ایلام بیدار12:34 - 1394/01/24
یک فعال سیاسی در مصاحبه تفصیلی با ایلام بیدار:

دولت از نقد برآشفته نشود/ بیانات رهبری قدرت مانور تیم مذاکرکننده را بالا برد

علی اصغر شریفی راد گفت: تیم مذاکره کننده با روی باز از مشاوره ها استفاده کند.

گروه سیاسی ایلام بیدار::بدون شک یکی از موضوعات روز دنیا بحث مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای عضو 1+5 است. آنچه که در روزهای گذشته از آن به عنوان بیانیه مطبوعاتی نام برده می شود در چند ماه آتی وارد جزئیات بیشتری می شود. جزئیاتی که می تواند هم برای طرف مقابل و هم برای ایران تعیین کننده باشد.

در همین راستا با دکتر "علی اصغر شریفی راد"، رئیس دانشکده علوم قرآنی ایلام و رئیس سابق دفتر نظارت و بازرسی بر انتخابات استان ایلام به مصاحبه تفصیلی نشستیم. وی در این مصاحبه به محورهای این مذاکره اشاره دارد و می گوید خارج از بحث هسته ای هر گونه موضوع دیگری در مذاکرات برای نظام اعتباری ندارد.

وی ضمن حمایت از تیم مذاکره کننده، از وزارت خارجه به این علت که از نقد استقبال نمی کند، انتقاد کرد و می گوید دولت باید با روی باز از مشاوره ها استفاده کند.

شریفی راد بیانات رهبری در خصوص مذاکرات راعاملی برای افزایش قدرت چانه زنی تیم مذاکره کننده هسته ای ایران دانست.

گفتگوی کاملایلام بیداربا دکتر "علی اصغر شریفی راد"، رئیس دانشکده علوم قرآنی ایلام را با هم در زیر می خوانیم:

ایلام بیدار:: آقای دکتر در ابتدا ارزیابی تان از بیانیه لوزان را برایمان توضیح بفرمایید.

برای تبیین آن چیزی که در بیانیه سوئیس ارائه شده بیان چند نکته قابل ذکر است، اول اینکه نظام برای مذاکره با 1+5 به اجماع رسیده و اصل مذاکرات مورد تأیید همه ارکان نظام و رهبری است.

باید تأکید کرد که در مذاکرات لوزان ما نباید مسئله ای که محل چالش های ما با غرب باشد مطرح شود و به تعبیری از خطوطی است که برای تیم مذاکره کننده تبیین شده و خارج از آن برای نظام اعتباری ندارد.

*فکت شیت ایرانی اعتبار دارد تا امریکایی

این را هم باید اشاره کرد که افراد مورد مذاکره افراد مورد اعتمادی هستند و در حقیقت امین انقلاب هستند که این خود لوازمی دارد که اگر بعد از مذاکرات دو قرائت متفاوت ارائه می شود ما به قرائتی که مورد امین ما هستند اعتماد داریم نه طرف مقابل و به نوعی فکت شیت ایرانی برای ما از اعتبار برخوردار است.

ما در طول مذاکرات با تمام توان از حقوق ملت دفاع می کنیم و نکته ای که شائبه تکلیف داشته باشد نباید ابراز شود؛ این تیم چند نفر هستند که با تمام دانش به دنبال احقاق حقوق هسته ای ایران هستند ولی مسلم است که دانش آنها محدود است و از آنجا که فریب های دیپلماتیک در این مذاکرات از سوی غربی ها وجود دارد لذا تیم مذاکره کننده نیازمند مشاوره است؛ از انجا که خداوند در قرآن انسان ها را به مشورت کردن تشویق می نماید لذا تیم مذاکره کننده هم به طبع بزرگان و اولیا نیازمند مشاوره هستند.

عرصه دیپلماتیک عرصه فریب است و این مشاوره از جهات مختلف مطرح می شود به طوری که از سوی افراد خوش بین و منتقد مورد بررسی و ارائه راهکار صورت می گیرد.

*وزارت خارجه جلسات مشاوره ای برگزار کند

انتظاری که بود اینکه وزارت خارجه خود باید قبل از مذاکرات جلسات مشاوره ای می گذاشت، ما در نظام افراد پخته ای داریم که دیپلماسی را می شناسند و عملکرد آنها را در مذاکرات قبلی دیده اند که این خود می تواند به عنوان ابزاری برای تیم مذاکره کننده تبدیل شود.

*اولین نقطه ضعف اجمالی در مذاکرات در بعد داخلی بود/ دولت از نقد برآشفته نشود

اولین نقطه ضعف اجمالی در مذاکرات در بعد داخلی بود یعنی نه تنها دست نیاز را برای مشاوره رد کرد بلکه تیم مذاکره کننده، مشاوره ها را بعنوان تضعیف تلقی می کردند.

منتقدان دلسوزان نظام اند و خواهان موفقیت تیم مذاکره کننده هستند؛ ما گاهی می بینیم که رئیس جمهور از یک نقد برآشفته می شود؛ علاوه بر این دستگاه دیپلماسی از نقد استقبال نمی کرد. آنچه که مطرح شده یک موفقیت برای نظام بوده و دشمن از بسیاری از مواضع خود عقب نشسته است،چه در صحنه عملی و چه در صحنه مذاکرات نشان داد که با حفظ خطوط قرمز نظام می تواند دشمن را وادار به عقب نشینی کند؛ لذا آن چیزی که به دست آمده منجر به یک بیانیه شده که بیانیه مطبوعاتی نامیده می شود که به دنبال توافق است. این بیانیه حاکی از کلیات است و توافق نهایی جزئیات را تبیین می کند.

