ایلام بیدار15:21 - 1394/01/20
دکترای علوم سیاسی در مصاحبه تفصیلی با ایلام بیدار::

اهمیت فناوری هسته ای از ملی شدن صنعت نفت بیشتر است/ امریکا به تعهداتش پایبند نیست

هیروشیما و ناکازاکی دو شاهد زنده نتیجه عملکرد مخرب ابعاد نظامی انرژی هسته ای هستند که اتفاقاً توسط همان کشوری مورد تهاجم اتمی قرار گرفته اند که رئیس جمهورشان بعدها برنامه اتم برای صلح را ارائه داد که خودشان هم به آن پایبند نیستند.

گروه سیاسی ایلام بیدار::20 فروردین سالروز فناوری هسته ای نامگذاری شده است. فراغ از اینکه کشورهای بزرگ دنیا در حال مذاکره با جمهوری اسلامی در این باره هستند، بنا داریم تا از جنبه دیگری به این صنعت بپردازیم و به تاریخچه و اهمیت صنعت هسته ای بپردازیم.

در همین راستا با خانم دکتر "سارا فلاحی"، دکترای علوم سیاسی و استاد دانشگاه آزاد ایلام به مصاحبه نشستیم. وی در این مصاحبه از اهمیت این صنعت مهم می گوید و معتقد است که اهمیت فناوری هسته ای از ملی شدن صنعت نفت مهم تر است.

در ادامه مصاحبه تفصیلیایلام بیداربا دکتر "سارا فلاحی"، دکترای علوم سیاسی و استاد دانشگاه آزاد ایلام را با هم می خوانیم.

ایلام بیدار:: تاریخچه ای از برنامه هسته ای ایران را بفرمایید؟

سابقه ایران در مسئله انرژی هسته ای به سال 1950بر می گردد.در این سال آیزنهاور در سازمان ملل برنامه خود را در زمینه "اتم برای صلح" ارائه داد.طبق این برنامه باید کشورهایی که بمب اتمی دارند می بایستی خلع سلاح شوند.مواد ذخیره هسته ای آن ها به یک بانک خصوصی تسلیم شود و به وسیله یک آژانس بین المللی تحت کنترل قرار گیرد.سایر کشورها از این بانک سوخت اتمی دریافت کنند و همچنین تکنیک هایی را فرا خواهند گرفت که بتوانند با سوخت اتمی نیروی برق تولید کنند.

در همین راستا در سال 1957آژانس انرژی اتمی تأسیس شد.ایران یکی از نخستین کشورهایی بود که قطعنامه را امضا کرد و از دولت آمریکا خواست که در برنامه انرژی هسته ای غیر نظامی  به ایران کمک کند.آمریکا با درخواست ایران موافقت کرد و قول داد تا ایران را در ساختن پایگاه انرژی اتمی کمک کند.در سال 1959 مرکز پژوهش های هسته ای تهران تأسیس شد.این مرکز به وسیله یک رآکتورهسته ای اهدایی از طرف آمریکا تکمیل شد.این رآکتور که 5  مگاوات برق تولید می کرد در سال 1967 به کار افتاد.بعد از این شاه از لیندون جانسون رئیس جمهور آمریکا خواست که ایران را کمک کند تا از مرحله پژوهش هسته ای به تولید برق هسته ای برسد و او نیز موافقت کرد.ایران هم در سال 1970در لندن عهدنامه استفاده غیر نظامی از نیروی هسته ای را امضانمود. در سال ۱974 سازمان انرژی اتمی ایران تاسیس شد.

در سال 1976 فورد رئیس جمهور آمریکا به ایران پیشنهاد داد که دستگاه هایی از آمریکا بخردکه با آن از زباله های اتمی(سوخت مصرف شده) اورانیوم و پلوتونیوم استخراج کند.با این معامله ایران مالک یک چرخش کامل هسته ای می شد.چون ایران پیمان استفاده غیر نظامی را امضا نموده بود آمریکا مقدار زیادی پلوتونیوم و اورانیوم غنی شده که دو اهرم برای ساخت سلاح هسته ای بودند به ایران داد.برای اولین تأسیسات  یک دستگاه رآکتور آب سنگین 20 مگاوات در سال 1974 قرار دادی به مبلغ 4 تا 6 بیلیون دلار بین شرکت کرافت ورگ یونیون آلمان بسته شد که دو کارخانه 1196 مگاواتی آب سنگین بسازد.برای ساخت دو کارخانه 950 مگاواتی آب سنگین در کنار رود کارون در جنوب غربی ایران نیز دو قرارداد با شرکت فرانسوی فراماتوم به امضا رسید.برای تأمین سوخت هسته ای نیروگاه بوشهر نیز ایران در یک شرکت چند ملیتی به نام یوردیف سرمایه گذاری کرد.این شرکتی بود که در سال 1973 با مشارکت فرانسه،بلژیک،اسپانیا و سوئد تشکیل شده بود.در سال 1975 سوئدی ها سهم 10 درصدی خود را به ایران فروختند.

