ناهید نظری:: لزوم تحقق عملی شعار سال ۹۴ بانام «دولت و ملت همدلی و همزبانی» از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، استفاده از تجربیات و توجه به اندیشه های ناب و ارزشمندی است که در این زمینه چراغ راه ملت و دولت قرار گیرند و در این میان همواره بهره مندی از منش و سیره امام خمینی(ره) به عنوان تابلو هدایت و نشانگر مسیر پیشرفت و ترقی نظام و کارگزاران بوده است.
امام خمینی (ره) به عنوان مؤسس و رهبر انقلاب اسلامی، همواره به مردم ارزش و بها می داد و رابطه ی میان ایشان و امت در طول زعامتشان بسیار عمیق بود.
امام به عنوان حاکم اسلامی، در قلب امت جای داشت و چنان پیوند معنوی بین آنها برقرار بود که هیچ تحلیل گر سیاسی، به راز و رمزآن پی نبرده و بر خلاف تمام سیاستمدارانی که در ابتدای قدرت، محبوب و در پایان عمر خود مغضوب ملت واقع می شوند، امام در اوج محبوبیت با امت وداع کرد و به دیار ابدی شتافت.
ایشان با نگرشی موحدانه با مردم برخورد می کرد و با تمام وجود که منبعث از اعتقادات او بود به مردم، ایمان داشت.
او بارها به مسئولان نظام، تذکر می داد که خدمتگزاری به مردم و احترام به آنها را باید سرلوحه ی کارخود قرار دهند زیرا بدون پشتیبانی مردم نمی شود کاری را از پیش برد و معتقد بود حتی برای عزل و نصب افراد، باید میزان رضایتمندی مردم را ملاک قرار داد وحضور مردم را در صحنه های حساس، موجب بقای حکومت می دانست.
امام در این خصوص می فرماید: «همه اطلاع دارید که آن چیزی که برای همه ی ما لازم است، این است که ما در این فکر باشیم که مردم را در صحنه نگه داریم و این یک سرش بسته به دولت است و رئیس جمهور است و مجلس؛ یک سرش هم مربوط به خود مردم، اگر این طرف را شما نگهدارید، از ملتمان مطمئن هستیم که به حسب غالب و اکثریت، آن طرف را حفظ می کند».
امام (ره)، مشارکت سیاسی مردم را به منزله ی پشتوانه نظام تلقی کرده، می فرمایند: «آگاهی مردم و مشارکت و نظارت و همگامی آنها با حکومت منتخب خودشان؛ خود بزرگ ترین ضمانت حفظ امنیت درجامعه خواهد بود».
ایشان همچنین معتقد بودند، مردم باید در فعالیتهای اقتصادی دولت سهیم باشند و دولت باید تصدی گری اقتصادی خود را به مردم واگذار کند تا در اداره کشورموفق گردد.« اگر دولت مردم را در تجارت و صنعت شریک خود نکند موفق نخواهد شد».
امام خمینی (ره) به شهادت تاریخ و شاهدان عینی، چه قبل از رهبری، چه در دوران تبعید و چه پس از پیروزی، با مردم برخوردی صمیمانه، بی ریا و پدرانه داشت و همیشه خود را در مقابل ظالمان، سازش ناپذیر و در مقابل مردم، خادم معرفی می کرد و می فرمود: «ما همه مرهون مردم هستیم و به من خدمتگزار بگویید بهتر است تا این که رهبر بگوئید».
امام هیچگاه پس ازکسب قدرت سیاسی و اجتماعی، مردم را فراموش نکرد و آنها را حقیر و ناچیز نشمرد؛ بلکه همیشه از ملاقات با مردم، احساس شادمانی می کرد و خدمت به مردم را وظیفه ی شرعی می دانست؛ بدون اینکه توده ای فکر کنند و اسیر تفکرات آنان شوند.
امام جلب رضایت خداوند را در گرو جلب رضایت مردم می دانست و می فرمود: «آن که همه چیز است به دست آوردن رضای خدا است و آن، به این است که رضای مخلوق خدا را به دست بیاورید» و نیز می فرمود: «کاری باید بکنید که محبت مردم را جلب کنید، این هم رضای خدا در آن هست».
ایشان در توضیح مسئولیت متقابل مردم و حاکمان در قبال یکدیگر، به حق مردم در انتقاد از حاکم در صورت وجود خلاف و انحراف تأکید کرده و فرموده است: «کلکم راع» همه باید مراعات کنید، همه تان راعی هستید … مسئولیم … باید مراعات کنیم ، یعنی نه این که مراعات خودمان را، من مراعات همه شما را بکنم، شما هر یک مراعات همه را …. اگر یک فرد خیلی به نظر مردم مثلاً پائین، یک فردی که به نظر مردم خیلی اعلا رتبه هم هست، اگر از او یک انحرافی دید، بیاید … بایستد در مقابلش بگوید: این کارت انحراف بود، نکن ….».
و در خصوص حق مردم درنظارت بر اعمال همه ی مسئولان می فرمایند:«هر فردی از افراد ملت حق دارد که مستقیماً در برابر سایرین، زمامدار مسلمین را استیضاح کند و به او انتقاد کند و او باید جواب قانع کننده بدهد و در غیر این صورت، اگر بر خلاف وظایف اسلامی خود عمل کرده باشد – خود به خود – از مقام زمامداری معزول است».
بر اساس اندیشه متعالی حضرت امام عدم نظارت مردم بر کارگزاران، بی تفاوتی آن ها نسبت به امور خلاف، موجبات تباهی و فساد در امور کشوری را به همراه خواهد داشت؛ «ما اگر نظارت نکنیم ؛ یعنی ملت اگر نظارت نکنند در امور ملت و مجلس ودر همه چیز اگر کنار بروند و بسپارند دست این ها و بروند مشغول کارهایشان بشوند، ممکن است یک وقت به تباهی بکشد ما باید ناظر باشیم به امور مردم، ملت باید ناظر باشند به اموری که در دولت می گذرد».
طبق رهنمودهای گهربار امام خمینی (ره) دولت باید با درست کردن محیطی با اخلاق و سالم و به وجود آوردن محیطی برادرانه ومتشکل از حس تفاهم، مشارکت و همدلی در بین مردم به نحوی جامعه را هدایت کنند تا با تعامل صحیح، مؤثر و کارآمد میان دولت و ملت، زمینه ی تحقق و ایجاد هویت اسلامی در بین آحاد جامعه شکل گرفته و جامعه و حکومت حفظ شوند.
« باید جوری باشید که مردم مثل مادر شما را در آغوش بگیرند … هر روزی برای مملکت مشکل پیدا شود … حلّالش خود این مردم هستند … این باید حفظ بشود تا حفظ بشویم، تا کشورتان حفظ بشود».
منبع: ایلام رصد
انتهای پیام/