چیزی که باید به آن دقت داشت این است که در مذاکرات جزئیات کارساز هستند و ما در این مدت سه ماه سرنوشت ساز را پیش رو داریم و در این راستا دعا می کنیم که تیم مذاکره کننده موفق شود. انتظاری هم که از وجود دارد این است که دلسوزان مشاوره های خود را تقدیم و بر همین مبنا دولت هم با روی باز از مشاوره ها استفاده کند.در حقیقت موضع فعلی ما انتظار همراه با امیدواری است.

*ایلام بیدار:: به نظر شما بیانات رهبری چه تأثیری بر روند مذاکرات خواهد گذاشت؟

تأثیرگذاری خط دهی کلی مقام معظم رهبری و تبیین نقاط در مذاکرات و نیز منافع ملی را در طی دو سال گذشته به خوبی برای همگان مشهود است. نکته اول اینکه اولا این بیانات رهبر فرزانه انقلاب نقطه قوت تیم مذاکره کننده خواهد شد و بعنوان موضع نظام مطرح می شود که قدرت چانه زنی را از طرف می گیرد. در حقیقت این بیانات رهبری زمینه موفقیت را برای طرف ما فراهم می کند.

دوم پایداری و استواری است که در فرمایشات رهبری از ابتدا تا کنون بوده است. رهبر معظم انقلاب خطوط کلی را بعنوان منافع ملی و چهارچوب مطرح کردندو قدرت مانور را به تیم مذاکره کننده داده است.

دشمن با قدرت تبلیغاتی و رسانه ای در اذهان ملت ما تلقی می کند که این چهارچوب ها به هم خورده و نظام از مواضع خود عقب نشسته است؛ اما در حقیقت بیانات رهبری این قوت را به ملت می دهد که نظام بر چهارچوب ها ایستاده است و بایدگفت که مواضع رهبری در مذاکرات مثل مواضع امام راحل در دفاع مقدس است.

*پایداری و مقاومت در مسیر مذاکرات چه نتیجه ای را به دنبال خواهد داشت؟

این را باید بگوییم که آن چیزی که در دورنمای مذاکرات داشته باشیم این است که مذاکره را برای مذاکره نمی خواهیم بلکه برای دستیابی به اهداف مورد نظر خود می خواهیم و در این راستا لازم نیست که با دشمن بر سر موضوعات دیگر مذاکره کرد.

با توجه به عقب نشینی های مکرر دشمن در مذاکرات و با توجه به نیاز امریکا و بالاخص حزب دموکرات این مذاکرات ادامه دارد و اگر ما پایداری را ادامه دهیم به موفقیت های خوبی خواهیم رسید.

*به نظر شما چرا مقام معظم رهبری بر مسئله ارائه جزئیات مذاکره به مردم تأکید زیادی دارند؟

بیانیه قابل تفسیر است و این از نقاظ ضعف محسوب می شد که قرائت های مختلف را برمی تابد که قابل تفسیر و متفاوت است.

بعد از اینکه فکت شیت امریکایی منتشر شد ومخالفت های علنی که با مواضع وزیر خارجه ما داشت طبعا برای ملت این دل نگرانی به وجود امد که این حرف امریکا در کجای مذاکرات وجود دارد و این بود که وزیر خارجه در برنامه نگاه یک مواضع نظام را بیان و بعد از نصایح رهبر معظم انقلاب، آقای صالحی مسائل فنی در رابطه با این موضوع را عنوان کرد.

باید تأکید کرد علیرغم اینکه به تیم مذاکره کننده اعتماد داریم اما به فکت شیت امریکایی اعتماد و اعتقادی نداریم.

*تیم مذاکره کننده باید فکت شیت ایرانی را زودتر از فکت شیت امریکایی ارائه می داد

انتقادی که در این راستا وجود دارد این است که چرا تیم مذاکره کننده زودتر آن را ارائه نداده است و به همین علت رهبری بیان کردند که باید ملت را قانع کنید؛ چون محورها در دیپلماتیک سرمایه عمومی است که نباید آن را فراموش کرد و در این راستا فکت شیت ایرانی باید سریعا بعد از نشست لوزان منتشر می شد.

اعتماد به مردم و استفاده از نظرات مختلف در سطوح مختلف جامعه کارساز است و در حقیقت این افکار عمومی برای تیم مذاکره کننده یک سرمایه تلقی می شود، از انجا که بی اعتمادی اولین پارامتر مذاکره با غرب تلقی می شود لذا باید به این موضوع توجه ویزه داشت.

در تاریخ سیاسی ملت ایران این بی اعتمادی وجود دارد و در صورت توافق احتمالی اعتمادی به توافق وجود ندارد مگر اینکه در یک ساختار قانونی و ضمانت دار بین المللی مطرح شود.

در پایان باید گفت که در صورت اعمال صحیح سیاست های رهبری در مذاکرات می توان پیروزی را در مذاکرات رقم زد البته لازم است درکنار آن، ضمانت ها را فراموش نکنیم.

 

انتهای پیام/س