ایلام بیدار14:50 - 1393/08/22
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در ایلام:

زاگرس، ریه تنفسی کشور است

رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیز داری کشور در ایلام گفت: زاگرس یک سپر بیولوژیک برای کشور محسوب می شود و با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی که دار بوده نقش اساسی را ایفا می کند و به مانند ریه تنفسی کشور است.

به گزارش خبرنگار اجتماعیایلام بیدار، "خداکرم جلالی" معاون وزیر و رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در نشست استانداران حوزه زاگرس در ایلام اظهار کرد: حفظ و احیاء منابع عظیم طبیعی در ایران و جهان از جایگاه ویژه و مهمی برخوردار بوده تا جایی که رهبر معظم انقلاب آنرا مسئله مهم و حیاتی برای کشور دانستند و تأکید فرمودند که در تلاش ها برای توسعه کشور، اولویّت باید در این بخش باشد.

وی افزود: در حفظ این منابع انسان و اقتصاد را دو محور اساسی در مدیریت منابع طبیعی به حساب می آیند بطوریکه  اگر انسان دانش و انگیزه لازم را داشته باشد می تواند در کارش توفیق حاصل کند و اقتصاد نیز انگیزه چگونه  کارکردن  را ارتقاء می بخشد.

جلالی به حضور مردم در حفظ منابع طبیعی اشاره و گفت: برای حفظ منابع طبیعی بایستی از خود مردم شروع و کار را به خود آنها واگذار کنیم و با یک سری آموزش ها این فرهنگ را ایجاد نماییم که منابع طبیعی متعلق به خود مردم می باشد و می بینیم چطور در زمانی کوتاه این منابع و عرصه ها احیاء می شوند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه به پدیده خشکیدگی جنگل ها اشاره و تصریح کرد: پدیده خشکیدگی جنگل تنها خاص ایران نبوده بلکه می بینیم این پدیده در تمام دنیا فراگیر شده بطوریکه از 8 میلیارد هکتار از جنگل های دنیا تنها سه میلیارد هکتار از آنها باقی مانده است.

رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور مهمترین عامل این خشکیدگی ها را بحران آب و خشکسالی در دنیا دانست و گفت: گرم شدن زمین، کاهش منابع جنگلی، نیاز رو به رشد مردم به انرژی و بی توجهی به مسئله منابع طبیعی از دیگر عوامل از بین رفتن منابع طبیعی بوده که در صورت عدم توجه به عرصه های بیابانی تبدیل می شوند.

وی در ادامه به میزان عرصه های طبیعی کشور و مقایسته آن با دنیا اشاره و ادامه داد: از 4 میلیارد هکتار منابع جنگلی جهان بیش ا ز 14/3 میلیون هکتار آن در ایران می باشد که 43 درصد از منابع خشکی کشور را تشکیل داده، همچنین از 5/3 میلیارد هکتار مراتع دنیا چیزی در حدود 85 میلیون هکتار آن یعنی 53 درصد حجم خشکی ایران را تشکیل می دهد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی میزان عرصه بیابانی کشور را 32/5 میلیون هکتار دانست که 10 درصد کل خشکی کشور را شامل می شود.

جلالی در ادامه به جایگاه زاگرس در عرصه طبیعی کشور اشاره و گفت: منطقه زاگرس جایگاه ویژه و مهمی را برای کشور ایفا می کند و این منطقه در طول تاریخ با توجه به اینکه بستر تمدن های بزرگی بوده از اهمیت برخوردار بوده در حال حاضر هم با توجه به اینکه 27درصد جمعیت کشور، 40 درصد نزولات آسمانی، 30 درصد جمعیت دامی کشور و همچنین 42 درصد عرصه طبیعی کشور را شامل شده و از این حیث بعنوان ریه تنفسی کشور محسوب می شود.

وی با اشاره به اینکه جنگل ها و منابع زاگرس در طول 5500 سال گذشته تکامل یافته اند گفت: زاگرس یک سپر بیولوژیک برای کشور محسوب می شود و با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی که دار بوده نقش اساسی را ایفا می کند.

رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: در بازدید کارشناسان سازمان فائو از جنگل های زاگرس بیان داشتند که  در حال حاضر زاگرس یک جنگل پویا نبوده و دارای رشد طبیعی نیست زیرا در طول سالیان گذشته با بهره برداری بی رویه و جایگزین نشدن عرصه هایی که از بین رفته این پویایی و رشد خود را از دست داده است.

وی در ادمه به خشکیدگی جنگل های بلوط اشاره و تصریح کرد: در طول سالیان گذشته با توجه به کاهش نزولات جوی، افزایش دما, چرای بی رویه دام، بیماری های جنگلی و از هرحیث مهمتر وجود ریزگردها در جو این مناطق شاهد خشک شدن عرصه های طبیعی در زاگرس و جنگل های بلوط در این حوزه بوده ایم.

جلالی میزان این خشکیدگی را 1/1 میلیون هکتار اعلام و گفت: اولین گزارشات از خشکیدگی را در ایلام داشتیم و با توجه به اینکه اگر این موضوع شدت می یافت برای سال های آینده با مشکل جدی روبرو می شدیم، برای حل آن از سال 93 بصورت جدی وارد فاز عملیاتی شدیم که الحمدالله با سرمای بالایی که تجربه شد و همچنین افزایش نزولات آسمانی و کاهش میزان ریزگردها از پیشرفت این پدیده جلوگیری شد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی اقدامات سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور را برای حل موضوع خشکیدگی درختان بلوط در زاگرس را بر سه بخش تقسیم بندی کرد و گفت: در اقداماتی کوتاه مدت با قطع درختان آسیب دیده و خشک و سوزاندن آن در عرصه ظرف دوسال آینده از رشد این پیده جلوگیری می شود.

این مقام ارشد دولتی احیاء و بازسازی مناطق آسیب دیده با حمایت مردم را اقدام میان مدت سازمان دانست و ادامه داد: مهمترین برنامه ای که در دستور کار قرار دارد اصلاح نظام بهره برداری در عرصه های طبیعی و پایداری جنگل بوده که برنامه ای بلند مدت می باشد.

وی به اهم اقدامات سازمان تحت مدیریتش برای احیاء جنگل های زاگرس اشاره و گفت: با تهیه نقشه مناطق آلوده، استفاده از موسسات تحقیقاتی، تشکیل ستاد ملی خشکیدگی و همچنین استفاده از تجارب سایر کشورهای دنیا اعم از انگلیس و اسپانیا در جهت حفظ و ثبات این مناطق تلاش کرده ایم.

جلالی در پایان به مهمترین برنامه های آتی برای حفظ منابع طبیعی  را افزایش فرهنگ استفاده از منابع طبیعی، بالا بردن ظریب حفاظت از این منابع و همچنین عملیات آبخیزداری و طرح جنگل کاری مشارکتی با حضور خود مردم دانست.

 

انتهای پیام/ع