای اسلامی و نهادهای مرتبط جهت تأمین نیازهای قانونگذاری در زمینه صنعت و فناوری و اشتغال با استفاده از نیروهای متعهد و دانشمند ضروری خواهد بود. از جملة این نیازمندیها حمایت از مالکیت مادی و معنوی ایده ها و نوآوری های نوآوران در کشور است.
باید جلوی ریخت و پاش های دولتی گرفته شود
الهام فرجی دانشجوی ارشد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار ایلام رصد، در خصوص انتظارات مردمی در پسا تحریم از دولت، گفت: امروز مهم ترین مسئله پول های بلوکه شده کشور است که باید مشخص شود کجا هزینه شده است زیرا بنا به وعده های ریاست جمهور به مردم قرار بر آن شد که این پول ها در راستای بهیود اقتصاد و به تبع معیشت مردم استفاده شود.
دولت باید با ریخت و پاش هایی که به بهانه های مختلف در کشور انجام می شود، مقابله و برخورد داشته باشد.
وی مبارزه با اسراف و از میان برداشتن مصرف گرایی و جایگزین شدن آنها با تولید و رونق اقتصادی را خواستار شد.
این دانشجوی ایلامی، خواستار از میان برداشتن انحصار طلبی در اکثر زمینه های کشور بخصوص در زمینه اقتصادی شد و گفت: دولت اگر به این امر توجه نداشته باشد، تورم و گرانی نه تنها کاهش نخواهد یافت، بلکه با لغو تحریم ها شاهد افزایش آن خواهیم بود، اگر انحصار طلبی و واسطه گری از میان برداشته نشود، با لغو تحریم ها نیز شاهد کاهش قیمت ها و تورم خواهیم بود.
نباید ب بهانه بهبود اقتصادی به امریکا خوش بین شویم
سعادتی کارشناس ارشد علوم سیاسی، در خصوص تصویب برجام به ارسال نامه رهبری به رئیس جمهوراشاره کرد و گفت: پس از گذشت 37 سال از پیروزی انقلاب ایران با عملکردی که آمریکا در مقابله با ما داشته است ملت ایران همیشه خصومت و دشمنی و بی اعتمادی نسبت به آمریکا را جزء اصول رویارویی با آنها میداند.
رهبری در نامه اخیر خود به رئیس جمهوری در خصوص برجام و انتظارات بعد از آن عنوان کردند که رئیس جمهور آمریکا از یک سو نامه مینویسد و از سوی دیگر به تهدید میپردازد.
از این رو با توجه به این بیانات باید یک تیم کارشناسی قدرتمند بر اجرای مفاد برجام نظارت داشته باشد زیرا ابهامات، راههای نفوذ و خطوط قرمز رعایت نشدهای در مفاد این توافقنامه وجود دارد که در زمان اجرا باید مورد توجه قرار بگیرد.
لغو کلی تحریم ها از تاکیدات رهبری در این نامه است و توجه و اهمیت دادن به این مسئله باید مورد توجه دولت قرار بگیرد و کوتاهی در این زمینه اصلا قابل توجیه نیست زیرا مردم نیز به تبعیت از رهبری معتقد هستند که ایران نباید بازار مصرف کالاهای آمریکا شود باید بستر سوءاستفاده دشمن از برجام برچیده شود، و نباید عمل به مفاد این توافقنامه به گونهای باشد که ایران در ابتدا اقدامات خود را عملی کند اما نوبت به آنها رسید بهانه درآورند.
لذا نباید به بهانه بهبود اقتصاد مردم، عزت و اقتدار خود را دست خوش ساده اندیشی و خوش بینی بیش از حد به آمریکا قرار دهیم.
انتهای پیام/س