*پروژه هسته ای ایران توسط شرکت های خارجی ناتمام رها شد

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، با وقوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، پروژه انرژی هسته ای متوقف شد و موضع کشورهای غربی در خصوص همکاری جهت دستیابی به انرژی هسته ای صلح آمیز ایران تغییر کرد. این در حالی بود که شرکت های خارجی بخش زیادی از پول خود را دریافت کرده بودند اما پروژه های خود را نا تمام رها کردند.تا سال 1381 فعالیت های هسته ای ایران در هاله ای از ابهام قرار داشت تا این که منافقین در هتل ویلارد واشنگتن با پخش نقشه های ماهواره ای از تأسیسات اتمی ایران آغاز گر بحران هسته ای ایران شدند.

در سال ۱۳۸۲، خبر تهیه سوخت هسته ای به وسیله ی متخصصین ایرانی برای نیروگاه های هسته ای توسط رییس جمهور وقت، منتشر شد و در سال ۱۳۸۵، ایران اعلام کرد که موفق به غنی سازی اورانیوم به میزان ۳/۵ درصد شده است. در همین سال دکتر محمود احمدی نژاد، در تالار کتابخانه دانشکده علوم رضوی در مشهد، خبر دستیابی ایران به چرخه تولید سوخت هسته ای را اعلام کرد. بدین ترتیب شورای عالی انقلاب فرهنگی بر آن شد تا ۲۰ فروردین ۱۳۸۵ را که روز انتشار اخبار مبنی بر دستیابی ایران به فناوری غنی سازی اورانیوم و راه اندازی یک زنجیره کامل غنی سازی در نطنز است را به پاس قدردانی از تلاش های دانشمندان و متخصصان ایرانی در تقویم رسمی ایرانیان «روز ملی فناوری هسته ای» نام گذاری کند.

ایلام بیدار:: فناوری هسته ای چیست و چه اهمیتی دارد؟

فن آوري هسته اي عبارت است از توانايي تبديل اورانيوم طبيعي که در طبيعت وجود دارد ، از طريق شکاف اتم به اورانيوم غني شده که داراي انرژي بسيار است ، در مقطع کنوني حدود ده کشور در دنيا اين دانش را در اختيار دارند .از انرژی هسته ای هم می توان در فعالیت های نظامی و هم غیر نظامی استفاده نمود.بمب اتم نامیمون ترین و ضد انسانی ترین دستاورد نظامی انرژی هسته ای است.

*امریکا به تعهداتش پایبند نیست

در حال حاضر هیروشیما و ناکازاکی دو شاهد زنده نتیجه عملکرد مخرب ابعاد نظامی انرژی هسته ای هستند که اتفاقاً توسط همان کشوری مورد تهاجم اتمی قرار گرفته اند که رئیس جمهورشان بعدها برنامه اتم برای صلح  را ارائه داد که خودشان هم به آن  پایبند نیستند.

اما فوائد انرژی هسته ای در ابعاد غیر نظامی و علمی بسیار زیاد است و اگر به این فناوری دسترسی پیدا کرد می توان به یکی از مهم ترین قطب های قدرت دنیا تبدیل شد.انرژي هسته اي در کنار این که در زمره انرژي هاي پاک و غير قابل تجديد تقسيم بندي مي شود  و بهترین و با صرفه ترین نوع انرژی در مقایسه با انرژی های فسیلی است کاربردهاي فراوان علمی هم دارداز استفاده در توليد برق از طريق نيروگاه اتمي ، استفاده در پزشکي و اموربهداشتي  از جمله در تشخیص و درمان بیماری های مختلف، استفاده  در بخش دامپزشکي و دامپروري ، در دسترسي به منابع آب،در بخش صنايع غذايي و کشاورزي و صنعت  گرفته تا کاربرد تکنيک هسته اي در شناسايي مين هاي ضد نفر .

