به گزارشایلام بیداربه نقل از مشرق، در دانش نامه ویکی پدیا آمده است: حسن شفیعزاده (متولد 1336 در تبریز- شهادت 1366 در ماووت) فرمانده توپخانه قرارگاه خاتم بود. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، از پایهگذاران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی محسوب میشد و در جریان مبارزه با حزب خلق مسلمان، مسئولیت سپاه تبریز را برعهده گرفت.
حسن شفیعزاده در جریان جنگ ایران و عراق، با شماری از خمپارهاندازان تحت فرماندهی مهدی باکری، عازم جبهههای جنگ شد. وی بعدها توانست قبضههای به غنیمت گرفتهشده از عراقیها را در توپخانههای لشکری و گردانهای توپخانه سامان بخشد
.
در خلال جنگ هشتساله، شفیعزاده در سمت فرمانده توپخانه سپاه در عملیاتهای بیتالمقدس، رمضان، مسلم بن عقیل، والفجر مقدماتی، والفجر یک، والفجر ۲، والفجر ۴، خیبر، بدر، والفجر ۸، کربلای ۴، کربلای ۵، کربلای ۸شرکت داشت.
وی سرانجام در ۸ اردیبهشت سال ۱۳۶۶ خورشیدی در منطقه ماووت و در جریان عملیات کربلای ۱۰ با اصابت ترکش گلوله عراقیها به خودروی وی، کشته شد.
شفیعزاده در کنار حسن تهرانی مقدم از جمله فرماندهانی بودند که در بنیانگذاری یگان موشکی سپاه نقش اصلی را ایفا کردند.
این توضیحات درباره مردی است که امروز 8 اردیبهشت بیست و هشتمین سالگرد شهادتش را گرامی می داریم.
شفیعزاده به معنای واقعی کلمه « حسن» بود
سرلشگر حاج قاسم سلیمانی چندی پیش در آیین گرامیداشت یاد و خاطره شهید مهدی باکری و سرداران شهید لشگر 31 عاشورا، گفت: هر یک از شهدا همچون باکریها، همت، حسن باقری، شفیعزاده، یاغچیان و تجلایی را برای یک ملت کافی دانست و آنان را قلههایی نامید که در دامنه آنها سرسبزیها حاصل شده و تحولات بزرگی را در جامعه به وجود آورده است.
سرلشکر سلیمانی افزود: فرماندهان و بنیانگذاران بسیاری در تاریخ دفاع مقدس از جمله حسن شفیعزاده که بنیانگذار توپخانه سپاه بود، باکریها، همت، متوسلیان، تجلایی و امثال این بزرگان توسط حسن باقری کشف شدند و چنان تاثیری در جنگ داشتند که ماندگارترین دلاورمردیها را در دنیا به نمایش گذاشتند.
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: حسن شفیعزاده دیگر دلاورمرد آذربایجانی و از فرماندهان لشکر عاشورا بود که با بنیان گذاشتن توپخانه سپاه با آن تشکیلات و تاثیرگذاری بینظیر در دفاع مقدس، انسانی فهیم، برجسته و به معنای واقعی کلمه حسن» بود.
همرزم حسن طهرانی مقدم
«حسن شفیع زاده»، فرزند خاکِ پاکِ آذربایجان، 28 سال قبل در منظقه ماووت عراق، شربت شهادت نوشید. او و «حسن طهرانی مقدم» توپخانه سپاه پاسداران را با آتشبارهای به غنیمت گرفته شده از ارتش بعثی، تشکیل دادند و با همین توپخانه غنیمتی، حماسه های غیرقابل باوری را در عملیات هایی مانند والفجر8 آفریدند. پس از شهادت شفیع زاده همرزمان او، تحت لوی حسن طهرانی مقدم در دهه های بعد، دستان آتشبار سپاه را، تا هزاران کیلومتر، بلندتر کردند و اقتداری تاریخی برای ایران اسلامی خلق نمودند.
«ابابیلِ» انقلاب اسلامی
در فرهنگ اسلامی «ابابیل» نمادی است از حاملان آتشِ خشم الهی، بر سر آنان که داعیه جنگ با خدا را دارند. «ابابیل» پرنده گان گوچکی مانند «پرستو» بودند که سنگ های کوچکی را بر سر سپاهیان فیل سوار «ابرهه» ریختند. سنگ هایی که در قرآن، از آنان با عنوان «سجیل» نام برده شده است.
«حسن شفیع زاده» و «حسن طهرانی مقدم» را می توان «ابابیلِ» انقلاب اسلامی لقب داد. جوانانی که در برابر هیمنه شیاطین، کوچک تر از «پرستو» دیده می شدند اما همتِ آسمانی شان، سپاهیان کفر و شرک را در هم کوبید. سرداران آتش بار توپخانه و موشکی ایران، که هر دو، در حساس ترین مقاطعِ تاریخ این سرزمین، «سجیلِ» خشمِ فرزندان حضرت «حیدر» را بر فرق نواده گان «ابن ملجم» و «ابوسفیان» فرو باریدند و آنان را از فیلِ «استکبار» به زیر کشیدند.
