مهدی کاکاخانی:: با ورود افراد به زندگي آنلاين و عضويت در شبكه ها و گروه هاي مجازي، روز به روز شاهد رفتارهاي اجتماعي جديد در سطح جامعه مي باشيم. در كنار كاركردهاي مثبت اين ابزارها و ايجاد ظرفيت هاي نوين در علم ارتباطات، به دلايل متعدد وقوع اتفاقات ناگوار و وارد شدن خسارت هاي مادي و معنوي به كاربران اين شبكه ها دور از انتظار نمي باشد.
متاسفانه در بيشتر مواقع شخصیت های دیجیتالی افراد در شبکه های اجتماعی، به طرز چشم گیری با شخصیت و هویت واقعی آن ها متفاوت است. افراد در فضای مجازی، به دلیل نبود راهنماهای چهره ای، می توانند بازنمایی های متفاوتی از خود ارائه دهند. بعضا در مواجه واقعي با اين چهره هاي ديجيتالي و هم نشيني با آنها، به دليل تضاد فراوان در رفتارها ممكن است دچار سرگيجه شويد.
آنچه كه در اين بين مي تواند نگران كننده باشد، شخصيت هاي كارتوني و بعضا غير واقعي برخي كاربران اين شبكه ها در قالب اسم ها و القاب اغوا كننده مانند، دكتر، استاد، مهندس، مدير، .... است كه به دليل ناپيدا بودن چهره واقعي شان و ناآشنايي براي تمامي اعضاء، اظهار نظرها و ديدگاههاي آنها ممكن است تصاويري رنگ و لعاب دار و متفاوت را در اذهان ديگران برجاي گذاشته و باعث آدرس دهي مسيرهاي نادرست و گمراه كردن افكار ساير كاربران شوند.
در بيشتر مواقع اين شخصيت هاي كارتوني با كپي آثار بزرگان مخصوصا ادبا و شاعران برجسته و انتشار در محيط گروه ها، چهره اي روشنفكر و توسعه يافته را به نمايش گذاشته و به راحتي اعتماد ساير اعضا را به خود جلب مي نمايند.
در جغرافياي استان ايلام كه هنوز رگه هاي زندگي ايلياتي نمايان است، ظهور و بروز اين شبكه ها و عضويت افراد با نگرش و ديدگاه هاي مختلف، در طيف هاي نامتجانس از نظر سن، سطح تحصيلات و قشر بندي اجتماعي، مي تواند زمينه ساز بروز مشكلاتي باشد.
در روش هاي استفاده از وسايل ارتباطي نوين، شما می توانید دیوارها را بشکنید، به حوزه خصوصی دیگران وارد شوید و حرف هایی را که حاضر نیستند، در ارتباط چهره به چهره به شما بگویند، بشنوید و ...، اين چنين رفتارهايي در جامعه اي با ساختارهاي سنتي كه حرمت ريش سفيدان و بزرگ ترها اجل است مي تواند آسيب زا باشد.
در سال جاري كه يك رويداد سياسي مهم ديگري به نام انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي در پيش است، از هم اكنون گروه هاي مرجع دست به كار شده و با يارگيري و تشكيل شبكه هاي متعدد در فضاي مجازي، در صدد بهره گيري از اين امكانات براي پيشبرد اهداف مورد نظر خود مي باشند.
اين كه بتوان از ابزارهاي نوين در جهت بالا بردن مشاركت سياسي مردم بهره گيري نمود نه تنها پديده ي نا شايست و نابجا نمي باشد، بلكه انتخاب روشي درست و منطقي براي استفاده از اين نوع امكانات خواهد بود. حال سوال اينجاست آيا روش درست استفاده كردن و شيوه مديريت مناسب اين شبكه ها در جامعه كاملا سنتي استان ايلام پيش بيني شده است؟
واقعيت اين است كه هنوز بستر گفتمان در اين گروه ها متناسب با فضاي اجتماعي جامعه كنوني ما رشد نكرده است. چه بسا بيان ديدگاهها و اظهار نظرهاي متفاوت پيرامون مسائل مورد بحث در اين گروه ها منجر به دلگيري بين اشخاص و حتي كدورت هاي قومي قبيله اي شده و وقوع برخوردهاي فيزيكي و تبادل خشونت دور از انتظار نخواهد بود.
مي توان شبکه های اجتماعی را به دو لبه چاقو تشبیه کرد؛ یکی تیز و برنده و دیگری نرم و لطیف، از آنجايي كه با فن آوری نباید از طریق حذف آن مبارزه کرد که مصداق تمثیل آب در هاون کوبیدن است، بلكه انتظار مي رود حالا كه اين ابزارها در جامعه ما نفوذ كرده و روز به روز به تعداد كاربران و شكل گيري گروه هاي متعدد با كاركردهاي متفاوت افزوده مي شود، دگر بار مسووليت متوجه افراد شاخص، سرشناس، با نفوذ عضو اين گروه ها بوده، و اين افراد همانند فضاي واقعي جامعه بايستي نقش هدايتگر و راهنما را ايفا نمايند.
آنان بايستي در مواقع لازم با ارائه تذكر و ارشاد، زمينه هرگونه تنش، ناراحتي و... را از بين ببرند. در غير اين صورت رها سازي فضاي اين گروه ها و بي نظمي در انتشار هرنوع اظهار نظري پيرامون شخصيت هاي استاني، ملي و هتك حرمت بزرگان و ...، مي تواند به مراتب آثار و تبعات زيانباري را متوجه جامعه نمايد كه جبران آن هزينه هاي بسي سنگين در بر خواهد داشت.
انتهای پیام/س