ایلام بیدار:: با توجه به استفاده ای علمی و انسانی که فناوری هسته ای دارد و می تواند به توسعه کشورها کمک کند چرا قدرت های بزرگ با دستیابی سایر کشورها به این مهم مخالفند؟

اتفاقاً اگر موافق بودند سوال بر انگیز بود.کشورهای قدرتمند جهان خصوصاً آمریکا نمی خواهند سایر کشورها وارد دایره قدرتشان بشوند.آن ها به دنبال تحکیم موقعیت خودشان هستند منافع آن ها در وابستگی سایر کشورهاست. شما ببینید با برنامه هسته ای شاه مخالفتی نداشتند هر چه شاه می خواست در اختیارش قرار می دادند و حتی خودشان در فروش این صنعت به شاه پیشقدم می شدند.چرا؟ چون شاه وابسته بود.چون ایران به این فناوری دسترسی نداشت و هر چه لازم داشت آمریکا و سایر دوستانش برایش تأمین می کردند.این خطری ندارد چون هر وقت بخواهند جریانش را قطع می کنند.خطر زمانی ایجاد می شود که شما به این فناوری دسترسی پیدا کنید آن را بومی بسازید و در راستای توسعه و پیشرفت خود آن را به کار ببندید.اتفاقی که در ایران بعد از انقلاب افتاد و با بایکوت قدرت های جهانی مواجه شد.بنابراین فناوری هسته ای چون می تواند بخشی از استقلال شما را تأمین کند و مقدار زیادی از وابستگی شما را کم کند مورد هجمه قرار می گیرد و به یک بحران عظیم امنیتی در جهان تبدیل می شود که بیش از یک دهه است که ما درگیر آن هستیم.

ایلام بیدار:: با این حساب می توان گفت آن ها برای مقابله با پیشرفت ایران پرونده هسته ای ایران را سیاسی کرده اند؟

ببینید داستان خیلی ساده است ایران که زمانی متحد استراتژیک آمریکا در منطقه خاورمیانه بوده است،ژاندارم این کشور بوده و به قول کارتر جزیره ثبات لقب گرفته بود به یک باره انقلابی در آن رخ می دهد که تمام منافع آمریکا را به خطر می اندازد.با آن از جوانب گوناگون تضاد پیدا می کند از تضاد های ایدئولوژیک و فرهنگی  گرفته تا تضادهای استراتژیک  در منطقه وجهان !طبعا آمریکا نمی خواهد این کشور که مخل اهدافش هست در مسیر پیشرفت قرار بگیرد.

*برخورد آمریکا با ایران کاملا سیاسی است

مطمئن باشید برخورد آمریکا با ایران کاملا سیاسی است.آمریکا مسئله هسته ای ایران را بسیار بیشتر از واقعیتش بزرگ می کند.چون در قبال این بزرگ نمایی می تواند استفاده های اساسی ببرد.ایران را به عنوان یک معضل امنیتی و حامل تهدیدات منطقه ای و جهانی مطرح می کند تا با فروش سلاح به متحدین منطقه ای خود چرخ های اقتصاد نظامیش را به گردش در بیاورد و ایران را نیز با فرسایش قدرت مواجه سازد.در داخل ایران نیز برخی همراه با آمریکا کاملاً رویکرد سیاسی به مسئله دارند و می خواهند از فناوری هسته ای که می تواند مهم ترین برگ برنده ایران در راه پیشرفت باشد به عنوان یک برگ برنده برای حزب و جناح سیاسی خود استفاده کنند و باعث می شوند که دشمن در مسیر عملیاتی کردن برنامه خود علیه ایران موفق شود.

ایلام بیدار:: با این شرایط وظیفه ما چیست؟

امروز همه ما وظیفه داریم با جدیت تمام این فناوری را حفظ کنیم .بیهوده نیست که دشمن برای قطع پیشرفت های هسته ای ما دانشمندان ما را ترور می کند.این بزرگ ترین دلیل برای اهمیت این فناوری است.داستان فراتر از ترس آن ها از دستیابی ما به بمب اتمی است.آن ها نمی خواهند ایران از این فناوری در راستای توسعه خود استفاده کند.چون اگر این اتفاق بیفتد ما می توانیم در جهان اسلام و در منطقه به عنوان نماد و الگوی نوین توسعه مطرح باشیم و آن ها نمی خواهند این اتفاق بیفتد.

*نباید در دام های سیاسی در پس پرونده هسته ای افتاد

ما نباید در دام های سیاسی که در پس پرونده هسته ای برای ما پهن شده است گرفتار شویم.بسیاری از افرادی که از اهمیت این فناوری غافلند اظهار نظر های غیر کارشناسی و سطحی می کنند.باید مواظب خطر این اظهارات بود.به نظر من اهمیت فناوری هسته ای از ملی شدن صنعت نفت بیشتر است.باید طوری رفتار کنیم که بعدها و برای نسل آینده مایه شرمساری نباشیم.اجازه بدهیم کسانی که توانایی و تخصص کافی دارند برای حفظ این فناوری گام های موثر بردارند.باید به شدت از جناحی کردن این فناوری پرهیز کرد .این یک پروژه ملی است و کسی حق ندارد آن را در بازی های سیاسی ببازد.

ایلام بیدار:: ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.

بنده هم از شما تشکر می کنم.

 

انتهای پیام/س