تصویری که مشاهده می کنید، موسسان صنایع توپخانه و موشکی ایران را در یک نما به ثبت رسانده است. شهید «حسن شفیع زاده» (سمت راست) فرمانده ی توپخانه ی «سپاه پاسداران»، به سال 1366 در «ماووت» بال در بال ملائک گشود و شهید «حسن طهرانی مقدم» به سال 1390 در «پادگان ملارد»
توپخانه سپاه چگونه شکل گرفت؟
سردار شهیدحسن شفیعزاده فرمانده دلاوری که اوج آتش توپخانه را در والفجر۸، کربلای ۵ و کربلای۸ نشان داد. نام و شهرت او را در جنگ همه با توپخانه میشناسند.
چون او توانست قسمت اعظم یگانهای دشمن را، قبل از رسیدن به خط مقدم و درگیری با رزمندگان در عملیاتهای مختلف منهدم کند. او که از دوستان صمیمی و یاران فداکار شهید سردار حسن طهرانی مقدم بود، همیشه و در اکثر عملیاتها در کنار این یار روزهای رزم خوش درخشید.
16 مهر 1359، در هفدهمین روز آغاز تهاجم سراسری رژیم عراق به کشورمان، اولین موشک کوتاه برد فراگ 7 ارتش عراق به شهر دزفول اصابت کرد که هفتاد نفر شهید و بیش از سیصد نفر زخمی بر روی دست مردم بیدفاع این شهر گذاشت. اما ماجرا به اینجا ختم نشد. رژیم متجاوز عراق در ادامه جنایتهایش تا آبان ماه 1361، با بیش از 65 فروند موشک دیگر، زخمی و رنجور شهر مقاوم دزفول را مورد هدف قرار داد. در این حملات ناجوانمردانه علاوه بر تلفات انسانی، شمار زیادی از خانه و کاشانه مردم بیدفاع و مظلوم بر سرشان ویران شد. روند موشک باران شهر دزفول و بمباران دیگر شهرهای ایران از سوی دشمن متجاوز تا اواخر سال 1362 تداوم یافت و مقارن با عملیات بزرگ و غرور انگیز رزمندگان اسلام با نام خبیر در جزایر مجنون، به اوج خود رسید.
در این مقطع، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، برای نخستین بار با موافقت حضرت امام خمینی(ره) در 26 بهمن ماه 1362 با آتشبارهای توپخانه دست به مقابله به مثل محدودی زده و مراکز اقتصادی و نظامی شهرهای بصره، خانقین و مندلی عراق را مورد هدف قرار دادند با این تفاوت که قبل از اجرای آتش، اخطارهای لازم به ذکر این شهرها، برای خروج از هدفهای مورد نظر داده شد.
رئیس ستاد تیپ کربلا در طریق القدس و معاون تیپ المهدی(عج) در فتحالمبین
سردار حسن شفیعزاده با شروع جنگ تحمیلی و محاصره آبادان، با یک دسته خمپارهانداز که تحت مسئولیت شهید باکری اداره میشد به جبهههای جنوب شتافت. او به همراه تعدادی دیگر از رزمندگان برای حضور در جبهه آبادان با تحمل مشقات چندین روزه خود را به این شهر رساند و در ایستگاه هفت مستقر شد. بعدها با فرمان حضرت امام خمینی(ره) مبنی بر شکستن حصر آبادان، نقش تاریخی خود را در شکستن محاصره آبادان و دفع متجاوزان و اشغالگران بعثی ایفا کرد. شهید شفیع زاده پس از عملیات طریق القدس به عنوان رئیس ستاد تیپ کربلا انجام وظیفه کرد و در شکل گیری، انسجام و فرماندهی آن نقش اساسی داشت.
راه اندازی فرماندهی توپخانه سپاه
پس از عملیات فتح المبین، با تجربیاتی که کسب کرده بود، متوجه شد که با گسترش سازمان رزمی مردمی، برای انجام عملیات بزرگ، نیاز به تشکیلات پشتیبانی آتشی به نام توپخانه میباشد. با همفکری تنی چند از فرماندهان، ضمن پیریزی و سازماندهی اولین آتشبارهای توپخانه، مسئولیت هماهنگی پشتیبانی آتش در قرارگاه فتح در عملیات بیتالمقدس را به عهده گرفت و به خوبی از عهده آن برآمد. او با برخورداری از ابتکار، خلاقیت و آینده نگری، همیشه طرحهای دراز مدت ارائه میداد، ضمن آنکه بر مسأله آموزش نیروها نیز تأکید فراوان داشت.
بعدها با تلاش بی وقفه و شبانه روزی خود، قبضههای غنیمتی را در قالب توپخانههای لشکری و گردانهای مستقل توپخانه، به سرعت سازماندهی کرد و در عملیات رمضان، اکثریت قریب به اتفاق توپها را علیه دشمن بعثی بکار برد.
تیرماه 1363 محسن رفیق دوست- وزیر وقت سپاه- از سوی دو کشور سوریه و لیبی به طور رسمی دعوت شد. ثمره حضور وزیر سپاه در سوریه و لیبی و به دنبال آن سفر رئیس جمهور وقت- حضرت آیت الله خامنهای- به آن کشورها، دستیابی ایران به این سلاح موثر و راهبردی – موشک میانبرد- بود. در پی این دیدارها و مذاکرات، حافظ اسد- رئیس جمهور سوریه – آموزش بکارگیری موشک به تعدادی از نیروهای ایرانی را متعهد شد و رئیس جمهور لیبی، برای تحویل تعداد محدودی موشک اسکادبی همراه با تجهیزاتش به جمهوری اسلامی ایران قول همکاری داد.
تشکیل یگان موشکی در دل توپخانه سپاه پاسداران
پس مذاکرات و بیهیچ تعللی، تشکیل یگان موشکی در دل توپخانه سپاه پاسداران کلید خورد. سیزده نفر از نیروهای با سابقه توپخانه به همراه چند نفر مترجم، برای گذراندن آموزش بکارگیری موشک رهسپار سوریه شدند. سوریها برای آموزش بکارگیری موشک، یک برنامه شش ماهه به نیروهای ایرانی ارائه میکنند. فرمانده توپخانه سپاه – حسن مقدم- در این ماموریت، مسئول نیروهای ایرانی بود. اولین نیرویی که در این ماموریت با او همراه شد و قول همکاری داد حسن شفیع زاده، بود. او هم به اهمیت تطبیق آتش در جنگ واقف بود و از نخستین روزهای حضورش در جبهه آبادان، خمپارهاندازهای غنیمتی را علیه مواضع دشمن به کار میگرفت. فرمانده جدید آتشهای پشتیبانی سپاه خیلی زود شیفته صلابت و اقتدار حسن شفیع زاده شد. آن دو ایدههای بلندی در تنبیه متجاوزان بعثی داشتند.
مرکز آموزش توپخانه به همت حسن شفیع زاده و یعقوب زهدی راه اندازی شد
سیام فروردین ماه 1361، رحیم صفوی، در پایگاه گلف اهواز(محل قرارگاه مرکزی کربلا) طی حکمی حسن مقدم را به عنوان مسئول تطبیق آتشهای توپخانه و خمپارههای سپاه به فرماندهان قرارگاههای قدس، نصر، فجر و منطقه 8 معرفی کرد. وقتی حکم را خواند اولین کسی که برای همکاری نامش را به خاطر آورد، باز هم حسن شفیع زاده بود. محمد آقایی، مصطفی تقی جراح (شهید)، علیرضا ناهیدی (شهید ) و... هم به توپخانه سپاه پیوستند. مدتی بعد مرکز تعمیر و نگهداری توپخانه در گلف اهواز آغاز به کار کرد. مرکز آموزش توپخانه به همت حسن شفیع زاده و یعقوب زهدی در اصفهان راه اندازی شد.
توپخانه سپاه، روز به روز توسعه پیدا میکرد و خودش را در جنگ بیش از پیش نشان میداد. دیگر عملیاتی بدون پشتیبانی توپخانه انجام نمیگرفت. توپخانه از یگانهای موثر و مهم سپاه، در جنگ نقش آفرینی میکرد و حرفی برای گفتن داشت. شفیع زاده در طول عملیاتهای مختلف با به دست آوردن توپهای غنیمتی بیشتر، گروههای توپخانه را به استعداد چندین گردان شکل داد.
این گروهها بازوهایی قوی برای فرماندهی قوای رزمی بودند. در نبردهای خیبر، والفجر 8، کربلای 1، کربلای 4، کربلای 5که سپاه پاسداران به لحاظ عملیاتی مسئولیت مستقلی داشت، پشتیبانی آتش کل منطقه عملیات، با رهبری و هدایت ایشان انجام گرفت. اوج نقش آفرینی او در عملیات والفجر 8 بود. آتش پر حجم و متمرکزی که با برتری کامل، علیه دشمن اجرا نمود، به اعتراف فرماندهان اسیر عراقی، در طول جنگ کسی به خود ندیده بود؛ زیرا قسمت اعظم یگانهای دشمن، قبل از رسیدن به خط مقدم و درگیری با رزمندگان اسلام، منهدم میشد.
خودروی شهید شفیع زاده سرانجام 8 اردیبهشت ماه سال 1366در منطقه عملیاتی کربلای 10، در شمالغرب (منطقه عمومی ماووت) و در حالی که عازم خط مقدم جبهه بود، مورد اصابت ترکش گلوله توپ دشمن قرار گرفت و به دیدار معبودش شتافته و به شهادت رسید. شهید شفیع زاده ضمن شرکت در کلیه صحنههای عملیاتی، مسئولیت فرماندهی توپخانه و طرح ریزی و هدایت آتش پشتیبانی را در قرارگاههای مختلف به عهده داشت و آخرین مسئولیت او فرماندهی توپخانه نیروی زمینی سپاه و قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) بود.
انتهای پیام/ع